De gouden driehoek

Petite discussion entre amies

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3432
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn

(Earth Matters | Dick Nijssen) Laatst had ik een man in een van mijn tantra workshops die in een van de eerste deelkringen al met een verzoek kwam: "Ik loop rond met een enorm verlangen naar menselijke warmte en liefde. Ik zou graag in de pauzes veel hugs willen uitwisselen met iedereen die daar open voor staat." Mooi vond ik dat, zowel moedig als kwetsbaar, dat hij zo direct voor zijn behoeften uitkwam en ons tegelijkertijd de vrijheid gaf om daar wel of geen gehoor aan te geven.

Wie kent ze niet, die mensen waarbij je hun behoeftigheid voelt, maar die daar zelf in ontkenning over zijn. Mensen die zogenaamd jou wat willen geven maar eigenlijk iets proberen te halen. Ze worden ook wel ‘energiezuigers’ genoemd. Wat er in contact met hen gebeurt, is eigenlijk heel triest. Ze hunkeren naar liefde, aandacht en acceptatie maar wat ze krijgen, is het tegenovergestelde. Door de manier waarop ze je aandacht proberen te vangen, vaak door het ophangen van wijdlopige verhalen, voel je al gauw weerstand naar ze. Waarschijnlijk blijf je braaf luisteren, maar de weerstand die je voelt, maakt dat je je energetisch voor die persoon afsluit. Daarmee draai je onbewust ook de kraan dicht van je eigen energievoorziening.

Het grootste geschenk dat je deze mensen en ook jezelf kan geven, is naar de ander te benoemen wat er op zo’n moment gebeurt: “Ik merk dat ik probeer naar je te luisteren, maar eigenlijk de neiging voel om mij van je af te sluiten. Wat verwarrend voor mij is dat ik het gevoel heb dat je mijn aandacht probeert te claimen met een verhaal waarin je mij iets lijkt te geven. Tegelijkertijd heb ik het gevoel dat je niet echt contact maakt met mij en mijn belevingswereld. Ik zou graag met jou willen kijken naar hoe we ons contact op zo’n manier kunnen vormgeven dat ik open en oprecht met jou in verbinding ben en ik mij ook kan openen voor wat jij nodig hebt in ons contact.” Zo kun je samen met hem of haar de vicieuze cirkel doorbreken van aandacht trekken en afwijzing.

Wrang is dat we in onze maatschappij voortdurend bestookt worden met reclames die onze (schijn)behoeftes naar materiële bezittingen aanwakkeren. Tegelijkertijd rust er een taboe en schaamte op het eerlijk uiten van onze werkelijke behoeftes en verlangens. We verlangen allemaal naar liefde, aandacht, acceptatie en hartsverbonden intimiteit en seks. Je kan nog zo verlicht zijn en weten dat je liefde bént, op lichaamsniveau zullen we altijd behoefte houden aan aanraking en vormen van seksueel contact.

Ik ken meer Indiase goeroes en Verlichten die stiekeme affaires hadden met hun leerlingen dan zij die dat niet deden. Daarom ben ik, in tegenstelling tot veel spirituele stromingen en religies, voorstander van het jezelf toestaan om al je verlangens helemaal te voelen en ze liefdevol te erkennen. Creëer de omstandigheden in je leven, de plekken en de mensen, waar je je veilig voelt om deze verlangens in openheid te uiten en ze vorm te geven. Mijn ervaring is dat als je je verlangens voldoende bewust doorleeft hebt, wat wat anders is dan uitgeleefd, dat je er dan pas aan voorbij kunt groeien. Dan kun je nog steeds genieten van bijvoorbeeld knuffelen of seks, maar je word er niet langer door geleefd. Dan kun je als variatie op een oud Zen gezegde zeggen: “Als ik werk dan werk ik, als ik vrij dan vrij ik”. Dit in tegenstelling tot het meer gebruikelijke “als ik werk dan ben ik met seks bezig en als ik met seks bezig ben dan denk ik aan andere dingen, zoals seks met een ander”.

Voor mij komt dit er op neer het leven te leven vanuit wat ik hier de gouden driehoek noem van eerlijkheid, liefde en kwetsbaarheid. Wees eerlijk naar jezelf en anderen, blijf daarin liefdevol aanwezig en durf kwetsbaar te zijn in het uiten van je behoeftes en verlangens.

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je zorgen maken is als bidden voor wat je niet wilt.

Isaac ShapiroBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.