'Follow the pain'

Portraits18

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3910
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Persoonlijke ontwikkeling

(Earth Matters | Dick Nijssen) Misschien ken je die uitspraak wel:  ‘Follow the money’. Dat is een methode die onderzoeksjournalisten gebruiken om organisaties en netwerken te onderzoeken die zo complex zijn dat ze alleen door het volgen van de geldstromen te doorgronden zijn. Nu is er een onderzoek waar zelfs dappere onderzoeksjournalisten voor terugdeinzen, maar die  je heel veel helderheid en vrijheid kan opleveren: het doorgronden van jezelf. De leidraad daarbij is: ‘Follow the pain’
 
Pijn als leermeester
Pijn is een van de grote leermeesters in ons leven. Zou je namelijk niet het vermogen hebben om pijn te ervaren, dan zou je niet weten waar je verwondingen zitten. Dan is de kans groot dat je ze niet de aandacht geeft die ze nodig hebben. Dat geldt zowel voor fysieke als ook emotionele pijn. Ze hebben een functie in ons leven die we maar moeilijk kunnen waarderen. Beide zijn in wezen leermeesters waardoor we veel over onszelf kunnen leren.
 
Over zin en betekenis van fysieke pijn zijn al boeken volgeschreven. Ik wil het daarom hebben over emotionele pijn en wat het ervaren daarvan mij aan inzichten heeft opgeleverd. Met emotionele pijn bedoel ik een brede verzameling van niet prettige gevoelens, zoals gevoelens van afwijzing, jaloezie, boosheid, schuld, verdriet en rouw. Gemeenschappelijk hebben ze dat ze je een gevoel van vernauwing geven en je aandacht als het ware gijzelen.
 
Waar ben ik nog niet in liefde?
Mijn belangrijkste inzicht is dat elke vorm van emotionele pijn die ik ervaar mij laat zien waar ik nog niet in liefde verkeer. Om precies te zijn: welke overtuigingen die niet op liefde gebaseerd zijn sluimeren er nog  in mij en worden op zo’n moment geactiveerd? Daarbij onthult de lengte en intensiteit van de pijn die ik ervaar heel veel over de macht die die overtuiging nog over mij heeft. Daarvoor is het wel nodig dat ik, als iemand mij emotioneel raakt, bereid ben de pijn te voelen zonder die pijn gelijk af te reageren op de schijnbare veroorzaker daarvan. ‘Schijnbare veroorzaker’ omdat niemand anders dan ikzelf mij emotioneel pijn kan doen! Hoe ik er innerlijk mee omga is bepalend voor of ik pijn ervaar of niet.

Top 5 pijnlijke overtuigingen
In de Alles is Liefde 5- en 6-daagses die ik geef, gaan we actief op zoek naar de beurse plekken in onze psyche, op zoek naar de vaak  diep zittende overtuigingen die ons het meeste pijn doen. Inmiddels ken ik zo ongeveer wel de top 5 aller tijden daarvan. Misschien herken je ze of heb je zo je eigen variaties hierop:
1. Ik ben niet goed genoeg
2. Wat ik ook doe, ik doe het nooit goed genoeg
3. Ik doe er niet toe
4. Ik mag er niet zijn/ ik wil er niet zijn
5. Het lukt mij toch niet

Met deze overtuigingen doorloop je een proces om de pijn die er aan kleeft tot in het diepst van je vezels te doorvoelen. Je wordt daarbij uitgenodigd om bewust de weerstand die je altijd voelt wanneer die pijn de kop opsteekt, op te geven. Juist dan verliezen deze overtuigingen hun greep op je. Die overtuigingen zijn overigens nooit van jou geweest. Je bent ze abusievelijk gaan geloven door alle inprentingen die je in je vroege jeugd hebt meegekregen.
 
Liefde en vrede
In de loop der jaren hebben de overtuigingen die ik met mij meedraag grotendeels hun kracht verloren. Ik voel mij over het algemeen in liefde en vrede met mijzelf. Maar laatst hadden twee mij toch weer te pakken. Ik zat in een dip na een venijnige feedback die ik had gehad van een cursiste. “Ha” zei het onderzoekende deel van mijzelf bijna handenwrijvend! “Blijf bewust bij de pijn en open je voor zijn boodschap”.

Toen werd het al gauw duidelijk dat de oude makkers met de namen: “Ze zien me niet” en “Ik doe het ook nooit goed” weer even tot leven waren gekomen. Omdat ik ook kon zien welk deel van de feedbackprojectie was van haar eigen pijn en overtuigingen, en welk deel iets bevatte waar ik wat mee kon, werd mijn inzicht compleet en raakte ik uit de greep van de vernauwing waar ik in terecht was gekomen.

Terechte schuld
Dat brengt mij tenslotte bij een andere belangrijke bron van emotionele pijn: de pijn die ontstaat door terechte schuld. Terechte schuld en de pijn die dat in mij teweeg brengt ontstaat wanneer ik iets doe of zeg wat niet liefdevol is naar anderen en wat niet past bij het niveau van integriteit waar ik mij goed bij voel.
 
Die pijn ben ik  juist de laatste jaren scherper gaan voelen. Alsof het steeds nauwer luidt wat ik doe en zeg. Het goede nieuws daarbij is dat ik steeds eerlijker kan zien en zeggen waarin ik tekort geschoten ben, juist omdat ik met meer mildheid naar mijzelf en anderen kan kijken.

De moraal van dit verhaal: vlucht niet weg van pijn en onlustgevoelens. Neem er verantwoordelijkheid voor dat het jouw pijn is. Zie ze als leermeesters die precies de vinger leggen op de beurse plekken van jouw psyche waar je nog in niet-liefde verkeert en.... durf ze helemaal te voelen!

Bron: Earth Matters

Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mijn vader zegt altijd: "Wat je niet kunt veranderen, dat moet je accepteren". Terwijl ik vind: wat je niet kunt accepteren, dat moet je veranderen!

Theo Maassen, Nederlands cabaretierBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.