Waterfilter van vier euro voor ontwikkelingslanden

schoon drinkwater

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6430
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Happy News

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Milieu, Water, Voeding

(HappyNews) Fernando Mazariegos, een scheikundige uit Guatamala, is tien jaar lang op zoek geweest naar een manier om schoon drinkwater te verstrekken aan hulpbehoevende gebieden. Om die reden ontwierp hij een keramische waterfilter die gemaakt wordt met lokale materialen.

Na enkele aanpassingen is Susan Murcott van MIT de 4-euro-filters gaan verdelen in het noorden van Ghana waar dagelijks anderhalf miljoen mensen gebrek hebben aan schoon drinkbaar water. Vandaag de dag, na negen jaar inspanning, maakt het project een groot verschil in het verminderen van ziektes en het creëren van werkgelegenheid in arme gebieden.

Werking
De keramische filter is gemaakt van klei en een brandbaar materiaal zoals bijvoorbeeld rijstvliezen. Wanneer de klei wordt gebakken, brandt het brandbare materiaal volledig weg, waardoor een heleboel minuscule gaatjes ontstaan die bacteriën, sediment en andere microbes filteren.

Groot succes
Ron Rivera, van ‘Potters for Peace’, begon de filters te vervaardigen in kleine micro-ondernemingen die hij had opgericht in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Ondertussen bestaan er fabrieken op 52 locaties in 31 landen waaronder China, Ghana en Zuid-Afrika die al meer dan driehonderdduizend filters produceerden.

De fabriek in Ghana, die twee jaar geleden gebouwd werd, produceert momenteel op volle kracht en heeft al meer dan honderdduizend mensen in het gebied voorzien van drinkbaar water. De werkelijke kosten van de filters is eigen zeven euro, maar het productiebedrijf, opgezet door Murcott, verkoopt ze voor vier euro aan de lokale inwoners. Voor sommige Ghanezen is zelfs dit nog te prijzig aangezien velen van hen minder dan een dollar per dag verdienen. Gelukkig kopen humanitaire organisaties geregeld de filters in om ze dan gratis te verdelen onder de bevolking.

Betaalbare filter
Ghana is één van de meest vervuilde gebieden in de wereld en volgens Murcott “heeft het de vijfde slechtste graad van sanitaire voorzieningen in de wereld.” Openbare ontlasting en sluikstorten leiden uiteraard tot verontreinigd water. Maar elke betaalbare filter wordt gebruikt om water te zuiveren dat anders ondrinkbaar zou blijven.

Ook werden er enkele sanitaire voorzieningen gebouwd, onder leiding van Murcott met een team van MIT en vrijwilligers uit Ghana, om het water verder te reinigen. Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar dankzij de inspanningen van haar team hebben mensen nu toegang tot veilig, schoon drinkwater.

Bron: Happy News


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het is onverstandig om geen rekening te houden met een levende draak, wanneer je in de buurt woont.

J.R.R. Tolkien, Brits schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.