Earth Matters in Zuid Afrika | Ubuntu update nr.1

Update nr 1

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Earth Matters) “Als het niet goed is voor iedereen is het voor niemand goed” Dit is één van de grote Ubuntu uitspraken in de Zuid Afrikaanse tradities. Ubuntu is namelijk een levensovertuiging van dit mooie, veelzijdige, warme en sterke volk. Op deze plek waar moeder aarde sterk en aanwezig is maakt Earth Matters kennis met een land waar de mensheid, volgens Michael Tellinger, geboren is. Waar de Ubuntu levenswijsheid nu de inspirator is voor een nieuw begin van de mensheid.

En wat is het een prachtig land! Toen wij, Johan en Ton en een week later Eline, aan kwamen in Johannesburg viel ons allemaal hetzelfde op. De geur, de uitgestrektheid, de levendige natuur en de geluiden van vogels, krekels en de wind overheerst hier nog de invloeden van de mensen. Moeder aarde is hier spring levend en dat is een heerlijke verademing. Het voelde voor ons als een warm welkom. Letterlijk en figuurlijk want het is hier nu een prettige vijfentwintig graden met uitschieters richting de dertig en afgewisseld met een flinke onweersbui af en toe. Het is dan ook geen verassing dat de natuur hier groeit en bloeit. Waterval Boven natuurAlles is, boven verwachting, groen en weelderig. We hebben het, wat dat betreft, ook goed getroffen met onze verblijfplaats. Hoe dichter we bij Waterval Boven kwamen op onze heenreis hoe mooier en bijzonderder het werd. Maar ook werd meteen duidelijk hoe groot dit mooie land is. Het is zo nederig makend uitgestrekt en veelzijdig dat je direct doordrongen bent van de eindeloze veelzijdigheid van het land. De natuur met haar vele gezichten, de verschillende soorten mensen met hun culturen, tradities, talen en kleuren, de wijze van samenleven van deze bonte verzameling en de overvloed aan bronnen die dit land zijn een prachtige voedingsbodem voor wat hier staat te gebeuren.

Kinderschoenen
Ubuntu BinnenplaatsSoms zie je een kind welke overloopt van de potenties en een energie die je hart doet gloeien van liefde. Een kind dat, hoe jong het ook is, een belofte is voor mooie grootse daden en creaties. Zo’n kind is Ubuntu Contributionisme voor ons. Hier in Waterval Boven mogen wij meewerken aan en getuigen zijn van iets waarlijk bijzonders. Ubuntu Contributionisme. De manier waarop wij er kennis mee maken is op zichzelf al bijzonder. De samenloop van zaken heeft ervoor gezorgd dat Michael Tellinger en zijn partner Louise Clark hun eerste ‘Sacred Site Tour’in gingen met een buslading enthousiaste, nieuwsgierige mensen van over de hele wereld. Wat erg spreekt voor de manier waarop het werk van Michael om zich heen grijpt en mensen raakt. Maar wat er ook voor zorgt dat wij hier nu samen met de zus van Louise, Michelle Clark, en de medewerkers van de bistro “The Stone Circle” rustig onze plek konden vinden en eerste kleine Ubuntu stapjes konden zetten.

Stenen Cirkels
Uit de verhalen van Michael Tellinger hadden we al opgemaakt dat er hier in de provincie Mpumalanga veel bijzonders aan de hand is. Naast de mooie natuur en de kleurrijke bevolking is het ook de plaats waar het onderzoek van Michael aanwijzingen heeft bloot gelegd dat hier heel lang geleden mogelijk de mensheid is ontstaan zoals wij die nu kennen. Later zullen we hier in interviews met Michael nog dieper op in gaan.Ubuntu Stone Circle 1 Michelle, onze gastvrouwen en zaakwaarneemster van het Ubuntu project, heeft ons mee genomen naar een paar “stone circles” (stenen cirkels) waar dit hele gebied mee bezaaid ligt maar waar het ongetrainde oog in veel gevallen makkelijk aan voorbij gaat. Na een korte autorit en een kleine wandeling over een heuvel. Liepen we door een groep stone circles die ons werkelijk verbaasde. Binnen de cirkels groeien meer planten, maar ook echt andere planten dan daarbuiten. Hier zijn veel verklaringen voor te bedenken maar wij konden de indruk niet onderdrukken dat er meer aan de hand was. De energie was er naar onze mening anders en er viel daar een bijzondere rust en helderheid over ons heen waar we niet omheen konden. Maar dan zijn er ook de stenen. De stenen waar de stone circles uit gemaakt zijn brengen veel vragen met zich mee. Veel van de stenen geven een bel-achtig geluid als je erop klopt of er met een andere steen tegenaan tikt. Deze stenen noemt Michael in zijn presentaties dan ook de ‘ring stones’. Maar dit is niet het enige. De eeuwen oude bouwwerken, waarvan de functie tot op de dag van vandaag nog niet bekend is, liggen bezaaid met stenen die hele verhalen vertellen maar nog geen antwoorden geven. Zo liggen er stenen met ronde gaten erin die, voor zover wij weten, niet met koper of stenen gereedschap gemaakt kunnen worden. Maar ook stenen die tekenen vertonen van bewerking met onverklaarbare technieken. Hier willen we later nog tijd en energie in gaan steken en hopen dan met wat meer informatie en/of theorieën te kunnen komen. Voor nu heeft het ons in ieder geval gegrepen en intrigeert het ons erg. Genoeg voer voor nader onderzoek.

Ubuntu Village
De oproep welke wij bij Earth Matters kregen was voor vrijwilligers die mee wilden werken aan de opbouw van de Ubuntu Village. Een plaats waar mensen samen werken aan een duurzame vorm van samenleven. Het begin hiervan ontstaat rond de Stone Circle Bistro in Waterval Boven. Een pittoresk etablissement gelegen aan de rivier die door Waterval Boven loopt. Met aan de andere kant van die rivier een groot stuk braak liggend terrein waar ooit een voetbal veld en een gemeenschapstuin waren. Het plan is om dit hele stuk om te toveren tot een plaats waar moeder natuur en de mensen samen tot bloei kunnen komen met het Ubuntu Contributionisme als sociologische basis. Aangekomen op het Stone Circle terrein was het eerste wat we konden gaan doen het mee werken aan de bouw van meer verblijven om plaats te bieden aan de tientallen vrijwilligers die de komende tijd daar zullen komen helpen. Want er is van over de hele wereld gehoor gegeven aan de oproep van Michael en Louise. De komende weken komen er jonge mensen uit Groot Brittannië, Amerika, de Balkan, Scandinavië en meer. Op een gegeven moment zullen we er met zevenentwintig mensen gaan verblijven en voor al deze mensen zijn accommodaties nodig. Werk aan de winkel dus! De ruimte is er wel maar deze was hier voorheen niet voor bestemd. Maar daar draaien wij van Earth Matters onze handen niet voor om. Er is bij Ubuntu Village een overvloed aan mogelijkheden en middelen die schreeuwen om bewerking en verwerking. Het heeft de Ubuntu Groentetuin 1afgelopen jaren alleen ontbroken aan de juiste mensen die met de juiste overtuiging dit alles konden omvormen tot een goed geheel. Zo zijn er ook groentetuinen die met hun Zuid Afrikaanse rijke rode bodem bijzonder veel vruchten produceren. Met name Johan heeft zich gestort op de vertroeteling van de aanwezige gewassen en kruiden. Hij heeft er nu dan ook al veel liefde in gestoken maar we zijn van plan om er in de toekomst mooie nieuwe ontwerpen voor te maken. Allemaal gebaseerd op de permacultuur beginselen. Wanneer over een paar dagen Michael en Louise terug komen willen we de accommodaties af hebben zodat we los kunnen met het fundament van The Ubuntu Village. Dan kunnen wij ook de rest van de wereld mee nemen op deze mooie reis.

Ubuntu ART
Wanneer energie en tijd samen komen krijg je onvermijdelijk een vorm van kunst. Of het nu moeder Ubuntu ARTnatuur is die onder invloed van tijd koolstof laat verworden tot de prachtigste diamanten en andere edelstenen of een groep mensen die samen tijd en energie kunnen steken in een gezamenlijk project. Tijd is kunst! En zo is dat ook bij Ubuntu. De keukentafel van de bistro was nieuw maar, zoals zo veel in dit project, nog in ruwe vorm. Toen het mozaïek talent van Michelle boven kwam drijven ontstond het plan om daarmee de keukentafel een mooi stevig blad te geven. Dit kunstzinnige en rustgevende project heeft een heel fijn bindend effect op de groep en het Ubuntu logo wat we erop maken wordt een inspiratie voor iedereen.

Levenswater
Voordat Michael vertrok heeft hij ons het plan uit de doeken gedaan van een waterput op de achterplaats. In dit potentieel droge land is het een goed idee om een eigen waterbron te hebben en Michael had op internet een handige manier gevonden om dit zelf te doen. Johan en ik zijn er dan ook aan begonnen. We hebben een grote pvc buis gekocht. Johan heeft er tanden in gezaagd aan de onderkant en daarmee zijn we nu langzaam maar zeker de grond in aan het boren. Volgens Michael zit er op vijf meter diep een verse waterbron met drinkbaar water. We zitten nu op één meter diep en gaan hard werken om het water te bereiken. Hier is een kleine impressie van onze eerste momenten noeste arbeid.

Impressie Stone Circle en de waterval
Om jullie een beetje een gevoel te geven van waar wij op dit moment zitten en wat we doen heeft Eline een aantal foto's gemaakt van The Stone Circle Bistro en van de waterval die Waterval Boven haar naam heeft gegeven. Een aantal van ons hebben een bezoek gebracht aan deze prachtige waterval waar Eline een korte video van gemaakt heeft.

Ubuntu Waterval 3

Ubuntu Waterval 2

“The Dutch are back…
…but this time to heal the country.” Dat is wat de Zuid Afrikaanse backpacker Jared zei welke we hier ontmoet hebben. Wij werden hier erg blij van en voelen ook dat dit klopt. Dit land is zo vol van mogelijkheden. Het zonlicht wat dit land verwarmt, informeert en van energie en leven voorziet is een teken van warme hoop. Het land en haar volk zijn verdeeld maar niet verpest door expansiedrang en door een alles verslindende groei-economie. Deze plek is perfect om opnieuw te beginnen. Alles is er om een duurzame samenleving op te starten die de westerse “ontwikkelde” wereld niet nodig heeft en van binnenuit en samen met moeder aarde tot bloei kan komen. Als dit is waarvoor de Nederlanders dit keer als pioniers naar Zuid Afrika zijn gekomen dan zijn wij trots. Trots als de apen die we waarschijnlijk snel zullen gaan zien.


Geplaatst door Ton Sieben

Ton Sieben

Hallo, mijn naam is Ton Sieben. Mijn overtuiging is dat ieder mens het recht heeft op geluk, gezondheid, liefde en al het moois dat onze aarde te bieden heeft. Ook weet ik door persoonlijke ervaring dat je alles wat je wilt bereiken ook kúnt bereiken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ton SiebenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Everything is energy and that's all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. Remember, this is not philosophy. This is physics.

-Albert Einstein-Bij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.