Wat aandacht krijgt zal opengaan

a_babys_touch

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6074
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Mannen, Vrouwen

(Earth Matters | Dick Nijssen) Aandacht is een bijzonder fenomeen. Want een geschenk geven we een ander niet door alleen maar aandachtig aanwezig te zijn: zonder tussenkomst van je eigen opinies de ander horen en zien. Hoeveel mensen zijn er niet, die dit vrijwel nooit ervaren in hun leven?

Zie mij in wie ik ben! Zie mij vrij van je oordelen en geef mij daarmee toestemming te zijn wie ik werkelijk ben. Is dat niet waar we allemaal bewust of onbewust naar hunkeren? En is dat, waar we bij anderen zo naar hunkeren, wel iets dat we onszelf kunnen geven? Blijkbaar is dat heel moeilijk, en daarom verlangen we er zo naar dat die ander ons dat geeft.

Een van de inzichtkaarten die ik ooit gemaakt heb luidt: ‘Wat aandacht krijgt zal opengaan’. De cliënte die ik vanochtend voor een massage ontving, was daar een mooi voorbeeld van. Door haar mijn volledige aandacht te geven - haar te zien en te eren in haar schoonheid, op een manier waartoe ze zelf nog niet toe in staat was - haar meer nog dan met mijn handen, aan te raken met mijn aandacht, opende ze zich, zoals een bloem zich opent voor het warme zonlicht. Stromend, van liefde vervuld, vertrok ze een paar uur later naar huis.

Oordeelloze, dus open aandacht is een zeldzaam fenomeen. Ik durf te beweren dat het een hele zuivere vorm van liefde is, die helend werkt op alle niveaus van ons wezen. Ikzelf ben daar niet altijd toe in staat. Wanneer ik geïdentificeerd raak met bepaalde ideeën over hoe iets zou moeten zijn, wanneer ik een agenda heb, of gehaast ben, dan is mijn aandacht niet helend.

Helende aandacht kan in wezen alleen gegeven worden vanuit dat wat in ons voorbij de denkende geest ligt. Het vraagt in wezen een radicale verschuiving in onszelf: te zien dat alle gedachten die er opkomen niets te maken hebben met wie we wezenlijk zijn. En dus ook te zien dat alle gedachten die een ander heeft en ventileert, ook niets te maken hebben met wie die ander in wezen is!

Jij bent niet je gedachten! Jij bent die- of datgene wat gedachten waarneemt! Je denkvermogen is een prachtig geschenk waar je gebruik van mag maken, maar zo gauw je je identiteit eraan ontleent, wat helaas bij vrijwel iedereen min of meer het geval is, wordt je er de gevangene van. Die hele stroom van gedachten waar je het idee van je ik aan ontleent, al die gedachten, ze zijn niet eens van jou! Ze komen voort uit de conditioneringen die je in de loop van je leven hebt opgedaan door je ouders, cultuur en andere factoren waarbinnen je bent opgegroeid. Daarom heb je er ook zo weinig controle over!

Wie of wat ben je dan wel? Je bent het Onbenoembare dat al die gedachten waarneemt! En als dit Onbenoembare ben je Bron van Aandacht, waaraan alles en iedereen zich wil laven. Ontspan jezelf als onbegrensde Bron van Aandacht en je zult in staat zijn met deze Aandacht ook anderen thuis te brengen in deze Bron, het Onbenoembare waar woorden ontoereikend voor zijn. En dat is het grootste geschenk dat je ooit aan een ander kunt geven!

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Kunst is óf plagiaat, óf revolutie!

Paul Gauguin, Frans schilderBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.