De Apotheker ontmoet de Alchemist - introductie in de spagyriek: een alchemistische heelwijze

De Spagyriek Apotheek

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:92525
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Erik Welten

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Farma, Genezing, Natuurgeneeswijzen, Voeding, Supplementen, Ziekte, (Grens)wetenschap, Bewustzijn, Therapieën

(Erik Welten) Als apotheker ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in methoden waarmee een mens tot de kern van zijn wezen kan doordringen. Ik had het fascinerende boek De Alchemist van Paulo Coelho gelezen en herkende een diep verlangen om mijn eigen innerlijke schat te ontdekken.

Mijn droom was om in mijn werk als apotheker een holistische visie te integreren en om te kunnen werken vanuit de gedachte dat de mens een onstoffelijke essentie bezit. De farmacie heeft ontegenzeggelijk zijn waarde in onze samenleving. Met name in acute situaties maar ook bij chronische ziektebeelden vormen geneesmiddelen een zeer doelmatige therapie. Echter, bij veel ziektebeelden is sprake van een onderliggende problematiek, bijvoorbeeld in de vorm van beperkende overtuigingen, stress of angst. De farmacie richt zich echter voornamelijk op de fysieke klachten waarmee mentaal-emotionele verschijnselen gepaard gaan. Voor mij ontbrak een verbindende schakel tussen deze twee componenten.

De ontmoeting met de alchemist
Enkele jaren geleden ontmoette ik Hans de Kwaasteniet. Hans heeft zich via jaren van studie, meditatie en praktische ervaring de levenswijze van alchemist eigen gemaakt. Via hem kwam ik op een nieuwe manier in aanraking met de alchemie, omdat hij kennisdrager is van de Spagyriek, de alchemistische heelwijze. Het bleek het begin te zijn van een boeiende reis, waarvan de tweede etappe onlangs aangebroken is…

Alchemie
Alchemie is een eeuwenoude wijsheidstraditie die een synthese vormt van wetenschap, mystiek en filosofie. Deze is ontstaan vanuit het besef dat deze drie stromingen streven naar hetzelfde doel: inzicht in de kosmos en de plaats van de mens in het grote geheel. De alchemist gebruikt processen van zuivering en transformatie om zijn diepste kern – het innerlijke goud – tot het centrum van zijn wezen te maken. Daartoe opent hij zich voor het mysterie van het leven, zodat hij de kosmische principes kan leren kennen en integreren die op ieder niveau van het bestaan werkzaam zijn.

Spagyriek
Uit deze alchemistische grondgedachte is een natuurgeneeswijze voortgekomen die de naam Spagyriek draagt. Het woord Spagyriek verwijst naar het productieproces dat gekenmerkt wordt door het ‘scheiden’, ‘zuiveren’ en ‘samenvoegen’ van de bestanddelen van een medicinale plant, waardoor een krachtige essence ontstaat. Giftige bestanddelen worden geëlimineerd gedurende de bereiding.

De grondgedachte bij Spagyriek is dat in de natuur alles te vinden is dat de mens voor zijn heelwording nodig heeft. Het effect ervan is gebaseerd op het alchemistische concept van transformatie. Dat wil zeggen dat de behandeling zich eerder richt op het overstijgen van een klacht dan op het bestrijden van een klacht. Spagyriek biedt een holistische benadering voor het welzijn van de mens. Zij richt zich zowel op het lichaam (fysieke component van ons wezen) als de ziel (emotionele component) en de geest (mentaal-spirituele component). Spagyrische middelen bieden ons een harmonieuze synergie van fytotherapie (kruidengeneeskunde), homeopathie, aromatherapie en mineralen-therapie.

Doorkijkje naar het laboratorium met de 94 essences

Op dit moment bestaan er 100 essences, waarvan de effecten uitvoerig zijn beschreven [1,2]. Ieder jaar komen er één of twee essences bij. Het is mogelijk om essences samen te voegen, waardoor er een samengesteld complex ontstaat. Iedere essence heeft een nummer (1 tot en met 100) en daarmee wordt een belangrijk verband met het periodiek systeem der chemische elementen en de numerologie zichtbaar. De energie van woorden, getallen en elementen resoneert in de essences, omdat alles in de kosmos met alles samenhangt. Hiervan kan gebruik worden gemaakt bij de toepassing van Spagyriek.

Er bestaat een naslagwerk waarin samenstellingen staan voor lichamelijke en mentaal-emotionele of spirituele en energetische toepassingen [3]. Tevens is het mogelijk om een persoonlijke samenstelling te kiezen, bijvoorbeeld op grond van geboortedatum, voornaam, of testmethodes zoals bioresonantie en spiertesten.   

Wat is het effect van Spagyriek? Een symbolische vertelling
Wat is het effect van Spagyriek? Dat wil ik graag met een symbolisch verhaal uitleggen. Alchemie heeft altijd van symboliek gebruik gemaakt, omdat het een universele taal is die we herkennen omdat het ons innerlijk proces beschrijft.

Stel: je hebt hoofdpijn. Je hebt dat wel vaker en je hebt geleerd dat paracetamol goed helpt. De hoofdpijn verdwijnt. Maar niet voor lang. Want de volgende dag heb je het weer, en de dag daarna opnieuw. Dan besluit je Spagyriek te nemen. Je bezoekt een therapeut en laat een persoonlijk complex samenstellen en vol verwachting begin je de druppels dagelijks in te nemen…

Dan begint een besef bij je te ontstaan waar die hoofdpijn vandaan komt. Je hebt die hoofdpijn namelijk gekregen omdat je met je hoofd tegen een muur gelopen bent. Die klap komt hard aan, dus vandaar de hoofdpijn. Waarom ben je met je hoofd tegen de muur gelopen? Omdat je uit de stoel opgestaan bent waarin je zat en de kamer uit naar buiten wilde lopen.

Maar de kamer waarin je je bevindt is donker. Je ziet bijna niets, afgezien van een vaag schijnsel dat ergens van beneden lijkt te komen. Je kunt de deur dus niet vinden, en daardoor heb je je hoofd gestoten. Dit heeft je ontmoedigd en daarom ben je telkens weer gaan zitten, om het ook steeds weer opnieuw te proberen.  

Dan kom je er erachter waarom je eigenlijk überhaupt uit die stoel bent opgestaan. Dat komt omdat je weet dat zich onder die stoel een spin bevindt. Zo’n grote, harige spin. Eigenlijk had je dat niet mogen weten, want er is je altijd verteld dat je nooit onder je stoel mocht kijken, omdat zich daar iets heel engs bevindt. Maar je hebt als kind eens een keer een nare droom gehad over de spin onder de stoel. Daarom weet je dat hij daar is. Je bent bang voor spinnen en dus wil je daar van weg lopen. Maar goed, die Spagyriek begint inmiddels aardig zijn werk te doen en dus raap je al je moed bij elkaar en buigt voorover. Dan blijkt dat je de spin best duidelijk kunt zien. En hij is helemaal niet zo eng als je altijd gedacht hebt…
The Door
Vervolgens zie je waarom je de spin zo goed kunt waarnemen. Het vage schijnsel dat van beneden lijkt te komen, blijkt van onder hem vandaan te komen. Met een vinger duw je hem een beetje opzij. En dan zie je dat zich onder de spin een prachtige heldere lamp bevindt. Die lamp is nu in volle glorie gaan schijnen. Nu kun je om je heen kijken in de kamer die niet langer donker is. Je kunt nu de deur zien. Die blijkt zich recht voor je neus te bevinden.

Je vraagt je af waarom je eigenlijk in een donkere kamer bent gaan zitten. En dan herinner je dat je altijd verteld is dat het beter is om in een donkere kamer te zitten. Die mensen zaten er zelf ook, je ouders, de meester, de baas, je collega's en vrienden. En jij, jij bent ook normaal, dus jij bleef ook lekker in die donkere kamer zitten.

Je vraagt je ook af waarom je die spin eigenlijk zo eng hebt gevonden. Dat is je ook altijd gezegd, dat spinnen eng zijn. Je ziet die spin nu in al zijn schoonheid, en begrijp ook dat hij er enkel was om jou de weg naar de lamp te wijzen en om dat licht te beschermen. Je weet die spin ineens te waarderen, met al zijn acht harige poten.

Nu weet je waar de deur is. Je denkt bij jezelf: Waarom zou ik mezelf nog langer verstoppen in dit donkere hol? Je trekt de deur open. En buiten bevindt zich de werkelijkheid waarnaar je altijd verlangd hebt……

Als je de eerste schreden in die wereld van je dromen zet, realiseer je je: Ik ben blij dat ik die hoofdpijn had. Want zonder hoofdpijn had ik die deur nooit gevonden.

Persoonlijk middel
Spagyriek kan je helpen ontdekken wat zich onder jouw stoel bevindt. Daar is een prachtige methode voor. Er is een kaartenset [4] ontwikkeld waarmee op een zeer treffende manier inzichtelijk gemaakt kan worden wat er vanuit het onderbewustzijn naar boven wil komen, zodat een transformatieproces kan plaatsvinden. Middels deze kaartenset kan een persoonlijk spagyrisch complex worden samengesteld, waarmee je zelf dit symbolische verhaal kunt gaan beleven.

De apotheker en de alchemist gaan samen
In Nederland wordt Spagyriek geleverd door de Spagyriek Apotheek. De Spagyriek apotheek maakt deel uit van de openbare apotheek in Marum. Het assortiment bestaat uit de spagyrische essences van het Duitse moederbedrijf Phylak Sachsen. Hiermee is er een brug gevormd tussen de reguliere benadering van de farmacie, en de transformerende, natuurlijke benadering van de Spagyriek, waarin het geheel meer is dan de som der delen.
Deze ontwikkeling biedt de mogelijkheid om vanuit de apotheek ook mensen te helpen en begeleiden die geïnteresseerd zijn in natuurlijke en holistische benaderingen en die de stem van hun innerlijk weten en onderbewustzijn willen gaan verstaan.

Meer weten of zelf ervaren?

Basiscursussen
Regelmatig organiseert De Spagyriek Apotheek introductiecursussen in de Spagyriek. Kijk hiervoor op www.despagyriekapotheek.nl. In 2017 vindt er een basiscursus plaats op zaterdag 25 februari.

Op de website vind je tevens een overzicht van therapeuten in Nederland en België die met Spagyriek werken. Voor meer informatie of een persoonlijk consult kun je contact opnemen met de auteur ([email protected]).

Erik WeltenOver de auteur
Erik Welten (1973) is werkzaam als zelfstandig gevestigd apotheker in Apotheek Marum te Marum. Reeds sinds de afronding van zijn apothekersopleiding in 1999 heeft hij een grote belangstelling voor een meer holistische  benadering van welzijn en gezondheid. Hij is intensief bezig met processen van bewustwording en innerlijke groei, waarbij meditatie, mystiek en sjamanisme een belangrijke plek innemen. Het idee voor de alchemistische apotheker is ontstaan vanuit het verlangen om tegemoet te komen aan een groeiende behoefte aan behandelingsmethoden waarin de mens wordt gezien als een eenheid van lichaam, geest en ziel.  


Literatuur
[1]  Energetische Spagyrik. Der Weg zu emotionaler, seelischer und geistiger Balance – Roland Lackner ISBN: 987-3-944002-95-8
[2] Spagyriek Phylak volgens Dr. Zimpel. Introductieboek & sleutelwoordenlijst – Phylak Sachsen Nederland. Uitgave juni 2016.
[3] Spagyriek Phylak naar Dr. Zimpel. Complexsamenstellingen. – Phylak Sachsen (Schweiz) GmbH in samenwerking met de stichting  Source de Vie. Uitgave juni 2016.
[4] Decodeersysteem voor de Spagyriek – Adriaan van Zelst. Versie 2015.

Bron: De Spagyriek Apotheek


Geplaatst door Käthy Gritter
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het is onverstandig om geen rekening te houden met een levende draak, wanneer je in de buurt woont.

J.R.R. Tolkien, Brits schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.