Opheldering omtrent de smaakversterker E-nummer 621

yeast_extract_on_spoon

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:11457
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:stijnspreekt.nl

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, E-nummers

(stijnspreekt.nl) De laatste tijd hoor ik steeds vaker mensen zeggen dat MSG (monosodium glutamaat) hetzelfde is als E-nummer 621, Ve-tsin, Aji-no-moto en gistextract. Iets zei mij, wie zegt dat? Waar staat dat? Ik kon niet vinden wat ik wilde vinden. Ook zag ik ze beiden, E- nummer 621 en gistextract, apart vermeld op de achterkant van producten staan. Dat vond ik, ondanks dat de voedingsmiddelenbranche vaak genoeg een vies spelletje speelt, toch vreemd.

Ik ben daarom op eigen onderzoek uitgegaan en zal in dit artikel mijn bevindingen vertellen. Ik heb deze bevindingen overigens voor mijzelf gecheckt bij een TCM practitioner die aardig veel van voeding weet en een levensmiddelentechnoloog(een doorgewinterde professional op gezondheidsgebied). Ik wilde namelijk ook graag de mening horen van twee mensen die zelf ook al jarenlange ervaren hebben op het gebied van gezonde voeding, voordat ik dit bericht naar buiten bracht.

Wat is Ve-tsin?
Om te beginnen is het handig om te weten dat E-nummer 621, Ve-tsin en Aji-no-moto wel dezelfde stof is. Ve-tsin is een enorm sterke, geïsoleerde en bewerkte (schadelijke) smaakversterker die in enorm veel voedingsproducten zit. Denk hierbij o.a. aan alle bekende fastfood producten, alle producten van Maggie (Maggieblok), Knorr (Aromat), Honig, producten van huismerken van supermarkten (soepen), kant en klare maaltijden. Maar ook vele Chinese, Surinaamse en Javaanse restaurants gebruiken het geregeld, dus wees er scherp op en vraag het desnoods. Er worden vele gezondheidsklachten aan Ve-tsin gerelateerd zoals hartkloppingen, benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, kanker en autisme. Van oorsprong komt Ve-tsin uit Japan, waar het uit zeewier werd bereid, tegenwoordig wordt het industrieel op enorme grote schaal gewonnen uit gluten en uit melasse (afvalproduct van de suikerbereiding).

MGS in natuurlijke producten
Het is belangrijk om te weten dat MSG ook van zichzelf in natuurlijke producten zit. Zo zit het bijvoorbeeld in tomaten, oude kaas, sommige groenten, paddenstoelen en soja. In deze hoedanigheid zijn de meeste producten onbewerkt, dus kan het onmogelijk Ve-tsin zijn, want dat is namelijk een geïsoleerd gewonnen en bewerkte stof. De MSG wordt waarschijnlijk door andere stoffen opgeheven en is dan ook helemaal niet schadelijk.

Geïsoleerd
Pas als MSG geïsoleerd gewonnen, bewerkt en toegevoegd wordt aan een product spreken we van E-nummer 621, Ve-tsin en Aji-no-moto. Het is dan ook sterk geconcentreerd. Bij dit chemische proces (zowel van chemische als natuurlijke producten) komt de boosdoener vrij, namelijk de ‘vrije glutamaat ionen’. Deze vrije glutamaat ionen geven dus de veel gehoorde klachten. De ‘normale glutamaat ionen’, die van nature in MSG zitten, geven helemaal geen problemen.

Conclusie
MSG is niet per definitie E-nummer 621, Ve-tsin en Aji-no-moto, maar deze drie zijn wel altijd MSG en E-nummer 621.

Gistextract
En wat betreft het gistextract? Er zit MSG in gistextract, maar het is niet hetzelfde als E-nummer 621, Ve-tsin en Aji-no-moto. Het slechte nieuws is dat gistextract ook ‘vrije glutamaat ionen’ bevat, dus het is aan te raden deze ook te vermijden. Het is allemaal rommel.

Alternatief
Ik maak niet snel reclame voor producten maar Herbamare van A.Vogel is echt geweldig en niet meer weg te denken uit mijn keuken. Dit is een (biologisch) mengsel van zeezout, kruiden en groenten. Te koop bij de reformzaken. 
TIP! Kook het niet mee. Voeg het pas toe als je opgeschept hebt, zo behoud je alle voedingsstoffen.

Bron: stijnspreekt.nl 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Peace is not won by those who fiercely guard their differences, but by those who with open minds and hearts seek out connections.

-- Katherine PatersonBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.