Achter de schermen | Een dag op de redactie

werkplek

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3803
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Earth Matters | diversen, Achter de schermen

(Earth Matters | Saskia Evers) In de nieuwe rubriek Achter de schermen laat de redactie van Earth Matters je elke maand zien hoe het er op het kantoor van Earth Matters aan toegaat. In de tweede editie vertelt (eind)redacteur Saskia hoe een standaard werkdag op de Biotoop in Haren er voor haar uitziet.

Na een fietstocht van 7,5 kilometer stap ik de keuken in. De al aanwezige collega's groeten vrolijk. Gauw schiet ik naar de waterkoker voor een vers gezet kopje biologische kruidenthee, waarna we aan de keukentafel onze dag starten met een ochtendrondje. Tijdens dat rondje vertelt iedereen hoe hij / zij zich die dag voelt, wat het behaalde succes van de vorige dag was en wat de plannen voor de komende werkdag zijn. Waar de één graag uitgebreid uitweidt, ben ik zelf liever wat kort van stof. Zo ook vandaag: “Het gaat goed! Gisteren heb ik veel vooruit kunnen werken en dat hoop ik vandaag voort te kunnen zetten. Oh en het schrijven van Achter de schermen, dat moet ook nog..."

Met wederom een vol programma voor vandaag, pak ik na het afsluiten van het ochtendrondje een nieuw kopje thee en vertrek naar mijn werkplek. De eindredactie, redactiechefs- en assistenten delen een ruimte in het kantoor. Iedereen start rustig zijn computer op, gevolgd door ofwel een geconcentreerde stilte of druk geklets. Vandaag is er sprake van het laatste: het weer is veel te mooi om binnen te zitten. Toch moeten we echt aan de slag: die nieuwsbrief moet er vannacht immers ook weer uit.

Elke ochtend is het weer een verrassing wat ik in mijn mailbox aantref. Hoewel de redactie van Earth Matters er graag naartoe wil dat we alleen nog maar eigen artikelen schrijven en publiceren, lenen we vaak artikelen van andere websites. De redactiechefs gaan op zoek naar artikelen die hen interesseren, inspireren of waardevolle informatie bieden. Vervolgens zetten de redactie-assistenten deze artikelen in het systeem waarna het controleren van de tekst op het bordje van de eindredactie komt. Net wanneer ik verdiept ben in het redigeren van een artikel over schaliegas loopt een collega van de zakelijke dienstverlening (die daarnaast ook dj is) ons kantoor binnen. “Tijd voor een dansje?” vraagt hij.

Terwijl de rest van de collega's meteen opspringen, neem ik glimlachend een slokje van mijn thee. Het vaste dinsdag-elf-uur-moment is aangebroken: het moment om weer hernieuwde energie op te wekken, alle spieren los te schudden en vooral even lol te hebben samen. Althans voor mijn collega's. Zelf kijk ik vanachter mijn beeldscherm hoofdschuddend toe terwijl mijn collega's op een een energiek dancedeuntje springen, dansen en bewegen. “En nu de muizendans!” roept een collega, waarna de rest onzichtbare muizen over de vloer ziet rennen en paniekerig op en neer springt. Dat meerdere collega's thuis regelmatig een paar van deze ongenode gasten op bezoek hebben, maakt het schouwspel extra vermakelijk. En ik? Ik plug mijn oordopjes weer in: rock en een beetje headbangen, dat is meer mijn ding.

In een uitgelaten stemming kruipt iedereen weer achter zijn computer, waarna we weer in alle rust overgaan op de orde van de dag: het brengen van inspirerend nieuws en informatie. De diverse collega's vervallen weer in stilte. Ondertussen verdiep ik me weer in het artikel over schaliegas, vervolgens eentje over meditatie en daarna een artikel over TTIP.

Dan is het lunchtijd, voor vele medewerkers – intern ook wel taartjesbouwers genoemd – een ware traktatie. De een belegt brood met avocado, tomaat, gemengde kiemen of met geitenkaas, noten en honing; de ander is creatief met schapenyoghurt, tortillawraps, salades of zelfgemaakte pannenkoeken met banaan en ahornsiroop. Weer een andere collega neemt wel eens zelfgemaakte quiche mee met gezouten cashewnoten, scamorza affumicata (gerookte mozzarella), gedroogde paddenstoelen en natuurlijk vrije uitloopeieren. Zelf krijg ik ook altijd jaloerse blikken wanneer ik mijn broodjes beleg met kaas, komkommer, tomaat, olijven, een rode ui en een groen pepertje. Beetje peper eroverheen en genieten maar! Natuurlijk is niet iedereen bij ons zo creatief: de boterhammen met kaas, chocoladepasta en pindakaas zijn er ook.
    
Na de lunch is het tijd voor het dagelijkse rondje over de Biotoop, vooral in het leven geroepen om rsi-klachten tegen te gaan, maar inmiddels een vast onderdeel van de routine. De Biotoop staat bekend als de grootste en meest groene creatieve broedplaats van Nederland en biedt daarom genoeg ruimte voor een wandeling over het terrein. Op sommige stukken is het na behoorlijke regenbuien of wanneer je buiten de geijkte paden treedt, waar we bij Earth Matters natuurlijk goed in zijn, een beetje een survivaltocht. Bovenal zorgt het voor een fris gevoel waardoor ik er 's middags weer helemaal tegenaan kan.

Aangezien ik zover vooruitloop met het nakijken van artikelen, stort ik me 's middags op andere werkzaamheden. Op dit moment ben ik naast eindredacteur ook nog ad interim chef Duurzaam en dat betekent dat ik op zoek moet naar geschikte artikelen voor de rubriek. Dat is nog een lastig karwei: veel tijd om zelf te schrijven, is er niet. Dan maar op zoek naar geschikte bronnen. Helaas zijn er maar erg weinig Nederlandstalige bronnen die onder dezelfde creative commons licentie publiceren als wij. Ik werk het bronnenlijstje af, word geraakt door een artikel over de frackingplannen in Groningen, word geïnspireerd door iemand die de plastic soep in de oceanen opruimt en droom weg bij een video van mensen die off the grid leven. Vervolgens selecteer ik de meest geschikte artikelen en plan ze in voor publicatie.

Dan is het tijd voor het redactie-overleg. Aangezien het mooi weer is en sommige redactieleden liever met hun voeten in het gras vertoeven, gaan het notitieblok, de notulen en niet te vergeten een zonnebril mee naar buiten. Er is een openbaar creatief in elkaar geknutseld tuinsetje, waar we best even een uurtje gebruik van kunnen maken. We bespreken diverse projecten waaraan we werken: bijvoorbeeld het maken van een schrijfhandleiding voor onze redacteuren, maar ook welke duurzame criteria we willen hanteren voor adverteerders. Tevens komen de plannen voor de studio, het werven van nieuwe collega's en de ingekomen persberichten en lezersbrieven aan bod.

Met veel moeite sleep ik me daarna weer naar de qua temperatuur ijskoud aanvoelende redactie-ruimte. Achter de schermen, die moet immers ook nog!

Lees hier de eerste editie van Achter de schermen: Het ontstaan van Earth Matters.

Bron: Earth Matters


Earth Matters inspireert tot het realiseren van een vrije, gezonde en harmonieuze wereld.

Missie Earth Matters

Het werk wat we bij Earth Matters doen is hard nodig. Earth Matters is uitgegroeid tot een stem van de onderstroom, een tempel voor de geest en een waardevolle bibliotheek met duizenden artikelen. 

De financiële steun van onze lezers is de basis van ons werk. Overweeg om een donatie te geven van €5, €20, €50 of wat je maar kunt missen. De aarde doet er toe, steun ons om haar stem luider te laten klinken.

Bedankt,

Arjan Bos
Namens het team van Earth Matters


Ja, ik doneer:

Per machtiging

Voornaam
Achternaam
Plaats
E-mailadres
Rekeningnummer (IBAN)
Bedrag  €3,- 
 €5,- 
 €10,- 
 €25,- 
 €50,- 
 €100,- 
 Ander bedrag, nl 
Frequentie  maand 
 kwartaal 
 jaar 
 eenmalig
Ik machtig stichting Earth Matters hierbij tot wederopzegging om bovenstaand bedrag van mijn bankrekening af te schrijven.

Maandelijks via Paypal

Earth Matters donaties

Eenmalig via Paypal

 

Zelf overmaken

Je kunt het ook zelf overmaken op bankrekening 19.85.18.331 t.n.v. ‘Stichting earthmatters’ te Groningen. (IBAN NL79TRIO0198518331)

Met jouw steun kunnen we het verschil maken!

Arjan Bos

Namens het team van Earth Matters


Stichting Earth Matters

Postadres:

Postbus 835
9700 AV Groningen

Bezoekadres:

Kerklaan 30 B
Haren

Tel: 088-7775444

KvK:                02091407
Triodos            19.85.18.331


Geplaatst door Saskia Evers

Saskia Evers

“Je straalt als je het over schrijven hebt”, zei een oud-collega ooit tegen mij. Hij had gelijk. Al van jongs af aan ben ik het meest gelukkig wanneer ik met opgetrokken knieën hele verhalen in een notitieboek pen. Na een studie Engelse Taal en Cultuur succesvol afgerond te hebben, ambieerde ik verrassend genoeg dan ook geen toekomst als vertaler, maar wel eentje waarin ik bezig zou zijn met taal en schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Saskia EversLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Als u met God praat, heet dat bidden. Praat God met u, dan heet u schizofreen.

Kees van Kooten en Wim de Bie, Nederlandse cabaretiersBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.