CRISPR verandert de wereld zoals we die kennen, zonder weg terug...

CRISPR CAS

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:11109
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Earth Matters TV, (Verborgen) nieuws, Technologie, Interviews

(Earth Matters) CRISPR CAS is een nieuwe methode waarmee DNA met ongekende precisie gemanipuleerd kan worden en heeft de wetenschap flink op zijn kop gezet.

Er wordt beweerd dat genetici met CRISPR-CAS erfelijke ziekten of kanker voorgoed kunnen laten verwijderen. Plantenveredelaars zouden fruit en groente kunnen aanpassen aan de wensen van de moderne handel en consument zoals langere houdbaarheid, gewenste smaak, meer variatie, maar ook het verbouwen van gewassen zonder gluten.

Uitgestorven diersoorten zouden weer tot leven kunnen worden gewekt en dierenfokkers bijvoorbeeld gewenste eigenschappen van vleeskoeien aan melkkoeien laten overdragen. Ziektes als Malaria zouden door CRISPR ook tot het verleden kunnen behoren. De toepassingen lijken oneindig en het maakt dat wetenschappers, bedrijven en overheden er euforisch over zijn.

Er zijn echter nog geen wetten en toch zijn er al miljarden geïnvesteerd in octrooien, overeenkomsten gesloten en beloftes gemaakt. Op dit moment lijkt het wel of de wetenschappers een stel pubers zijn die blij roepen: ”We hebben een makkelijke manier gevonden om alles in de natuur te manipuleren!”

Een voorbeeld van een verandering in dieren is dat ze in China al 'Genetisch bewerkte 'micro-pigs' – kleine varkentjes verkopen als huisdieren. Het bedrijf zegt in de toekomst varkens te koop aan te gaan bieden met een huid in verschillende kleuren en patronen. 

De eerste problemen werden in april in de schijnwerpers gezet, toen het groot nieuws was dat wetenschappers CRISPR hadden gebruikt om menselijke embryo's te manipuleren en daarmee de designer baby een realiteit werd.

CRISPR kan onbedoeld DNA bewerken en gelukkig zijn er ook deskundigen die bezorgd zijn over deze onbedoelde effecten. Dit betekent namelijk dat genen die wetenschappers niet van plan waren te veranderen toch per ongeluk verwijderd of veranderd zijn en daarmee de genetische hel volledig los breekt.

Een mutatie die bijvoorbeeld in een mug is ontwikkeld, kan binnen een grote populatie in één seizoen verspreid of zelfs compleet uitgeroeid worden. Het is denkbaar dat dit soort technieken door bijvoorbeeld het leveren van dodelijke bacterietoxines aan mensen, ook als wapen tegen de bevolking in te zetten zijn. Deze CRISPR techniek is nu al, op allerlei manieren, een persoonlijke aanval op ieder van ons geworden.

Op dit moment ontbreekt elke regelgeving en worden wetten zelfs verbreed om expirimenten met CRISPR geen strobreed in de weg te leggen. Ondertussen blijven fundamentele vragen die voor de veiligheid van de samenleving gesteld zouden moeten worden, onbeantwoord:

  • Wat mogen wetenschappers veranderen?
    Wij hebben wetten nodig die genetische manipulaties die met de CRISPR-techniek gemaakt mogen worden, precies beschrijven: Wie het mag uitvoeren, waar mogen ze precies mee experimenteren, welk onderdeel, capaciteit en bereik moet geautoriseerd en gelicentieerd worden door wetgeving, evenals wat wordt afgekeurd en niet toegestaan.
  • Wie is geautoriseerd veranderingen aan te brengen?
    Wij hebben wetten nodig die alleen wetenschappers toestaan met CRISPR te werken als ze een universiteitsgraad hebben, toegespitst op dit gebied en die een morele ontwikkelingsleer hebben gevolgd, studenten mogen niet met CRISPR werken. 

Arjan Bos sprak er over met Margalit Laufer. Ze is Israëlische van origine en heeft haar sporen verdient in de kunst, de zorg en het onderwijs. Na een werkzame periode in Israël, Engeland en Amerika vestigde ze zich 35 jaar geleden in Nederland. Ze geeft o.a concentratietraningen en heeft daar ook een boek over geschreven.

Ze was ernstig verontrust over de gevaren van CRISPR en heeft de afgelopen 4 maanden diepgravend onderzoek verricht. Ze roept op om onze overheid te vragen om wetgevend op te treden en twee onmiddellijke moratoria op te leggen:

  1. Moratorium op experimenten doen met CRISPR/Cas techniek bij Mensen, of in niet levensvatbare menselijke embryo's.
  2. Moratorium op veranderingen en experimenten doen door CRISPR/Cas techniek op Dieren.

Margalit Laufer geeft informatie-avonden over dit onderwerp, wil je iets in jouw omgeving organiseren? Neem dan contact met haar op:  

Margalit Laufer
Email: [email protected] | Website: concentratietraining.nl | Mobiel: +31-161-6452990

Bron: Earth Matters


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het wezen, de wezenskern die hartenrijk in verbinding staat met tijdloze vredige rijken binnen en buiten de aarde, moet en zal dood binnen het piramidesysteem. De dode mens, als in een ultiem opeenvolgend individu, mag er leven.

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.