Yfke Laanstra | Het snijvlak tussen (computer)technologie en bewustzijn

Yfke Laanstra

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:10776
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Earth Matters TV, Interviews, Bewustzijn, (Grens)wetenschap, Kwantum fysica, Nanotechnologie, (Verborgen) nieuws, Technologie

(Earth Matters TV) Yfke Laanstra heeft met haar boek Bits, bytes en bewustzijn niet alleen laten zien dat ze goed kan schrijven, vooral heeft ze een belangrijk thema voor dit tijdsgewricht op de kaart gezet. De exponentiële groeicurve van technologische ontwikkelingen gaat haast ongemerkt, maar razendsnel en de ethische en bewustzijnskant is grotendeels niet of onderbelicht. 

Arjan Bos sprak met haar en in dit interview laat Yfke een nieuw en helder licht schijnen op het snijvlak tussen (computer)technologie en bewustzijn. Wat zijn haar drijfveren en inzichten, hoe gaat ze er mee om in haar eigen leven en wat zijn haar ambities? 

Van transhumanisme tot van het leven vanuit je hart, van je brein koppelen aan de cloud tot het in je eigen kracht gaan staan, dat en nog veel meer komt aan bod in dit openhartig interview. 

Citaat uit de inleiding: 

Technologische Tsunami…
Het werd me meer en meer duidelijk in wat een razend tempo al deze nieuwe technologieën onze wereld overspoelden en hoe onwaarschijnlijk snel dit onze nabije toekomst zou gaan veranderen. De komende 20 jaar zal er meer veranderen dan in de afgelopen 300 jaar. Verbaasd constateerde ik dat er slechts weinigen waren die dit leken in te zien of die op z’n minst hierover gealarmeerd waren. Ik zag enkel de massa die opging in hun dagelijkse werk en daarnaast de enorme stroom van techno-optimisten. Die enkel de positieve kant wensten te zien, opgingen in de hype en het liefst alles wilden automatiseren en digitaliseren en al deze ontwikkelingen als het nieuwe evangelie omarmden.

Ook binnen bewustzijnskringen viel het me op dat er maar mondjesmaat aandacht gegeven werd aan al deze exponentiële technologische ontwikkelingen. Ik beet me vast in al deze materie en ging meer en meer boeken en blogs lezen, video’s bekijken en events bezoeken rondom al deze onderwerpen en het liet me niet meer los. Ik ontwikkelde een diepe fascinatie voor het snijvlak van bewustzijn en computertechnologie en hoe dit zich verhoudt tot ons welzijn en potentieel. Ik voel(de) me geroepen, vanuit een diepe urgentie, om in de huidige fase van onze evolutie alle computertechnologische ontwikkelingen in een ander daglicht te stellen. Om hierin andere perspectieven en invalshoeken te bieden..

Mijn intentie is dit alles niet zozeer vanuit een wetenschappelijke, theoretische of academische invalshoek te benaderen maar juist vanuit een menselijke blik. Vanuit mijn eigen ervaring, gevoel, bezieling en intuïtie. In combinatie met mijn gezonde verstand en nuchtere geest. Ik wil je stimuleren om net als ik buiten de vaste kaders te durven kijken, ongebaande paden te betreden. Je blik te verruimen, en niet alles op te hangen aan wetenschappelijk onderzoek of meetbare data. Niet alles is immers zichtbaar en kwantificeerbaar.Vandaar mijn nieuwe boek: ‘Bits, Bytes en Bewustzijn’. (klik boven op de cover voor meer info)

Geluk, liefde en zingeving zijn niet te meten.
Mijn wens is dat je met een open blik, vanuit bewustzijn, geïnspireerd wordt nieuwe keuzes te maken en nieuwe zienswijzen te omarmen. Ik wil je inspireren het gesprek hieromtrent te starten. Met je partner, binnen je gezin, op het schoolplein, in de rij voor de kassa van de supermarkt, in de wachtkamer van de tandarts en bij de koffieautomaat op je werk. Dit is een onderwerp van gesprek dat namelijk niet enkel thuishoort op universiteiten, instituten en in directiekamers. Het is een onderwerp dat alsmaar relevanter wordt en zich ook aan jou in je dagelijkse realiteit meer en meer zal opdringen.

Technologische groei is geweldig, vooruitgang is geweldig en ik stimuleer elke vorm van groei, innovatie en ontwikkeling. Niets hierin is enkel goed of fout, zwart of wit. De uitdaging ligt in het vinden van een balans, een bewuste balans die ieder voor zich dient te bepalen. Nog los van benodigde centrale discussies rondom ethische gedragscodes. Bewustzijn is de sleutel.

Bron: Earth Matters


  • Auteur: Yfke Laanstra
  • Soort: Met illustraties
  • Taal: Nederlands
  • Afmetingen: 23x211x141 mm
  • Gewicht: 379 gram
  • Verschijningsdatum: mei 2017
  • Druk:1
  • ISBN10: 9492500159
  • ISBN13: 9789492500151
  • Uitgever: Edicola

Je kunt het boek o.a. hier bij haarzelf bestellen. 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het belangrijkste gedeelte van leren wat je in het leven moet doen, is afleren wat niet waar is.

Antisthenes, Grieks filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.