Hoe beperk je de risico’s van computergebruik?

computer

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6852
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Eet goed voel je goed

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, (Verborgen) nieuws, Technologie, Straling en electrosmog

(EET GOED Voel je goed | Heleen Quantrill) Ik zit veel achter de computer. Het hoort bij het werk als blogger. Ik zit ook achter de computer op momenten dat ik eigenlijk geen blauw licht meer op mijn ogen zou moeten krijgen en zou moeten ontspannen…

Weet je, computers hebben ons leven op veel vlakken een stuk makkelijker gemaakt, maar ze zijn niet geheel vrij van hun eigen problemen (nog even los van het echt ontzettend grote risico om helemaal op te gaan op Facebook of Pinterest ) 

De gezondheidsrisico's van computergebruik
Mijn grootste zorgen met langdurig computergebruik zijn:

 • Blootstelling aan ElektroMagnetische Velden (EMF)
 • Blauw licht (zeker in de avonduren)
 • Zitten en houding (langdurig zitten wordt meer en meer in verband gebracht met serieuze gevolgen voor de gezondheid)

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat we technologie moeten mijden, maar ik denk wel dat het goed is om goed geïnformeerde beslissingen te nemen en verantwoordelijk te zijn (en blijven!) voor onze eigen gezondheid. Weet je, computers zijn voorlopig een groot onderdeel van ons dagelijks leven, dus in plaats van in een stuip te schieten en het kind met het badwater weg te gooien, is het beter (en relaxter!) om te kijken wat je kunt doen om bovenstaande risico’s te vermijden of te verminderen.

Blootstelling aan elektro magnetische Velden
Tot voor kort hield ik me niet bezig met de gevolgen van elektromagnetische velden (EMF). Mijn man Simon heeft het op zich genomen om hier me informatie over te vinden en het blijkt dat we eigenlijk helemaal niet zeker zijn of langdurige blootstelling aan EMF van WiFi signalen en mobiele telefoontorens wel zo onschuldig zijn als we denken. Het probleem zit ‘m er in dat we nog maar relatief kort aan deze stralingen worden blootgesteld op de schaal waar we nu mee te maken hebben. Onderzoekers en critici zijn wel bezig om de gevolgen hiervan te onderzoeken en veel onderzoeken zijn nog niet helemaal waterdicht, maar wat ze gevonden hebben, vind ik verontrustend. Veron, de vereniging van zendamateurs waar Simon ook lid van is, heeft een (tamelijk natuurkundig) artikel geschreven over blootstelling aan EMF. Klik hier om het te lezen.

Blootstelling terugdringen
Het goede nieuws is dat we blootstelling aan die velden op verschillende manieren kunnen reduceren en afvoeren.

Eén manier is door het gebruik van een aardingsmat onder je toetsenbord. Zo’n mat staat in verbinding met aarde d.m.v. een aardingsstekker of grondpin. De straling die je opneemt tijdens het computergebruik wordt direct afgevoerd naar aarde zodat jij niet ‘opgeladen’ blijft. Zelf gebruik ik nu sinds begin dit jaar zo’n mat en het verschil is opmerkelijk. Voorheen moest ik na een uur altijd even stoppen met werken omdat ik last kreeg van wat hoofdpijn of spanning. Dit is nu voorbij. Ook kan ik langer doorwerken en merk ik dat ik geconcentreerder ben. Erg prettig als ik eens een groter project aan moet pakken met een deadline!

En ook heel bijzonder: Voorheen trilde mijn toetsenbord. Herken je dat? Trillen, zoemen, geef ’t maar een naam. Maar als ik dan mijn toetsenbord aanraakte, trilde het in mijn vingers. Ook de laptop van mijn zoon deed dat. Sinds er een aardingsmat onder ligt, is dat voorbij!

Hoe werk aarden?
Door te aarden, stel je jezelf weer in verbinding met aarde, net zoals bepaalde stopcontacten in verbinding staan met aarde. Dit betekent dat elektrische lading die je gedurende de dag opdoet, ontlaadt op het moment dat je jezelf aardt. Dit kan door op blote voeten buiten op gras of strand te lopen, lekker met je handen in de grond te wroeten of te zwemmen in stromend water. Binnenshuis en tijdens koude, natte maanden kun je hetzelfde effect bereiken d.m.v. aardingsmatten bijvoorbeeld op je bed of onder je toetsenbord. 

Aarden is gezond voor de mens omdat het o.a. bloedcirculatie op gang brengt en pijn en ontstekingen helpt verminderen. 

Meer informatie over aarden en het effect daarvan op de menselijke fysiologie kun je in deze twee artikelen lezen. Deel 1 en Deel 2 (PDF)

Blootstelling aan blauw Licht
Hoewel het nu steeds langer licht blijft in de avonduren, is het tijdens de donkere maanden van het jaar erg prettig om een blauw licht bril te dragen tijdens mijn werk of wanneer we lekker een film kijken op de bank. Ook gebruik ik gratis software genaamd f.lux om de blootstelling aan blauw licht tijdens de avonduren te verminderen en de aanmaak van melatonine op gang te houden.

Zitten en postuur
Zitten komt steeds vaker in het nieuws vanwege de slechte invloed op onze gezondheid. Dit zal te maken hebben met het feit dat we vanwege het soort werk dat we over het algemeen doen en de trend die we zien bij jongeren om lang achter de computer te zitten.

Hier lees je een aantal redenen waarom langdurig zitten slecht is voor de gezondheid:

Onderzoeken (o.a. De Souto Barreto, 2015[2], Wilmot et al., 2012[3]) laten zien dat een zittend bestaan leidt tot:

 • 112% meer kans op diabetes type 2
 • 147% meer kans op hart- en vaatziekten
 • 50% meer kans om eerder te sterven
 • Net zoveel kans om eerder te sterven als mensen die roken
 • 54% meer kans op longkanker
 • 66% meer kans op baarmoederhalskanker
 • 30% meer kans op darmkanker
 • Meer kans op angststoornissen en depressies

De reden dat veel zitten de kans op kanker vergroot is omdat een zittende leefstijl vaak in verband wordt gebracht met gewichtstoename. De biochemische veranderingen die daarmee gepaard gaan, zoals een disbalans in de hormonen, stofwisselingsstoornissen en ontstekingen, vergroten allemaal het risico op kanker. (Bron: Jesse van der Velde)

Sta-Bureau
Een heel eenvoudige manier om dit euvel aan te pakken is door te gaan staan! Door een verhoogd bureau te hebben of door een verhoging onder je computer te plaatsen waardoor je kunt staan terwijl je werk, is al bijzonder effectief. Een sta-bureau is erg duur. Zelf een verhoging maken bijvoorbeeld door een leuk kastje van de Ikea onder je computer te plaatsen of door je man een simpele houten constructie op een verhoging te laten bouwen is al prima.

Als sta-bureau voor jou geen oplossing is, is het wel verstandig om je meer bewust te zijn van de tijd die je aaneengesloten zittend doorbrengt achter je pc. Stel een programma in op je computer die je elk half uur waarschuwt en ga dan even staan en wat lopen. Ben je op kantoor loop dan even een rondje, ga naar het toilet en haal wat te drinken. Even de trappen op en weer af (of andersom) is ook al heel effectief. Denk hier over na en pas het in op een manier die voor jou het beste werkt.

Ik werk vanuit huis, dus ik pak dan steeds een klein klusje dat maximaal tien minuten kost. Even de afwasser leeghalen, rondje lopen met de honden, was ophangen of staand de telefoontjes plegen. Het maakt niet uit hoe en wat, áls je maar iets doet.

Ik weet zeker dat er in de loop van de tijd steeds meer nieuwe wetenswaardigheden rondom het zitten en blootstelling aan EMF naar boven zullen komen, maar voor nu zijn dit de dingen die ik zelf doe om gezonder met mijn computergebruik om te gaan. 


Bron: EET GOED voel je goed


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Dromers zonder ruggengraat verbergen zich in kerken.

Keane, Britse popgroep in Perfect SymmetryBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.