Heerlijk en gezond bananenijs

Banana ice

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5017
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Mercola

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten

(Mercola | Vertaling door Joke Lochmans) Heb je thuis nog een stel overrijpe bananen liggen die niet meer zo lekker zijn om zo te eten? Dan is het een geweldig idee om gezond bananenijs te maken. Je kunt deze bananen beter bewaren in plaats van ze weg te gooien. Dit recept voor romig bananenijs is perfect voor een hete zomerdag. Je kunt het tijdens een picknick in de achtertuin eten of als toetje na de maaltijd. Zorg er wel voor dat je het lang genoeg invriest voor je het serveert.

Ingrediënten:

 • 4 overrijpe bananen
 • 2 eetlepels niet-GMO, niet van soja gemaakte lecithinekorrels (optioneel, maar geeft het ijs een romige textuur)
 • 375 ml rauwe melk of kokos-, noten- of rijstmelk
 • 1 theelepel vanille

Zo maak je het:

 1. Maak in een foodprocessor een zachte pasta van de bananen en de lecithinekorrels. Voeg terwijl de foodprocessor nog draait de andere ingrediënten toe.
 2. Afhankelijk van de grootte van de bananen heb je nu ongeveer een liter vloeistof. Zo niet, vul het dan met melk aan tot je een liter hebt. Schenk het mengsel op een bakplaat of in ijsblokjesbakjes en laat bevriezen.
 3. Als je een bakplaat hebt gebruikt, snijd je het bevroren mengsel in repen, als je een ijblokjesbakje hebt gebruikt, haal je gewoon de blokjes eruit. Doe de bevroren stukken terug in de foodprocessor of in een juicer en laat deze draaien totdat je een homogeen geheel hebt. Onmiddellijk opdienen.

Variaties:

 1. Chocolade-banaan: voeg aan het bovengenoemde recept 125 gram cacao of carobpoeder toe en een extra theelepel vanille
 2. Tropisch: gebruik 2 overrijpe bananen, 250 gram aardbeien, 250 gram fijngesneden ananas, 375 ml melk en 2 eetlepels lecithine korrels (optioneel) 
 3. Kokosnoot: gebruik 2 eieren, 3 eetlepels lecithinekorrels, 750 ml kokosmelk en 1 theelepel vanille

Let op: Het ijs is dikker en romiger als je de kom en de foodprocessor 30 minuten voor gebruik in de vriezer zet. Met dit recept maak je 1 liter ijs. (gebaseerd op het recept van Healthy Recipes from Your Nutritional Type.)

Tips voor het maken van bananenijs
Bananen zijn het hele jaar door te koop in de supermarkt of op de boerenmarkt, maar in de zomer en het najaar zijn ze het lekkerst. Neem stevige, gele bananen met een gave schil. Bewaar ze bij kamertemperatuur, uit direct zonlicht. Je kan ze beter niet bewaren in de buurt van appels, avocado's en ander fruit dat ethyleengas produceert, omdat dit het rijpingsproces kan versnellen -maar voor dit recept kan het juist gunstig zijn om ze bij dergelijk fruit te bewaren, omdat je overrijpe bananen nodig hebt om het ijs te maken.

Als je lecithine gebruikt om je ijs romiger te maken, raad ik je aan om niet-GMO, niet van soja gemaakte lecithinekorrels te nemen, zoals die gemaakt van zonnebloemen. De meeste commerciële lecithinekorrels zijn van soja gemaakt, dus je moet goed op het etiket kijken en misschien moet je niet van soja gemaakte korrels wel speciaal bestellen.

Ik raad je ook aan alleen rauwe, biologische melk te gebruiken voor dit recept. In tegenstelling tot wat de overheid je probeert wijs te maken, is rauwe melk, wanneer het afkomstig is van met gras gevoerde koeien op een goed gerund boerenbedrijf, veiliger dan de meeste gepasteuriseerde melk op de markt. Het is zelfs zo volgens de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) dat er in de VS slechts zo'n 116 ziektegevallen per jaar in verband gebracht worden met rauwe melk maar dat er zo'n 412 bevestigde gevallen zijn van mensen die ziek worden van gepasteuriseerde melk.

Denk er aan dat het uitmaakt waar je je melk vandaan haalt. Het is een goed idee om het veeteeltbedrijf persoonlijk te bezoeken, zodat je rond kan kijken, kan zien hoe ze te werk gaan en de boer kan vragen naar de arbeidsomstandigheden. Stel de volgende vragen:

 • Leiden de koeien een natuurlijk leven in harmonie met de seizoenen?
 • Test de boer de melk regelmatig op pathogenen (een lage pathogene bacterietelling)?
 • Worden de koeien hoofdzakelijk met gras gevoed?
 • Worden de koeien goed verzorgd?
 • Krijgen ze antibiotica en groeihormonen om de melkproductie te verhogen?
 • Wordt de melk snel gekoeld na het melken?

Als er geen betrouwbare bronnen van rauwe melk bij je in de buurt zijn, kun je genoegen nemen met kokosmelk. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is kokosmelk niet de heldere vloeistof binnenin de kokosnoot -dit is kokoswater, een voedzame en verfrissende drank die vol zit met elektrolyten. In plaats daarvan is kokosmelk een wat dikkere, witte vloeistof gemaakt van het uitgeperste sap van geraspt kokosvlees en water. In de supermarkt is ingeblikte kokosmelk verkrijgbaar, maar als je thuis je eigen melk wikt maken is hier een simpele stap-voor-stap methode die je kan uitproberen:

 1. Doe het kokosvlees (van rijpe bruine kokosnoten, niet de jonge groene) in een blender. Zorg ervoor dat er geen bruine stukjes schil aan het vlees zitten.
 2. Voeg er 3-4 kopjes heet water aan toe en blend totdat de kokosnoot en het water een egale massa vormen.
 3. Giet het mengsel door netel- of kaasdoek in een weckpot of kan.
 4. Knijp de doek uit, zodat je zoveel mogelijk vocht krijgt uit de kokosmelk.  

Als je de kokosmelk niet meteen gebruikt, bewaar het dan in de koelkast om bederf tegen te gaan. De overrijpe bananen geven meestal al genoeg smaak aan het ijs, maar als je toch nog extra zoetheid wilt, raad ik je een natuurlijke zoetstof aan zoals luo han guo of stevia.

Waarom is bananenijs goed voor je?
Je kunt 467 mg kalium, een voedingsstof die belangrijk is voor het reguleren van je hartslag en bloeddruk, uit een enkele banaan halen. Deze flexibele vrucht biedt ook 28% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6, die helpt bij het voorkomen van bloedarmoede en kransslagaderproblemen.

Andere gezonde voedingsstoffen in bananen zijn flavonoiden, lutene, zeaxanthine en beta- en alfacarotenen, antioxidanten die vrije radicalen vangen. Dit fruit bevat ook vezels, magnesium, mangaan en vitamine C.

Rauwe organische melk
Rauwe melk van hoge kwaliteit biedt enorm veel voordelen die je niet tegenkomt in gepasteuriseerde melk. Het biedt:

 • Gezonde bacteriën die goed zijn voor je maagdarmkanaal,
 • Geconjugeerd linolzuur, dat kanker bestrijdt en de stofwisseling stimuleert,
 • Meer dan 60 spijsveteringsenzymen, groeifactoren en immunoglobulinen (antistoffen),
 • Aminozuren, eiwitten en gunstige rauwe vetten die 100% verteerbaar zijn en voorkomen in een zeer biobeschikbare vorm,
 • Zeer biobeschikbare vitaminen (A, B, C, D, E) en een zeer gebalanceerde mix van mineralen (magnesium, calcium, ijzer en fosfor) waarvan de opname wordt bevorderd door levende lactobacillen.

Waarschuwing: gepasteuriseerd ijs wordt in verband gebracht met ziekte en dood
Ik weet zeker dat dit makkelijk ijsrecept een hit zal zijn onder je vrienden en familie. Gezonde toetjes zijn tegenwoordig niet zo makkelijk te vinden, en zelfs de toetjes die er het meest onschuldig uitzien, kunnen tjokvol zitten met ongezonde ingrediënten en toevoegingen die je gezondheid zeer kunnen schaden. Er zijn zelfs gevallen van ziekte en dood gemeld door het eten van gepasteuriseerd ijs. In 2015 zijn in de VS tenminste drie mensen overleden en zijn er tien ziek geworden door met listeria besmette ijsproducten van het merk Blue Bell. Listeriabacterien werden gevonden bij testen van de 2-liter dozen ijs, wat er toe leidde dat het bedrijf tijdelijk al zijn producten uit de schappen haalde. Al in 2013 werd een listeriabesmetting herleid tot de Blue Bellfabriek en de bacterie werd gevonden op oppervlakken die niet met voedsel in aanraking kwamen zoals vloeren en pallets die gebruikt werden voor de opslag van ingrediënten.

Dit is de reden dat ik aanraad om zoveel mogelijk huisgemaakt en zelf verbouwd voedsel te eten. Door je eigen maaltijden en desserts te maken heb je niet alleen de controle over de smaak en de portiegrootte, maar je kunt er ook 100% zeker van zijn dat je de juiste hygiëne in acht neemt en dat je alleen veilige en voedzame maaltijden aan je geliefden voorzet.

Bron: Mercola


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik zoek niet, ik vind.

Pablo Picasso, Spaans kunstenaarBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.