Minister Schippers: aanpak foodwatch helpt maar overheid komt niet met aanvullende aanpak

Fett.supermarkt

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6279
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:foodwatch

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, E-nummers, Wetgeving

(foodwatch) Minister Schippers geeft in een brief aan foodwatch aan voorlopig weinig extra maatregelen te willen nemen tegen misleidende marketing. foodwatch had de minister om een reactie gevraagd op het door foodwatch gepubliceerde 15 puntenplan. Hoewel de minister in 2013 had beloofd met een actieplan te komen om misleiding tegen te gaan, verwijst ze in haar brief voornamelijk naar handhaving van de Europese wetgeving, die sinds afgelopen december minimaal is aangescherpt.

In 2015 zal de NVWA speciale aandacht geven aan de vermelding van allergenen en lettergrootte, aldus de minister aan foodwatch. Daarnaast geeft ze wel aan dat de inzet van onder andere foodwatch helpt om consumenten bewust te maken. foodwatch is echter teleurgesteld, omdat misleiding van consumenten door het kabinet amper wordt aangepakt.

Veel misleidende marketing is feitelijk gelegaliseerd. Om de mazen in de nieuwe etiketteringswet aan te tonen, heeft foodwatch een fictief product ontworpen: de “Framboos Fitness Flakes”. Dit product voldoet aan de nieuwe regels, maar misleidt toch! Aanvullende regels zijn dus broodnodig.

Wat doet foodwatch
foodwatch heeft vorig jaar haar 15 puntenplan gepresenteerd en gevraagd aan de politiek om deze punten over te nemen en wettelijk vast te leggen. Alleen dan kan de misleiding van consumenten écht stoppen. Want de huidige wet staat veel vormen van misleiding nog toe. Met water opgespoten vlees, nepkaas en cantharellensoep met slechts 0,1 procent cantharel: voedselproducenten misleiden ons bewust met hun etiketten, verpakkingen en reclame.

En, raar maar waar: dat mag vaak gewoon. Onze wetten en regels bieden namelijk veel ruimte voor misleidende marketing. En waar ze ons wel beschermen, faalt de handhaving nogal eens. foodwatch presenteert een actieplan van 15 punten die moeten veranderen. Zo maken we ons sterk voor jouw recht om te kiezen wat je eet.

Wat kun jij doen?
Ben jij het met deze punten eens? Kom dan samen met foodwatch in actie! Teken de petitie en roep minister Schippers van Volksgezondheid op dit plan alsnog uit te voeren.

Bron: foodwatch


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Nadenken is twijfelen. Durf je te vertrouwen op je intuïtie?

Tijn Touber, Nederlands schrijver en muzikantBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.