Recept | Zoete aardappel uit de oven

Zoete aardappel

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:28239
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Recepten

(De Groene Meisjes) De ultieme zoete aardappel uit de oven bereiden is veel simpeler dan je misschien denkt. Je hebt geen olie of kruiden nodig, alleen de zoete aardappel, een oven, bakpapier, een vork en een mes. We laten je in dit artikel zien hoe wij zoete aardappel uit de oven bereiden en hoe we de aardappels graag vullen, zodat het een complete maaltijd wordt. Tijd voor een lekker receptje!

Wij kiezen altijd de lekker grote aardappels uit. We kopen ze bij de biologische winkel en daar heten ze ‘zoete bataten’. Deze variant heeft een bruinige schil en een oranje binnenkant. Sommige zoete aardappels hebben een witte binnenkant, maar ze schijnen hetzelfde te smaken. Wij gaan uit van één flinke zoete aardappel per persoon en dan bedenken we een vulling en soms koken we er nog wat rijst bij, zodat het echt een complete maaltijd wordt. Wanneer we lunchen met zoete aardappels, eten we ze vaak zonder vulling. Alleen de aardappel zelf uit de oven is al zo ontzettend lekker en zoet – voor een lichtere maaltijd heb je eigenlijk niks anders nodig. Eerst zullen we je laten zien hoe het bereiden van de zoete aardappel in de oven werkt.

  1. Je verwarmt je oven voor op 210 graden.
  2. Je legt de zoete aardappel voor je neer, op een snijplank, en snijdt de aardappel over de lengte open. Doordat de aardappel nog rauw is, gaat dit vrij stug. Gebruik een scherp mesje, zodat je door de hele aardappel heen kunt snijden. Let op: de aardappel mag niet in tweeën vallen, dus snijd niet helemaal door tot de bodem.
  3. Vervolgens pak je een vork en prik je willekeurig op meerdere plekken wat gaatjes in de schil. Je mag gerust een beetje stevig doorprikken.
  4. Je legt een stuk bakpapier op je ovenrooster (heel belangrijk, want de aardappel gaat straks ‘lekken’) en legt hier de aardappel(s) op. Je schuift het rek voor 60 minuten in de oven.

Let op: wanneer je kleinere zoete aardappels gebruikt, kan 40 tot 50 minuten al genoeg zijn. Voor een grote aardappel is een uur wel nodig. Hoe weet je nou of je aardappel door en door gaar is? Dat zie je aan twee dingen:

  1. Er komt een soort stroop uit de aardappel. Dit is heel lekker zoet en kun je gewoon opeten.
  2. Je kunt de aardappel makkelijk openmaken en de binnenkant is smeuïg en makkelijk te ‘prakken’ met een vork.

Dit keer vulden we de zoete aardappels met een mix van maïs, zwarte bonen, lente-ui, tomaat en chilikruiden. On top deden we wat avocado-tomatensalsa en verse koriander. We serveerden de zoete aardappel uit de oven met tortillachips. Een Mexicaanse vulling is natuurlijk nog maar één voorbeeld van wat er mogelijk is, je kunt variëren tot je erbij neervalt.

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

I don't laugh at people any more when they say they've seen UFOs, I've seen one myself.

Jimmy CarterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.