Boekrelease: Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis

Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2161
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Boeken, Aarde en milieu, (Schalie)gas

(Earth Matters | door Herman Damveld) De impact van de aardbevingen wordt door de inwoners van de provincie Groningen letterlijk en figuurlijk dagelijks gevoeld. Al vele jaren. In veel gezinnen is het een actueel onderwerp aan de keukentafel. Het onderwerp houdt veel kinderen bezig. Is ons huis wel veilig, kan ik wel lekker slapen, vinden we het nog leuk hier te wonen?

Sinds de zwaarste aardbeving in Groningen, in augustus 2012, is 226 miljard kubieke meter gas gewonnen uit het Groningen-veld. Dit leverde de regering 36 miljard euro aan aardgasbaten op. Per dag is dat 13 miljoen euro. De kosten van de nadelige gevolgen van deze gaswinning in dezelfde periode bedroegen 2,5 miljard euro. Dat is 7% van de aardgasbaten uit het Groningen-veld sinds augustus 2012. Dat heeft Herman Damveld uitgerekend voor zijn boek “Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis”.

Damveld, zelfstandig onderzoeker en publicist te Groningen, laat de feiten spreken. Hij beschrijft de gaswinning en de gevolgen daarvan vanaf 1959, met de nadruk op de laatste zeven jaar. Het gaat over de duiding van de verschillende belangen en het registreren van de voortgang. Ook komt veel achtergrondinformatie over de winning van aardgas, de oorzaak van de aardbevingen en het gebruik van aardgas in Nederland aan de orde. Dit alles gelinkt aan citaten en beschrijvingen, tabellen en grafieken. Dan voel je de spanning. Het boek is daarom voer voor de parlementaire enquête over de gaswinning die de Tweede Kamer van plan is te houden.

De bewogen en complexe gasgeschiedenis van Groningen is lastig te doorgronden. Damveld is daar goed in geslaagd, waarbij hij vaak eigen berekeningen moest maken om de stand van zaken zo helder mogelijk weer te geven. Hij analyseert diepgaand hoe feiten en meningen over de aardbevingen, evenals de voorgenomen oplossingen, over elkaar heen buitelen. Wie is verantwoordelijk voor de schade, wie voert de regie? Ondertussen is de onvrede en onrust in Groningen dagelijkse kost. Het vertrouwen in de landelijke overheid is in Groningen tot het nulpunt gedaald, zegt onder meer de Nationale Ombudsman. De werkelijkheid, besproken aan de keukentafel, botst met de werkelijkheid aan de bestuurstafel. De gaskraan gaat stap voor stap dicht, maar het puin in Groningen is nog lang niet opgeruimd en zware aardbevingen met nieuwe schades dreigen.

Kan de burger vertrouwen op de overheid? Vertrouwt de overheid de burger eigenlijk wel? Worden de burgers geregeerd door statistieken en rekenmodellen, of staan de menselijke maat en de veiligheid centraal? Het zijn vragen die als een rode draad door het slepende proces rond de aardbevingen in Groningen heen lopen.

Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis.

  • Uitgever: Profiel, Bedum;
  • Bestellen: www.profiel.nl (leverbaar vanaf 21 februari)
  • 19,50 Euro.
  • ISBN 978 90 5294 4326. 

Over de auteur - Herman Damveld woont in de stad Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. De afgelopen jaren volgde hij intensief de aardgaswinning met de bijbehorende aardbevingen. Damveld heeft verschillende boeken en rapporten geschreven, evenals zo’n 1500 artikelen. Zijn meest recente boeken zijn:  “Kernafval in zout; Plannen 40 jaar oud”,  juni 2016. “Gas uit Groningen; Vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge”, augustus 2017.

Bron: Profiel.nl


Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Liefde en mededogen zijn noodzakelijk, geen luxe. Zonder deze twee kan de mensheid niet voortbestaan.

Dalai Lama, Tibetaans monnikBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.