Samen een ecohuis bouwen in acht dagen

Mas Con Menos

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:10642
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Bouwen en wonen, Inspiratie, Eigen producties, Earth Matters TV

(Earth Matters | Arjan Bos) Op het zonovergoten terrein van het Land van Een kwam vrijdagmiddag een bonte verzameling deelnemers binnendruppelen. Alleen de ruimte om de fundering te plaatsen, was nog maar gegraven. Materialen als hout, stro en leem waren al aanwezig. Daarmee moesten de 25 deelnemers - met een verschillend niveau van vaardigheid, een andere motivatie en doel - samen in acht dagen een heus ecodome van negen meter in doorsnee laten verrijzen. Ondanks alle verschillende leeftijden (de jongste deelnemer was 16 en de oudste 74 jaar) hadden ze een ding gemeen: ze wilden allemaal ervaren of het mogelijk is om zelf een mooi, duurzaam en supergoedkoop huis te bouwen. Het bouwteam van Mas con Menos bleek, in combinatie met het prachtige Land van Een, hiermee genoeg ingrediënten bij elkaar te hebben gebracht voor een 'life changing experience'.

Mas con Menos betekent in het Spaans 'Meer met minder'. De dames en heren van dit illustere bouwcollectief hadden in ecodorp Lung Ta te Spanje al de formule gevonden hoe je voor (bijna) niets in het paradijs kunt leven. Met hun nieuwe workshops delen ze expliciet hun kennis en - minstens zo inspirerend - impliciet hun levenswijze op steeds meer plekken. Daarom leiden ze inmiddels een nomadisch bestaan.

Mas con Menos & Het land van één / Bioconstructie workshop Juli 2015 from STERK-WATER on Vimeo.

In Spanje zijn veel van de benodigde materialen op het terrein al aanwezig. Daar is er ook tijd om die te verzamelen. Ook is het klimaat er warmer. waardoor ze voor minder dan 1.500 euro een prachtige biocasa bouwen van 25 m2. Toen er een nieuw gezin kwam wonen dat een huis wilde bouwen, organiseerden ze een workshop biocasa bouwen. Van die inkomsten werden de benodigde materialen, de architect, de catering voor de deelnemers en het grootste deel van de afwerking en inrichting betaald. Dat gebeurt dus eigenlijk met gesloten beurs. Omdat ze daar van hun eigen groenten en fruit leven en de rest voornamelijk van omliggende boeren kopen, kun je op Lung Ta leven van twintig euro per persoon per week en de kinderen gratis. Verder is het op de rug van de Spaanse Pyreneeën paradijselijk mooi en het weer heel aangenaam.

Wat doen we hier in het westen toch verkeerd? We wonen in vierkante betonnen dozen en zijn het grootste gedeelte van onze tijd druk doende om aan het eind van de maand de hypotheek of de huur weer te kunnen betalen. Dit team is het inspirerende, levende bewijs dat het anders kan.

Met een aantal busjes, waaronder een brandweerauto vol gereedschap en aanhangers waarop de Gers (Mongoolse ronde tenten) waarin ze leven vervoerd worden, trekt Mas con Menos nu door Europa. De opdrachtgevers zijn mensen die hun bouwproject duurzaam uitgevoerd willen hebben. Ze bouwen alleen gebouwen met een meerwaarde voor een gemeenschap, bijvoorbeeld een school of groepsruimte. Het terrein of een plek in de nabije omgeving moet geschikt zijn om het benodigd aantal deelnemers (tussen de 15 en 25) te huisvesten tijdens de workshop.

De catering wordt altijd biologisch en vegetarisch uitgevraagd en kan desgewenst heel smaakvol voor een zacht prijsje door de dames van het team verzorgd worden. De opdrachtgevers betalen alleen voor de benodigde materialen, eventuele overnachtingen van de deelnemers en de catering. De arbeid wordt door de deelnemers verricht en ten opzichte van een goedkope aannemer scheelt dat minimaal 25.000 euro. Met de opdrachtgever kijken ze ook naar hoe het gehele terrein zo zelfvoorzienend mogelijk ingericht kan worden. Te denken valt daarbij aan ecotoiletten, helofietenfilters, leemovens en leemkachels. Last but not least moet er ook een persoonlijke klik zijn voordat Mas con Menos zich aan een project verbindt.

Heb je een inspirerend project en zoek je extra handen om dit te realiseren? Kijk dan op www.masconmenos.nl/samenwerken

Met de mensen van het Land van Een was die klik er direct en op 10 juli streek de Mas con Menos-karavaan dan ook neer in Surhuizum (Fr.) om een groepsruimte voor de Oneness community aldaar te bouwen. Twee uurtjes later waren beide Gers opgezet en werd er voor de brandweerwagen een grote werkbank met zaagmachines opgesteld. De schuifdeuren gingen open en daarachter kwamen de benodigde gereedschappen tevoorschijn. Het geheel werd overdekt met een grote luifel. Op het terrein was een minicamping ingericht met o.a. een grote vuurplaats met 50 zitplaatsen eromheen en een eigen meertje. Een bijzonder prettige setting voor komende acht dagen.