Hoe gezond is het om je emoties te uiten?

Sometimes I Cry - I\'m Only Human

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:11343
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Persoonlijke ontwikkeling, Genezing, Gezondheid, Therapieën

(Earth Matters | Dick Nijssen) Vrijwel iedereen weet dat het onderdrukken van emoties niet gezond is. Maar is het eruit gooien van je emoties daarmee een goede zaak? In ‘therapie-land’ zie je nog weleens dat er op allerlei manieren, met name via heftig lichaamswerk, mensen bij hun ‘pijn’ gebracht worden. Het idee daarachter is dat als die pijn eruit gehuild, geschreeuwd en geslagen wordt, er vanzelf heling optreedt. Zit je met een hoop opgekropte boosheid, dan voelt het inderdaad heel bevrijdend als je daar eens ongenuanceerd uiting aan kan geven. Zo zijn er bij ons op Helios al duizenden potentiëel dodelijke klappen uitgedeeld op ons schuimrubberen blok met de Japanse houten zwaarden, die we daarvoor gebruiken.

Heb je zelf weleens zo’n catharsis ondergaan, dan weet je hoeveel opluchting zo’n emotionele ontlading kan geven. Het kunnen voelen en uiting geven aan emoties is dus een belangrijke stap op weg naar heelwording en innerlijke bevrijding. Als er onderdrukte gevoelens zijn, is het een goede zaak dat het verdriet of de boosheid even helemaal in zijn volle omvang gevoeld mag worden. Alleen gebeurt dat minder vaak dan we denken omdat de commentaarstem in ons hoofd al gauw iets heeft van: "Nee hè, niet weer, ik heb dit al zo vaak gevoeld. Ik wil dit niet." Juist deze weerstand maakt dat emoties dan aan je blijven ‘plakken’. Emoties zijn als jengelende kinderen. In plaats van ze weg te duwen kun je ze maar beter even gericht liefdevolle aandacht geven. Dan heb je daarna geen omkijken meer naar ze.

Waarom komen sommige emoties dan toch nog keer op keer terug? Zelfs al heb je de gewaarwording van de emotie in je lijf helemaal ‘doorvoeld’? De reden is dat je het pijnlijke verhaal achter de emotie dan nog steeds voedt met je geloof erin. De essentie van zo’n verhaal noemen we een overtuiging. Die hoeft maar uit vier woorden te bestaan, bijvoorbeeld: "Ze zien mij niet!". Bewust of onbewust, zo’n overtuiging kleurt onze beleving van de werkelijkheid veel meer dan we zelf kunnen zien. Leef je vanuit zo’n vervormde werkelijkheid, dan koester je altijd wel een of andere vorm van slachtofferschap en blijf je de bijbehorende emoties recyclen. Erger nog, door keer op keer weer in oude emoties terecht te komen plus het bijbehorende drama dat er dan wordt opgevoerd, griffen we de emoties zelfs nog dieper in!

Ik noem dat het 'stortbakmechanisme': de pijnlijke verhalen die we met ons meedragen laten ons keer op keer vollopen met emoties, tot het punt dat iets of iemand je triggert en het menselijk toilet wordt weer even schoongespoeld. Dat lucht op. Maar al gauw begint de stortbak weer vol te lopen en moet de cyclus zich weer herhalen. Het op deze manier moeten uiten van emoties is dus niet gezond! Het is in wezen 'emotionele incontinentie'.

Wil je je blijvend bevrijden van een telkens weer terugkerende emotie, dan is het belangrijk te onderzoeken wat de overtuiging is die achter die emotie schuilgaat. Overtuigingen zoals: "Ik mag er niet zijn", "Het lukt me toch niet", "Hij zou toch moeten weten hoe ik mij voel", "Dat had niet mogen gebeuren", "Ik mag mij niet laten gaan."

Als je die overtuigingen eerlijk onderzoekt, en de methode van Byron Katie is daar heel effectief voor, dan ga je de onwaarheid ervan inzien. Met elke overtuiging die doorzien wordt, valt er weer een voedingsbron weg die je emoties van energie voorzag. Daardoor wordt het leven zoveel lichter, vreugdevoller en vrediger!

Bron: Dick Nijssen


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het lijkt erop dat de chaos toeneemt, maar dat is ook het geval met de schoonheid in het bewustzijn van steeds meer mensen.

Anthony Kiedis, zanger Red Hot Chili PeppersBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.