Recensie: Broodbuik van William Davis, zijn huidige tarwe en de mens incompatible?

Broodbuik

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:33447
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Boeken, Eigen producties

(Earth Matters) De Amerikaanse cardioloog William Davis heeft duizenden mensen zien beter worden door alleen tarwe uit hun dieet te elimineren. Daarbij gaat het niet alleen om mensen met hartproblemen. Nee, tarwe veroorzaakt volgens Davis allerlei immense problemen in het lichaam: suikerziekte, obesitas, hersenbeschadiging (dementie), staar, plaque vorming in de aderen, coeliakie (glutenintolerantie), huidproblemen en snellere veroudering.

Als alleen maar de helft van zijn betoog waar zou zijn, dan zou het al voldoende reden zijn om nooit meer tarwe te eten en zo je gezondheid te bewaken. Niet dat er reden is om te denken dat Davis' verhaal niet klopt. Hij ondersteunt zijn betoog op een heel begrijpelijke manier met veel wetenschappelijk onderzoek en honderden ervaringsverhalen.

Waar of niet waar?

Broodbuik ligt onder vuur. De inhoud wordt als onwaar, onjuist of niet uitvoerbaar bestempeld door diverse instanties. Er spelen enorme belangen want tarwe (meel) is samen met maïszetmeel, glucose- fructosestroop en suiker het belangrijkste ingrediënt voor alle, ja je leest het goed álle bewerkte levensmiddelen die je in de super kunt kopen. We 're talking big money here, Davis noemt een recente jaaromzet van Kraft foodsgroup (het grote broertje van Unilever) van 48 miljard dollar - dat is 48 keer duizend maal miljoen! Die omzet maken ze niet door gezonde voeding te leveren. Die omzet maken ze door ultra goedkope, lang houdbare ingrediënten te bewerken tot kant-en-klare, verslavende 'voeding' (over de verslavende eigenschap van tarwe straks meer) die allerlei verleidelijke namen en verpakkingen krijgt .

Toegeven dat tarwe ongezond is, is de nagel aan de doodskist van de voedingsindustrie, dat nooit. En dus zet het voorlichtingsbureau brood in met 'feiten en fabels over tarwe' (als je broodbuik googlet, blijkt dat zij de bovenste link hebben aangekocht). Ze halen het voedingscentrum, de Gezondheidsraad, een professor Health Food Innovation en TNO Food en Nutrition erbij om broodbuik te onthoofden. De consumentenbond schrijft dat het dieet welhaast onmogelijk uit te voeren is en dat ze de schijf van vijf norm liever blijven omarmen dan dit boek. Op de website voedingnu.nl, die zichzelf als hét journalistieke vakmedium over voedsel, voeding en gezondheid beschouwt, schrijft diëtiste Sam in vier weken het boek naar het rijk der fabelen.

Tarwe is niet ongezond, de huídige tarwe is ongezond

Davis zegt overigens niet dat tarwe ongezond is. Hij stelt dat de huidige tarwe ongezond is. Hij begint zijn boek met de geschiedenis van de tarwe die volgens hem vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw een drastische wending kreeg. Oorzaak zou veelvuldig kruisen zijn (denk aan duizenden keren) waardoor de huidige tarwe heel ver afstaat van zijn oorspronkelijke voorouder.  Bij die kruisingen met nieuwe technologieën zijn volgens Davis eiwitstructuren veranderd waardoor de tarwe schade aanricht aan het menselijke lichaam. Navraag bij Wageningen leert dat er inderdaad bij tarwe veelvuldig is geselecteerd op landbouwkundige - en bakeigenschappen. Ruud Timmer benadrukt dat de veranderingen uit klassieke veredeling zijn voortgekomen en niet door genetische manipulatie. Onderzoekers in Wageningen richten zich ook op de de rol van eiwitstructuren bij aandoeningen zoals coeliakie, allergie en gluten sensitiviteit. Ofschoon onderzoeker Luud Gilissen erg voorzichtig is met zijn uitspraken, geeft hij toe dat er veranderingen in het eiwitpatroon van tarwe zitten vergeleken met rassen van zestig jaar geleden. Hij schetst tevens dat bepaalde eiwitstukjes uit nieuwe rassen aan coeliakie gerelateerd zijn en er veranderingen bij de nieuwe rassen te zien zijn die mogelijk toxisch zijn.

Tarwe maakt (te) dik

Natuurlijk is de relatie tussen een handvol chronische ziektes en één voedingsmiddel moeilijk hard te maken. Ons leven speelt zich af in een mijnenveld voor wat betreft gezondheid. Er zal altijd een samenspel van omstandigheden en oorzaken zijn. Toch heeft de relatie die Davis legt tussen tarwe en obesitas veel indruk op me gemaakt. Tarwe heeft een hogere glykemische waarde dan suiker en het de-hele-dag-door-nuttigen van tarweproducten jaagt de bloedsuikerspiegel alsmaar omhoog. Gevolg: aanwas van vet, volgens Davis specifiek in verschillende organen (nieren, lever, alvleesklier, darmen, hart) en rondom je taille, de broodbuik. En waarom dit vet ernstiger gevolgen heeft dan alleen een snelle ademhaling omdat je al die kilo 's moet meesjouwen, legt hij heel duidelijk uit.

Verslaafd aan snaaien

Tarwe, schetst Davis, heeft een vergelijkbare werking met (andere) opiaten waardoor het je lichaam aanwakkert om er meer van te eten. De vertering van tarwe brengt een morfine- achtige stof in je lijf die zich aan de opiaatreceptoren van je hersenen binden. Dit veroorzaakt een lichte euforie, een beloning. Overigens schetst Davis ook het verhaal van schizofrene patiënten die overduidelijke verbeteringen lieten zien nadat tarwe uit hun dieet was geschrapt.

Tarwe doet óók iets in je hersenen, dat wil Davis ons vertellen. Die werking verklaart, naast de op en neer gaande suikerspiegel, ons welbekende snaaigedrag. Is daar dan wel vanaf te komen? Is het mogelijk om tarwe uit je dieet te laten?

Een tarweloos leven, is dat te doen?

Het laatste deel van het boek behandelt het tarweloze leven en geeft een overzicht van producten waar tarwe in zit (en dat zijn er echt veel meer dan je denkt!) en een aantal (naar mijn idee overbodige) recepten. Is het te doen? Ik leef al meer dan een jaar graanloos en ik geloof niet dat ik iets te kort kom. Verder is mijn zoon van elf twee weken geleden de uitdaging aangegaan om tarwe uit zijn maaltijden te schrappen. Nadat ik dit boek had gelezen, heb ik zijn 'onschuldige babyvet' toch een iets ander label gegeven. Toen ik hem een paar van mijn verontrustende gedachten deelde, was hij er meteen voor in om het twee maanden te proberen. Op de vraag of een tarweloos dieet een welhaast onmogelijke opgave is, zou ik dan ook willen antwoorden: een kind kan de was doen.


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Stilte is de moeder der waarheid.

Benjamin Disraeli, Brits staatsmanBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.