Internationale White Spots app brengt offline wereld in kaart

White Spots

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:3715
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:VPRO

Gekoppelde categorieen
Straling en electrosmog, Gezondheid

(VPRO Communicatie | Jan Willem van Hofwegen) Internationale White Spots App brengt offline wereld in kaart.
 
Op zoek naar plekken zonder wifi en smartphones
Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft ook een keerzijde. Naarmate de digitale netwerken oprukken, zijn er steeds minder plekken waar je echt alleen kunt zijn. Offline zijn wordt een luxe. Waar kan dat nog? Voor wie ernaar verlangt af en toe te ontsnappen aan smartphone- en wifi-signalen introduceert de VPRO op 3 mei de internationale White Spots App.
 
We zijn tot in de slaapkamer verbonden met het internet. Het is de ambitie van bedrijven als Google en Facebook om de hele wereld te verbinden, zodat we altijd en overal online zijn. In Sri Lanka laat Google deze maand luchtballonnen op, die de eilandstaat van gratis wifi voorzien. Op de grond communiceren steeds meer apparaten met elkaar via het Internet-of-Things. We worden ‘glazen burgers’ in een doorzichtig huis, levenslang aan een draadloos infuus en via smartphones permanent te volgen. Wat betekent die verschuiving naar honderd procent digitale dekking van de hele planeet?
 
Een kleine maar groeiende groep mensen neemt afscheid van het altijd verbonden zijn en onderzoekt manieren om zelf de regie te behouden. Wat kunnen we van hen leren over leven in de digitale tijd?
 
Wie behoefte heeft aan signaalvrije plekken, kan met unieke White Spots App afreizen naar de offline wereld. De app (design: Richard Vijgen) combineert datasets van alle mobiele telefoonnetwerken wereldwijd in één nieuwe wereldkaart. De netwerk scanner visualiseert de onzichtbare electromagnetische wolk en biedt een uitweg 'van de hotspots naar de white spots'. De routeplanner wijst de weg naar de dichtstbijzijnde plek zonder mobiel bereik of internet. Daarnaast kan de gebruiker het leven offline verkennen in 2 Virtual Reality (VR) verhalen, 4 fotoreportages en 22 korte video’s.
 
In de bijbehorende uitzending Offline als luxe van VPRO Tegenlicht (uitzending: 8 mei) reist documentairemaker Bregtje van der Haak aan de hand van deze app langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. Filosoof Koert van Mensvoort ziet een toekomst met wifi-loze zones als ‘de nieuwe naaktstranden’. In Brazilië is een biermerk dat adverteert met een bier-cooler die het signaal van smartphones blokkeert. Hoogleraar Sherry Turkle pleit voor ‘heilige plekken’ zonder wifi en 3G/ 4G om oogcontact weer een kans te geven.
We kunnen in dit opzicht ook iets leren van de Amish, een christelijke gemeenschap in Indiana (VS) die nieuwe technologie alleen toelaat na rijp beraad en altijd aanpast aan de eigen waarden.
 
Het wereldomspannende digitale netwerk heeft ook gevolgen voor de democratie en de rechtsstaat. Bestuurskundige Paul Frissen pleit voor het ‘recht op duisternis’ in een wereld waarin alles transparant wordt en algoritmes onze gedachten kunnen lezen. Voor Evgeny Morozov is de grote vraag hoe we zeggenschap krijgen over onze data en de digitale infrastructuur. Kunnen wij de netwerken naar onze hand zetten of gaan zij op de loop met ons?
 
VPRO – White Spots App met Virtual Reality (Engelstalig)
 
Vanaf 15 april staat de preview van de White Spots App online:
 
Download de White Spots App voor iOS en Android gratis vanaf 4 mei 2016.
 
Perspresentatie: dinsdag 3 mei 2016 om 20.00 uur tijdens de Tegenlicht MeetUp in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam
 
De White Spots App wordt in samenwerking met internationale partners uitgerold in tien landen.
 
De White Spots App werd mede mogelijk gemaakt door Mediafonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en SIDN fonds.
 
VPRO
Tegenlicht: Offline als luxe
VPRO
Tegenlicht: Offline als luxe, uitzending: zondag 8 mei 2016 om 21.05 uur bij de VPRO op NPO 2 met onder anderen Evgeny Morozov (auteur van o.a. ‘The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom’), Sherry Turkle (hoogleraar MIT en auteur van ‘Reclaiming Conversation’), Paul Frissen (hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Tilburg, auteur van De Laatste Staat), Birgitta Jónsdóttir (hacker & parlementslid IJsland), Koert van Mensvoort (filosoof en oprichter Next Nature Network) en Geert Lovink (auteur ‘Social Media Abyss’).
 
Voor meer informatie, biografieën van hoofdpersonen en bijlagen bij de VPRO Tegenlicht afleveringen, zie: vpro.nl/tegenlicht <http://vpro.nl/tegenlicht>
 
Regie VPRO Tegenlicht & VR: Bregtje van der Haak
 
Design White Spots App: Richard Vijgen
 
Fotografie: Jacqueline Hassink
 
Producent White Spots app: VPRO Digitaal
 
White Spots - A Journey to the Edge of the Internet is een internationaal transmedia project van kunstenaar/fotograaf Jacqueline Hassink, informatie-ontwerper Richard Vijgen en documentairemaker Bregtje van der Haak.
Het project loopt tot december 2017 en omvat naast de White Spots app en de Tegenlicht uitzending onder meer een boek van kunstenaar Jacqueline Hassink (uitgever Hatje Cantz / design Irma Boom), een documentairefilm (Conijn Film/VPRO) en een tentoonstelling (Het Nieuwe Instituut/Paradox).
 
Bron: VPRO

Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Je moet dingen van jezelf verwachten voor je ze kunt doen.

Michael Jordan, Amerikaans basketballerBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.