Kinderen die op plastic speeltjes bijten, kan dat kwaad? Over plastic nummers...

Ducks--close up.

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:28936
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Greenjump

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Gezondheid, Opvoeden, Bedrijven, E-nummers

(Greenjump) ‘Mijn zoontje bijt veel op zijn plastic speeltje, kan dit kwaad?’ ‘Zijn de plastic bakjes van de IKEA (of vul een andere winkel in) gifvrij?’ ‘Waarin bewaren jullie etenswaren?’  In de onderstaande tekst geven de links specifieke en aanvullende informatie (red.).

Dit soort vragen krijgen we regelmatig. Ook al vervang je je plastic flesjes en bekers door rvs, koop je zoveel mogelijk houten speelgoed voor je kind, gebruik je glas in de keuken, toch blijf je in de praktijk heel veel plastic tegenkomen. Daarom een blog over de verschillende soorten plastic omdat plastic gewoon niet altijd te vermijden is en er ook veilige plasticsoorten bestaan.

Op plastic kun je vaak recycle codes terugvinden. De veilige codes zijn 1,2,4 en 5. Probeer de nummers 3,6 en meestal ook 7 te vermijden. 

Gezien de hoeveelheid plastic op deze wereld, is recyclen altijd het beste en zelf probeer ik zo min mogelijk plastic bij te kopen.

PET code 1 veilig
PET of PETE (polyethyleen tereftalaat) zie je vooral terug als het dunne plastic waarmee kleine water- en limonadeflesjes worden gemaakt. Voor eenmalig gebruik zijn deze flesjes veilig. Als je zeker wilt zijn, gebruik deze flesjes dan niet opnieuw, er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ze DEHP lekken wanneer ze niet 100% perfect meer zijn. DEHP is mogelijk kankerverwekkend.

PET is eenvoudig te recyclen wanneer het op de juiste manier wordt weggegooid, helaas vinden heel veel petflesjes niet de juiste weg en worden ze wereldwijd overal gevonden in de natuur.

HDPE code 2 veilig
HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) is een dikkere, ondoorzichtigere plasticsoort die je terugziet in bijvoorbeeld shampooflessen, flessen met sap en speelgoed. Het is veilig, je kunt het opnieuw gebruiken en het is ook eenvoudig recyclebaar. 

PVC code 3 vermijden
PVC of V staat voor polyvinylchloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Je vindt PVC in douchegordijnen, zwembandjes, zwembadjes, matrasbeschermers, slabbetjes, flessen van schoonmaakmiddelen en andere producten en het heeft echt een enorm specifieke (vieze) geur.

Wanneer PVC gemaakt wordt, komt er dioxine vrij, een mogelijk kankerverwekkende stof die zich ophoopt in dieren, mensen en het milieu. Daarnaast worden er vaak weekmakers gebruikt om PVC bruikbaar te maken voor verschillende toepassingen zoals bijvoorbeeld zwembadjes. De arbeiders die werken met PVC hebben een grotere kans op kanker dan een gemiddelde werknemer.

LDPE code 4 veilig
LDPE (lage dichtheid polyethyleen) wordt gebruikt voor zachte plastic producten zoals plastic boodschappentasjes, plastic hoezen van de stomerij en knijpflessen. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan gerecycled worden. Natuurlijk is een eigen, herbruikbare boodschappentas nog altijd beter.

Polypropeen code 5 veilig
Polypropeen wordt gebruikt in harder, flexibel plastic zoals het badspeelgoed en het servies van Boon maar ook in rietjes, bakjes voor ijs en in opbergbakjes. Het is een veilige soort plastic en kan gerecycled worden.

Polystyrene code 6 vermijden
PS (Polystyreen) wordt gebruikt voor hardere plasticsoorten zoals wegwerpbekertjes en –bestek en voor styrofoam wat gebruikt wordt voor de vleesbakjes in de supermarkt. Er is discussie over de veiligheid van styreen, de basisstof voor dit plastic. Deze plasticsoorten kunnen styreen lekken, dat neurologisch schadelijk is en andere negatieve gezondheidseffecten heeft. Daarbij is het erg slecht voor het milieu.

Overige soorten code 7
De meest onduidelijke recycle code is nummer 7. Het is de restgroep. Aan de ene kant bevat nummer 7 policarbonaat, waaruit BPA lekt. Aan de andere kant krijgen nieuwe soorten biologisch afbreekbaar plastic van bijvoorbeeld mais, aardappel en rijstzetmeel ook code 7. Code 7 kun je beter vermijden, behalve als je zeker weet dat je te maken hebt met één van de nieuwe biologisch afbreekbare plasticsoorten.

Plastic zonder code
Ik kom het zelf heel vaak tegen: plastic waarop helemaal geen recycle code staat. Ik vraag het vaak na bij de leverancier en als ik geen antwoord kan vinden, dan koop ik het liever niet. Er zijn zoveel veiligere alternatieven dat ik het risico niet wil lopen.

Recyclen of niet gebruiken
Ben je op zoek naar inspiratie om je plasticverbruik te verminderen, dan is de website van Fake Plastic Fish een goede. De dame die hierachter zit, probeert echt zo plasticvrij mogelijk te leven.

Daarnaast wordt heel veel plastic wat gerecycled kan worden helemaal niet gerecycled. Neem even de moeite om bij het milieupark te vragen hoe je het het beste kunt weggooien.


Commentaar van Redactie Earth MattersLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mijn vader zegt altijd: "Wat je niet kunt veranderen, dat moet je accepteren". Terwijl ik vind: wat je niet kunt accepteren, dat moet je veranderen!

Theo Maassen, Nederlands cabaretierBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.