Achter de schermen | Het ontstaan van Earth Matters

Kantoor

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6055
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Achter de schermen, Earth Matters | diversen, Eigen producties

(Earth Matters | Saskia Evers) Earth Matters brengt al vijf jaar dagelijks nieuws en informatie. Elke dag zorgt een team van enthousiaste vrijwilligers ervoor dat de website opnieuw wordt gevuld. Heb je je altijd al afgevraagd wie die mensen zijn en hoe het er op het kantoor van Earth Matters aan toegaat? Vanaf vandaag geeft de redactie je elke maand een kijkje achter de schermen! In de eerste editie van Achter de schermen vertellen we je over het ontstaan van de organisatie.

Aanvankelijk moest oprichter en hoofdredacteur Arjan Bos niets hebben van het alternatieve nieuws. Niet alleen was dat nieuws donker, zwart en complotterig, maar die lui zochten overal wat achter, dacht Arjan. Tot een vriend hem wees op de documentaires 9/11 Mysteries en The Disclosure Project en hij zich realiseerde dat er een andere werkelijkheid bestaat naast het achtuurjournaal.

Hierop volgde een zoektocht naar die werkelijkheid, wat neerkwam op het openen van de Doos van Pandora. Na een jaar was Arjans wereldbeeld zo veranderd dat hij zijn bevindingen niet langer voor zich wilde houden. Hij schreef een brief met een synthese van zijn zoektocht en deelde deze uit aan iedereen die hij kende: op dat moment zo'n 250 vrienden, familieleden, buren en kennissen. Daarnaast startte hij de website Willen Wij Weten, die werd gevuld met allerlei interessante documentaires. Nadat er uit diverse en ook onverwachte hoeken positieve reacties kwamen, bleef Arjan de website updaten en schreef hij een serie van acht artikelen voor Spiegelbeeld.

De grote vragen die hij zichzelf stelde werden "geheel in lijn met de hermetische filosofie 'zo boven, zo beneden' in het klein ook evident", aldus Arjan. Er volgde een jaar van introspectie, waardoor Willen Wij Weten op een laag pitje kwam te staan. De website werd gedurende die tijd niet bijgewerkt. Desondanks bleek na dat jaar dat de traffic wel was verdubbeld. Daar wilde Arjan meer mee doen. Omdat hij niet zuiver van donaties afhankelijk wilde zijn, besloot hij het brengen van nieuws te combineren met het verkopen van gezonde, bewuste en (h)eerlijke producten. Deze constructie bleek juridisch niet handig, waardoor ervoor werd gekozen om het op te splitsen: Willen Wij Weten werd ingeruild voor Earth Matters en de webshop kreeg de naam Orongo.

In tegenstelling tot Willen Wij Weten, dat toch vooral duistere onderwerpen belichtte en zich focuste op verborgen nieuws, werd Earth Matters in een iets breder en professioneler jasje gestoken. Er was ruimte voor meerdere en ook inspirerende onderwerpen. Volgens Arjan ontbrak er samenhang tussen veel onderwerpen die in de alternatieve media werden belicht. Wanneer je bijvoorbeeld naar het grootste spirituele festival in Nederland ging, had je na de lunch acht grote zakken plastic vuilnis. Mensen die met gezondheid bezig waren, hadden niet altijd affiniteit met spiritualiteit of duurzaamheid. Met Earth Matters wilde Arjan al die verschillende onderwerpen bij elkaar brengen en een brug vormen tussen het reguliere en het alternatieve gedachtegoed.

        

Kantoren aan de Westerkade en de Nieuwe Boteringestraat

Bij een nieuwswebsite en een webshop hoort natuurlijk ook een kantoor. In 2009 kreeg Earth Matters een ruimte in een kantoorpand aan de Westerkade in Groningen. Na ook nog een paar maanden vanuit de Trefkoel in Groningen te hebben gewerkt, nam Earth Matters in 2010 haar intrek in een kantoorpand aan de Nieuwe Boteringestraat, eveneens in Groningen. Aangezien steeds meer mensen zich bij de organisatie aansloten, was er ook steeds meer ruimte nodig. Uiteindelijk werden er zelfs zeven bureaus in 23m² gepropt en was Earth Matters genoodzaakt om extra ruimte te huren.

In 2013 kwam er echter ruimte vrij in het voormalig Biologisch Centrum van Rijksuniversiteit Groningen, inmiddels beter bekend als De Biotoop in Haren. Het gebouwencomplex biedt woon- en werkruimte aan zo'n 250 mensen en wordt door huisvester Carex bestempeld als één van de grootste en groenste creatieve broedplaatsen in het land. Bovendien kreeg Earth Matters vier keer zoveel ruimte voor de helft van het geld. Genoeg redenen voor de organisatie om haar intrek te nemen in De Biotoop, te midden van kunstenaars, yoga-instructeurs, meubelmakers, een fotoacademie, studiebegeleiding, een marketingbureau en vele andere bedrijfjes.

Kantoor op De Biotoop in Haren

Met een grotere ruimte was Earth Matters zelf ook in staat om verder te groeien. Omdat er voor het bijhouden van een website financiële inkomsten nodig zijn, werd in 2013 een start gemaakt met het verkopen van advertentieruimte. Zo ontstond de afdeling zakelijke dienstverlening. Natuurlijk plaatst Earth Matters alleen advertenties voor initiatieven die passen binnen de missie en visie van Earth Matters. Inmiddels heeft Earth Matters ook een backoffice die verantwoordelijk is voor het plaatsen van de advertorials, agenda-items en banners. Daarnaast hebben we een man voor de financiën, een ICT'er en een afdeling personeelszaken.

Op het kantoor in Haren werken nu zo'n twintig enthousiaste, maar tegelijkertijd hele verschillende mensen: fulltimers, parttimers, vrijwilligers, mensen die werkloos zijn geraakt en graag iets willen doen bij een sympathieke organisatie, stagiaires en mensen die op projectbasis graag een steentje willen bijdragen. Daarnaast zijn er op afstand nog zo'n veertig mensen die meehelpen en artikelen schrijven en vertalen. Hierdoor ontstaat een frisse, maar ook zeker nuchtere potpourri, wat ervoor zorgt dat we als organisatie toch met beide benen op de grond staan en met zijn allen op een hele specifieke manier een “bedrijf” runnen.

Dat bedrijf runnen gaat echter niet zonder slag of stoot. Net toen Earth Matters en Orongo het op financieel niveau zo goed deden dat Arjan zijn functie bij een ander bedrijf opgaf om al zijn tijd in beide organisaties te steken, arriveerde in december 2012 de gezondheidsclaimsverordening van de NVWA, EFSA en EU. Daarop volgde een waarschuwingsboete van € 30.500. Noodgedwongen, maar ook als statement, zette Earth Matters de website op zwart en moesten de medewerkers van Orongo veel energie steken in het screenen en verwijderen van alle gezondheidsproducten. Hoewel deze gebeurtenis bij veel van onze lezers de ogen heeft geopend, was het financieel een zware klap, die Orongo nooit goed te boven is gekomen.

Wat echter wel goed is gegaan, is ONE heart. Onder deze naam organiseert Earth Matters elke maand lezingen in het Groningse Huis de Beurs. In de afgelopen vijf jaar zijn er ontzettend veel sprekers naar Groningen afgereisd om hun verhalen en kennis te delen. De lezingen worden goed bezocht: elke keer zitten er 50 tot 150 mensen in de zaal en in totaal zijn er een paar duizend mensen geweest. De organisatie krijgt er altijd heel veel waardering voor. Gelukkig vinden we het zelf ook leuk om te doen!

We blijven de organisatie verder uitbouwen en barsten van de plannen voor de toekomst. De redactie wil bijvoorbeeld graag meer eigen artikelen produceren, en ook gaan we binnenkort aan de slag met het maken van internet-tv-programma's!

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe studio. Aanvankelijk waren er in 2013 al plannen om een eigen internet-tv-station op te zetten onder de naam Truth Matters. Echter was er altijd wel iets dat roet in het eten gooide: van blikseminslagen tot knappende koelingsbuisjes in computers. Inmiddels heeft Earth Matters alles tot haar beschikking om aan de slag te gaan. Er liggen ruim dertig ideeën voor programma's op de plank, waarvan de eerste binnenkort op de website te vinden is. Earth Matters heeft al erg veel mooie, leuke en inspirerende dingen neergezet, en er gaan nog veel meer mooie dingen gebeuren!

Bron: Earth Matters


Earth Matters inspireert tot het realiseren van een vrije, gezonde en harmonieuze wereld.

Missie Earth Matters

Het werk wat we bij Earth Matters doen is hard nodig. Earth Matters is uitgegroeid tot een stem van de onderstroom, een tempel voor de geest en een waardevolle bibliotheek met duizenden artikelen. 

De financiële steun van onze lezers is de basis van ons werk. Overweeg om een donatie te geven van €5, €20, €50 of wat je maar kunt missen. De aarde doet er toe, steun ons om haar stem luider te laten klinken.

Bedankt,

Arjan Bos
Namens het team van Earth Matters


Ja, ik doneer:

Per machtiging

Voornaam
Achternaam
Plaats
E-mailadres
Rekeningnummer (IBAN)
Bedrag  €3,- 
 €5,- 
 €10,- 
 €25,- 
 €50,- 
 €100,- 
 Ander bedrag, nl 
Frequentie  maand 
 kwartaal 
 jaar 
 eenmalig
Ik machtig stichting Earth Matters hierbij tot wederopzegging om bovenstaand bedrag van mijn bankrekening af te schrijven.

Maandelijks via Paypal

Earth Matters donaties

Eenmalig via Paypal

 

Zelf overmaken

Je kunt het ook zelf overmaken op bankrekening 19.85.18.331 t.n.v. ‘Stichting earthmatters’ te Groningen. (IBAN NL79TRIO0198518331)

Met jouw steun kunnen we het verschil maken!

Arjan Bos

Namens het team van Earth Matters


Stichting Earth Matters

Postadres:

Postbus 835
9700 AV Groningen

Bezoekadres:

Kerklaan 30 B
Haren

Tel: 088-7775444

KvK:                02091407
Triodos            19.85.18.331


Geplaatst door Saskia Evers

Saskia Evers

“Je straalt als je het over schrijven hebt”, zei een oud-collega ooit tegen mij. Hij had gelijk. Al van jongs af aan ben ik het meest gelukkig wanneer ik met opgetrokken knieën hele verhalen in een notitieboek pen. Na een studie Engelse Taal en Cultuur succesvol afgerond te hebben, ambieerde ik verrassend genoeg dan ook geen toekomst als vertaler, maar wel eentje waarin ik bezig zou zijn met taal en schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Saskia EversLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

A happy life consists not in the absence, but in the mastery of hardships.

Helen KellerBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.