Zelfgemaakte fruitrepen - glutenvrij

fruitrepen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4758
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Eet goed voel je goed

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten

(Eet goed voel je goed | Heleen Quantrill) Zelfgemaakte fruitrepen zijn een gezonde snack voor tussendoor of om mee te geven naar school. Deze fruitrepen zijn vrij van noten en gluten.

Afgelopen week was het weer zo ver: Het geklaag dat er ‘niks in huis’ was steeg ten hemel. Uiteraard is er niet niks in huis, maar wat er bedoeld wordt is dat er niks makkelijks en kant en klaars in huis is. En dat is wat anders. Geen medelijden van mijn kant, dus! Na wat gespeur en het leuk presenteren van wat dingetjes, kregen beide kids een kommetje met gedroogd fruit, kokosvlokken, wat pitten en een kop thee. Hoezo, niks in huis? Later maakte ik een lekkere fruitdip op basis van notenpasta en honing om wat overgebleven appels in te dippen. Altijd feest! 

En dit zette me aan het denken. De ingrediënten die ik nu in een kommetje had gegeven, kan ik ook in een reep verwerken voor nog eenvoudiger ‘eetgemak’. Feit is gewoon dat de kids niet zo fantasierijk zijn als het gaat om het bedenken van combinaties en al gauw in de verleiding komen door gemaksvoedsel als ze het idee hebben ook maar iets tekort te komen. Herkenbaar? 

Lekkere zelfgemaakte fruitrepen leken een prima oplossing voor dit euvel. Door ingrediënten te combineren die sowieso los al graag gegeten worden, gedroogde cranberries, rozijnen en kokos, en daar een fruitreep van te maken, sla ik twee vliegen in één klap. Meestal doe ik er ook iets van noten doorheen, maar Simon vroeg specifiek om een nootvrije reep. Zijn tanden zijn niet al te best en harde noten levert nog wel eens problemen op. Ik vond het prima. Zelfgemaakte fruitrepen zijn lekker zoet en happen makkelijk weg. Ik ging aan de slag!

Gedroogd Fruit

Het meeste gedroogde fruit dat je in de winkels kan krijgen, is behandeld met sulfiet om verkleuring en snel verrotten tegen te gaan. Sulfiet is een conserveringsmiddel en kan allergische reacties geven, soms best heftig (1). Meer en meer mensen willen het daarom vermijden en kiezen voor een betere kwaliteit gedroogd fruit. Ook is veel gedroogd fruit gesuikerd. Dit vind ik erg jammer, want gedroogd fruit is van zichzelf al lekker zoet! Bij de supermarkt en op de markt kan ik een kleine selectie vrij prijzig gedroogd fruit vinden zonder sulfiet of toegevoegde suiker, maar voor grotere hoeveelheden ga ik naar Gezonde Noten Kopen. Rozijnen, dadels en vijgen eet ik graag als tussendoortje bij een kop thee of als ik buiten de deur ben en daar niet kan of wil eten, dus een kleine verpakking van 200 gram is dan gewoon niet afdoende.

Zelfgemaakte Fruitrepen

Wanneer je deze fruitrepen zelf wilt gaan maken, volg dan het recept precies. Ik weet dat veel recepten vaak min of meer wel aan te passen zijn aan wat je in huis hebt, maar voor het beste resultaat, raad ik je toch aan om in dit geval het recept exact te volgen.


Recept: zelfgemaakte fruitrepen - glutenvrij 

Zelfgemaakte fruitrepen zijn een gezonde snack voor tussendoor of om mee te geven naar school. Deze repen zijn vrij van noten en gluten. 

Zelfgemaakte Fruitrepen zonder Gluten of Noten

Auteur: Heleen Quantrill
Type recept: Snack
Porties: 

Voorbereiden
15 min 

Kooktijd
20 min

Totale tijd
35 min

Ingrediënten

 • 2 eiwitten
 • 2 el kokosmeel of gemalen lijnzaad
 • 1 el zonnebloempasta
 • 1/8e tl zeezout 
 • 50 gram kokosvlokken of -rasp
 • 100 gram pompoenpitten
 • 30 gram zonnebloempitten
 • 100 gram gedroogd fruit naar keuze 

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Meng in een kom de kokosmeel, zeezout en zonnebloempasta.
 3. Hak de kokosvlokken klein als je geen rasp gebruikt.
 4. Weeg 100 gram gedroogd fruit af en hak dit ook fijn.
 5. Meng dit alles met de pompoenpitten en zonnebloempitten door het kokosmeelmengsel heen.
 6. Schenk als laatste de eiwitten hier overheen en roer alles goed door.
 7. Neem een bakblik van 20x20 cm (ongeveer) en doe hier een vel bakpapier in. Zorg dat je ruimte overhoudt om het mengsel als het ware in te pakken.
 8. Stort het fruitmengsel in je bakblik en vouw de randen van het bakpapier om.
 9. Druk het mengsel stevig plat en vouw de randen weer terug.
 10. Zet in de oven en bak 20 minuten.
 11. Haal het bakblik uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je de repen eruit haalt.
 12. Koel vervolgens nog een uur in de koelkast en snijd het vervolgens met een scherp mes in repen.
 13. Bewaar de repen in de koelkast in een goed afgesloten doos.

Notities 

Je kunt de zonnebloempasta vervangen door notenpasta of pindakaas. Maar om de reep helemaal nootvrij te houden, raad ik dus zonnebloempasta aan. 

Vervang het eiwit door een chia-ei als je de reep veganistisch wilt maken. 

Bron: Eet goed voel je goed | Heleen Quantrill 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Nirwana is niet het uitblazen van de kaars. Het is het doven van de vlam omdat de dag is aangebroken.

Rabindranath Tagore, Indiaas dichterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.