Karezza: de kunst van echte liefde bedrijven

Karezza: Echte liefde bedrijven

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:67953
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Health science spirit

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Seksualiteit

(Health - Science - Spirit | door Walter Last | vertaling Pauline Fransen) Karezza is een spirtuele manier van vrijen; simpelgezegd is het liefdemeditatie. Dit heeft vele persoonlijke en relationele voordelen maar op het moment heeft het ook de potentie om onze maatschappij te transformeren van een afbrokkelend kapitalistisch systeem gebaseerd op hebzucht naar een nieuwe wereldorde gebaseerd op medeleven en samenwerking.

Dit klinkt misschien overdreven maar laat ik het uitleggen. Ik schrijf dit vanuit een spiritueel oogpunt dat ons bestaan ziet als een evolutie in bewustzijn. Om dit moment bevinden wij ons op een omslagpunt in onze evolutie zoals aangegeven in recente decenia door een astronomische stijging in spiritueel bewustzijn samen met een afname in de fundamenten van materialisme.

Uitgedrukt in spirituele taal: om een nieuwe maatschappij te bouwen gebaseerd op medeleven en samenwerking moeten wij ons hartcentrum van onze energielichamen openen. Het hartcentrum is de zetel van universele liefde; wanneer geactiveerd, zijn onze relaties en interacties met elkaar uitdrukkingen van liefhebbende genegenheid.

Daarom, om de nieuwe maatschappij te helpen geboren te worden, kunnen spirituele individuen nu focussen op het openen van hun hartcentrum. Dit kan op verschillende manieren, zoals door meditatie, gidsende verbeelding en bewuste daden van liefhebbende genegenheid. Maar voor hen in een relatie met een geschikte partner is de meest makkelijke manier Karezza. Als een neveneffect zal dit ook die relatie erg versterken en ons belonen met het verjongen van onze lichamen.

Een ander maatschappelijk voordeel van Karezza is het gezinsplanningsaspect. De huidige problemen in de wereld worden voor een groot deel veroorzaakt door overbevolking, wat het kapitalistische systeem goed paste door een overvloed aan werkers en consumenten te produceren. Wij kunnen deze trend stoppen en omkeren en een duurzame beschaving creëren met Karezza zonder kunstmatige geboortebeperkende middelen nodig te hebben.

Na het grote beeld geschetst te hebben, zal ik nu vertellen over hoe Karezza eigenlijk werkt en over de persoonlijke voordelen. Maar iemand anders met veel meer ervaring heeft het al veel beter opgeschreven dan ik zou kunnen. Marnia Robinson is het leidende licht van de wereldwijde Karezzabeweging. Zij heeft een grote, interactieve website met een nieuwsbrief op www.reuniting.info waar je ook informatie kunt vinden over haar boek Peace Between the Sheets en over de verschijning medio 2009 van Cupid's Poisoned Arrow. Het onderstaande artikel is afkomstig van www.reuniting.info/wisdom/what_is_karezza.

Wat is Karezza

Door Marnia Robinson en Gary Wilson


Karezza is een tedere, liefhebbende vorm van gemeenschap waarin het orgasme niet het doel is, en idealiter bij geen van beide partners optreedt terwijl zij de liefde bedrijven. Karezza kreeg zijn naam van Alice Bunker Stockham, MD aan het eind van de negentiende eeuw. Zij baseerde de naam op het Italiaanse woord carezza, wat "liefkozing" betekent.

Stockham werd oorspronkelijk geïnspireerd door het werk van John Humphray Noyes, die een concept onderwees dat hij "Mannelijke zelfbeheersing" noemde, daarin kiezen mannen ervoor om ejaculatie te vermijden wanneer bevruchting niet gewenst is. Stockham echter moedigde beide partners aan af te zien van het orgasme, erop staand dat die parktijk "mannelijk" noch "vrouwelijk" is.

Hoewel Stockham en later J. William Lloyd, MD beiden boeken schreven over Karezza (gratis verkrijgbaar) stellen lezers vaak vast dat de omschrijving van de eigenlijke praktijk vaag is. Dat komt omdat de techniek er bijna niet toedoet. Het is een oefening in niet doen, in je doelgerichte zoogdierparingsprogramma aan de kant zetten, lang genoeg om in een toestand van een ontspannen verbond te vallen. Het is meer een ervaring dan een praktijk. Met als gevolg dat ieder koppel een iets ander verhaal te vertellen heeft.

Met die waarheid in gedachten zijn hier enkele suggesties voornamelijk gebaseerd op de ervaringen van mijn man en mij. Overigens, wij waren er niet op uit om Karezza te leren. Wij wilden alles leren over vrijen zonder orgasme, en jaren later, toen we de originele omschrijvingen van Karezza lazen, realiseerden we ons dat wat wij deden erg dicht bij Karezza staat.

Karezza is niet "gewone seks" maar dan zonder orgasme
Hoewel Karezza vraagt om gemeenschap, lijkt het niets op de gemeenschap die Masters en Johnson observeerden in het lab met zijn "ondiepe ademhaling" en "grote spierspanning". Stockham constrasteerde het "gewoonlijke snelle, krampachtige manier van samenhokken" met Karezza:

Tijdens de lange periode van perfecte controle is het gehele zijn van ieder versmolten in de ander, en wordt een voortreffelijke vervoering ervaren. Dit kan begeleid worden door een stille beweging, geheel gestuurd door de wil, zodat de golf van passie voor geen van beiden verder gaat dan een aangename uitwisseling.

Onze nadruk ligt op genegenheid, en wij blijven ver uit de buurt van orgasme. Als we voelen dat we in prestatiemodus vervallen tijdens het vrijen, trekken we onszelf weer terug naar de ontspanning door diepere, langere ademhaling. Dit ontspant onze buikademhaling en draait de toegenomen spierspanning en de aandrang om ondiep te ademen die samenhangen met de opbouw van orgasme terug.

Gewoon "opstook" voorspel werkt niet goed met Karezza

Het gewone voorspel is erop gericht om jou en je partner op te warmen met orgasme als doel. Het genot van Karezza, daarentegen, hangt niet af van de beloning die komt met het bereiken van je eigen orgasme of met er een opwekken in je geliefde. Het genot hangt af van de belonende gevoelens die komen van wederzijdse adoratie en overvloedige aanraking (verbindende gedragingen). In het begin voelt Karezza dan ook helemaal verkeerd. Het lijkt te niet doelgericht en relaxed.

Toen ik het voor het eerst uitlegde aan mijn geliefd kon hij zijn oren niet geloven: "Een vrouw die me vraagt om minder te doen?"

Dus, zonder het standaard voorspel, wat doen we dan als we met elkaar naar bed gaan? We kwamen er achter dat het hielp om enige structuur te hebben, omdat ingesleten gewoonten lastig zijn uit te roeien. Hoe radicaler en doortastender we ons gedrag veranderen wanneer we een nieuwe weg in ons brein aanleggen, hoe makkelijker het is om er een aan te leggen.

Je kunt er een punt van maken om je aan een vooraf afgesproken lijst van verbindende gedragingen te houden -- en je er elke dag een paar minuten, of meer, in een gulle bui, mee bezig te houden. Wij kozen voor een vast programma van drie weken, de Uitwisselingen, een serie van sensuele, luchthartige activiteit voor volwassenen.

Gemeenschap is langzamer en relaxter

Het werkte het beste om de gemeenschap te beginnen in een positie waarbij weinig ruimte is voor beweging. Zelfs dan was het buitengewoon makkelijk om te vervallen in het oude bekende seks als we gemeenschap toevoegden aan onze nachtelijke genegenheid. Een strategie die mijn man en ik nu gebruiken is dat we zorgen dat we "knuffelnachten" hebben tussen de "gemeenschapnachten". Knuffelnachten zijn nuttige opfriscursussen voor ons zenuwstelsel. Zelfs een klein beetje knuffelen geeft de smaak van relaxte bevrediging met geen enkel doel. Als we daarna gemeenschap hebben is het makkelijker om in de rustige geestestoestand te blijven die ideaal is voor Karezza.

Wat de eigenlijke gemeenschap betreft, wij bewegen veel langzamer dan we deden tijdens conventionele seks. Daarnaast vallen we regelmatig helemaal stil terwijl we vrijen. Enkele van de meest bevredigende en diepzinnige ervaringen gebeuren als we niet bewegen. Met als resultaat dat we de liefde bedrijven in golfbewegingen, zoiets als ademen. Erecties komen en gaan ook -- en komen weer terug als we weer beginnen te kussen na een pauze.

We kussen en kijken elkaar vaak in de ogen. We laten elkaar ook weten hoe geliefd we ons voelen met woordeloze geluidjes van plezier en eerbiedige, maar speelse, aanrakingen -- afhankelijke van onze stemming. Soms doen we zelfs bewust moeite om de seksuele energie te verspreiden van onze genitaliën door ons hele lichaam door de spieren in onze bekkenbodem aan te spannen en de energie op te ademen. Soms als we onze ogen dicht doen zien we lichtflitsen in het gebied van het derde oog op ons voorhoofd.

We bedrijven de liefde in erg comfortabele posities waarbij ons gewicht wordt ondersteund door een minimum aan spanning. Zijdelings liggende positie met mijn benen om hem heen geslagen is mijn favoriet. Ook vallen we soms in slaap verbonden, wat wakker worden extra pleziering maakt. Omdat we nooit "klaar zijn", merken we dat er een flirtige energie blijft hangen buiten de slaapkamer. Dit helpt om sleur op afstand te houden. Sterk nog, mijn man zegt dat hij zich als een menselijke "Pepe Le Pew" voelt, het romantische tekenfilm-stinkdier wiens liefde nooit vervult werd -- en nooit uitdoofde.

Als het goed gedaan wordt, verlicht Karezza seksuele spanningen
Wat je geslacht ook is, waarschijnlijk ervaar je seksuele frustratie als het sterkste wapen in het arsenaal van je genen. Als je je seksuele spanning niet kunt oplossen in je relatie, ben je goed gemotiveerd om een extra geliefde toe te voegen (of wat porno), of om over te stappen naar een relatie waar je die spanning wel kunt verlichten -- in ieder geval tijdelijk. Helaas, hoe harder je probeert om je spanning op te lossen door betere of frequentere orgasmes met zomaar een partner, hoe meer je de seksuele verzadiging veroorzaakt die koppels uitelkaar kan drukken. Jij bent (zoals de meeste andere zoogdieren) geprogrammeerd om onmogelijk blijvende seksuele bevrediging te vinden bij een partner door meer orgasmes te krijgen, omdat je bent geëvolueerd om een partner waarmee je seksuele opwinding is uitgeput te zien als steeds minder belonend.

Met Karezza verlicht je je seksuele spanning zonder naar een orgasme te grijpen. Dr. Lloyd schreef dat Karezza leidt tot geheel verdwijnen van verstopping, geheel ontladen van het teveel aan spanning, volledige verlichting van seksuele spanning, en tot een meer volledige bevrediging dan een orgasme. Hij vergeleek het met orgasmische seks, dat gewoonlijk een lokale verstopping oplevert en dat verlichting moet vinden in een orgasme of nood moet veroorzaken.

Door Karezza's zachte gemeenschap te gebruiken, ontdekten we dat we kunnen vrijen zo lang als nodig is om alle seksuele spanning geheel te laten verdwijnen -- zolang we niet terug vallen in hongerig gedrag of tegen onszelf vechten door naar de rand van een orgasme te gaan. Tijdens het vrijen ligt de nadruk op stil zijn en gevoelens uit het hart. Als de energie zich opbouwt richting doelgeoriënteerde sensaties, ontspannen wij simpelweg terug naar stil zijn.

De gevoelens tijdens deze stille periodes kunnen bijzonder diepzinnig zijn, alsof we een tijdloze cocon van verlichte tevredenheid zijn binnengegaan.

Ik ervaar wat ik noem een "zielorgasme". Het heeft geen enkele verband met reproductieve seks. Het kan zelfs geproduceerd worden zonder seks, hoewel seks een geweldige manier is om het te produceren. Als we zachtjes vrijen, verbeeld ik dat we ons in een stralende bol van licht bevinden. Ik heb het gevoel dat onze zielen samensmelten. Uren na zo'n sekssessie wordt ik met een diep gevoel van liefde gevuld als ik aan mijn vrouw denk, alsof we terug in bed aan het vrijen zijn. -- Todd

Flirten met "de rand" kan de frustratie verergeren, zelfs als niemand het hoogtepunt bereikt. Frustratie gaat samen met een hoog dopamineniveau, en als het dopamineniveau te hoog wordt, kan dat leiden tot spanning, wrok en als gevolg hunkeringen. Te dicht bij een orgasme komen, kan ook verstoppingen in de genitaliën opwekken, wat scherpe pijn kan veroorzaken. Als je met jezelf vecht, kom je te dichtbij een orgasme. Als je een man bent, zorg je ook voor ongezonde spanning op je prostaat. Ontspan!

Karezza is moeiteloos

Ik kon gewoon niet geloven hoe moeiteloos Karezza was. Deze man beschreef het perfect:

Lange tijd had ik Taoistachtige seks met mijn vrouw met goed resultaat -- door gebruik te maken van oefeningen, vrijtechnieken en energievisualisaties. Ik besloot echter om het tijdelijke aan de kant te zetten om meer over Karezza te leren. Het eerste wat me opviel was dat Karezza hetzelfde resultaat behaalde als mijn oude Taoistische technieken. Maar voor Karezza is geen specialistisch energiewerk nodig. Alles wat ik deed was zo stil mogelijk blijven terwijl ik bezig was met seks en langzaam en diep te ademen. Ik deed verder niets. Iedereen kan van Karezza genieten.

Al snel begon ik een ander gevoel te merken dat ik niet herkende -- een diep, bevredigend gevoel. Ik denk dat het de oxytocine was, het knuffelhormoon. Het voelt als vrijheid en liefde samengebald -- een gevoel van verliefd zijn op het leven. -- Larry

Karezza werkt omdat bindend gedrag werkt. Sterker nog, Karezza is zelf een heerlijk, intiem, geruststellend bindend gedrag. Er is niets mysterieus aan, zelfs als zijn effectiviteit om seksuele spanning te verlichten indruk op je maakt als opmerkelijk nadat je het onder de knie hebt.

Er bevond zich een warm gloeien in het gebied tussen onze navels en de schaamhaargrens die ons dwong om daar samen bewegingsloos te blijven liggen om de zachte warmte die het uitstraalde te voelen. Dit duurde zo'n twintig tot dertig "tijdloze" minuten. Toen bewogen we ons voorzichting om ons neer te vlijen in de schaamstreek. Heel langzaam begonnen we zijdelings te vrijen en het was verbazingwekkend -- veel nattigheid om het makkelijk te maken, en veel controle dus geen bezetenheid door geen van beiden. We waren allebei verbaasd en vol liefde in het stilzijn. Het was echt een ongelofelijke ervaring. R. is verrukt en erg tevreden dat hij niet het gevoel had dat hij moest komen, wat een grote zorg voor hem was. Het was zo'n krachtige, liefdevolle ervaring. -- Gina

Soms is Karezza gewoon prettig, zachtaardig vrijen dat ons verfrist en meer balans geeft. Soms is het een verbazingwekkende, hartopenende ervaring waarvoor we geen woorden kunnen vinden. De uitkomst is niet onder onze controle. Alles wat we kunnen doen, is onze door biologie gedreven gewoonten uit de weg houden en genieten van wat boven komt. Ergens naar streven is contraproductief. We focussen op het elkaar comfortabel te maken, niet op het aanblazen van seksuele honger.

Karezza met zijn nadruk op gulle, niet doelgerichte affectie lijkt sterk af te hangen van het activeren van de ontspanningsreactie van het lichaam. In tegenstelling daarmee is ejaculatie seks een functie van de vechten of vluchten reactie (van het sympatische zenuwstelsel). Regelmatig vrijen is een atletische oefening. Je hartslag gaat omhoog; je zweet. Het is zoals iedere andere doelgerichte activiteit, vooral als je overleven op het spel staat. Zeker, biologische seks is precies dat. Jij bevindt je in uitvoerende modus; je doet wat nodig is om te overleven (door je genen door te geven).

Het lichaam "leest" bindende gedragingen (zoals Karezza) als signalen om zich veilig te voelen en intiemer te worden. In tegenstelling tot uitvoeringgericht vrijen dat het mogelijk niet "leest" als een bindend signaal, maar eerder als iets dat lijkt op een vlechten of vluchten activiteit. Deze sterke drijfveer produceert orgasmes, maar niet noodzakelijk diepe gevoelens van veiligheid en een behoefte om intiem te blijven.

De effecten van Karezza zijn subtiel en cumulatief
Karezza is soms een beetje als kijken hoe snel het gras groeit -- maar dan wel met het toegevoegde plezier van een partner en een groeiend gevoel van welzijn. Het zorgt niet voor snelle, duidelijke resultaten (zoals, bijvoorbeeld, een nieuwe voorspelmethode misschien doet). In plaats daarvan zijn de effecten cumulatief. Wij hadden verschillende weken van plezierig, maar geduldig, volhouden nodig om te zien waarom we de moeite van het proberen namen. Gedurende die tijd ervoeren wij een groeiend gevoel van oplading, optimisme en verbondenheid met anderen. Het voelde alsof we "in de flow" zaten. Toch leken deze veranderingen zo natuurlijk (en verdiend), dat het makkelijk was om het verband tussen oorzaak en gevolg te missen.

De Karezza manier vereist geen orgasme van man of vrouw, omdat het de nadruk legt op intimiteit, harmonie en vereniging. Er is veel oefening voor nodig om te zorgen dat het goed werkt, en een stel dat Karezza wil bedrijven moet geduld hebben. Er is tijd voor nodig om de energievelden, emoties, ritmes en reacties tussen twee mensen te harmoniseren. Houd er rekening mee dat je minstens een dozijn keer moet oefenen voor je de steeds prettiger resultaten zult zien. -- Bernard Jensen, MD

Karezza gaat terug naar een evenwicht. Voor sommigen betekent dat een aantal ongewone dutjes, voor anderen betekent dat een welkome toename van het libido. Wat het geval ook is, Karezza is niet een poging om de intensiteit van de neurochemie van de wittebroodsweken te herscheppen. De energie die het maakt is niet "prikkelbaar", maar eerder "luchthartig". Met of zonder kleren, het voelt meer als twee dolfijnen die dartelen. We lachen veel, we vinden precies de juiste momenten om te vrijen en we houden ervan om te knuffelen en elkaar aan te raken op andere momenten.

Je moet Karezza minstens drie weken proberen voor je in staat bent om de voordelen te vergelijken met conventionele seks. Anders zul je mogelijk niet proeven hoe het leven kan zijn buiten de hoogte- en dieptepunten van de post-orgastische passiecyclus.

We leren vaak het meeste over Karezza door onze ongeplande afwijkingen ervan. Nooit "gaan we voor" het orgasme, maar soms gebeurt het. Het is een goed geheugensteuntje waarom we vasthouden aan deze methode. Gedurende de twee weken na een orgasme merken we een tijdelijk verzwakken van goede gevoelens, en we zijn altijd opgelucht als, met de klok gelijk, we weer in pas lopen aan het eind van de cyclus.

Tot slot
Je kunt denken dat je je gefrustreerder zult voelen hoe langer je orgasmes vermijdt. Maar als je voorzichtig experimenteert met Karezza, waarbij je veel gulle affectie gebruikt, zul je ontdekken dat dit niet waar is.

Ik heb geweldige gevoelens van welzijn ervaren na niet-orgasmische seks gedurende lange periodes. Het contact met de ander wordt het orgasme, het seksuele contact wordt het orgasme, en dan zijn er geen orgasmes meer nodig. -- Mike

In onze ervaring was er verrassend weinig intern conflict tijdens het leren van Karezza, zolang we de gelijdelijke benadering namen en ons herinnerden om weelderig te baden in het kalmerende genot van aanraking en verbinding. Als liefhebbers van Karezza raken we meer uitgebalanseerd en daardoor gevoeliger voor iedere plezierige nuance. Zeker, we giechelen vaker en genieten van veel meer harmonie.

Bovenal leert Karezza ons om elkaar eerst te stellen. Zoals Bernard Jensen zei in Love Sex & Nutrion: "Om de meest verheven toestand van geluk en voldoening te bereiken, is het nodig om een ander te helpen daar ook te komen."

Je kunt meer leren over Karezza in deze twee gratis boeken van A.B. Stockham, MD en J.W. Lloyd, MD. Zie ook Bernard Jensen, MD's suggesties voor Karezza vrijen.

Het originele artikel vind je hier: http://www.health-science-spirit.com/karezza.htm


Geplaatst door Pauline Fransen

Pauline Fransen

Ik ben bij Earth Matters terecht gekomen toen ik op zoek was naar vrijwilligerswerk op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een heel breed onderwerp. Mijn interesse ligt vooral bij duurzaamheid op het gebied van voedsel en energie. Hoe gaan we (als mensheid) om met schaarste? Schaarste aan grondstoffen, maar ook schaarste aan schone lucht om te ademen en schoon water om in te zwemmen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Pauline FransenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Maar lieveling luister, doe niet zo bang, ik blijf van je houden, een liefde lang.

Wim de Bie, Nederlands cabaretierBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.