Aardgasbaten regering 7 miljoen euro per dag

Aardgasbaten

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2141
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:co2ntramine

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, (Schalie)gas

(Houdt Groningen Overeind | door Herman Damveld) Door alle verhalen over de kosten van versterken en schadeafhandeling zou je kunnen denken dat de overheid niet veel meer verdient aan de gaswinning. Maar dat klopt niet. De overheid ontvangt 7 miljoen euro aardgasbaten per dag, alle dagen van het jaar, ook in het weekend.

417 miljard euro voor de regering
De aardgasbaten voor de overheid van gaswinning bedroegen sinds 1965 in totaal 417 miljard euro (uitgedrukt in prijzen van 2018). Dit blijkt uit cijfers van het CBS (zie figuur 1).1 Met behulp van deze cijfers kunnen we de jaarlijkse aardgasbaten uitrekenen. Dat geeft een bedrag in miljarden euro’s. Als we dit bedrag delen door het aantal dagen per jaar komen we uit op de aardgasbaten per dag. De aardgasbaten per jaar en per dag staan in tabel 1. Daaruit blijkt dat de aardgasbaten voor de overheid de afgelopen drie jaar gemiddeld zo’n 7 miljoen euro per dag was.
 
Zeker 30 miljard voor de NAM
Van de gasopbrengst gaat 88% naar de overheid en 12% naar de NAM.2 Deze aardgasinkomsten van de NAM uit het Groningen-veld volgens minister Kamp in de periode 2006 tot en met 2013 in totaal 9 miljard euro. Over de periode daarvoor zijn volgens de minister geen gegevens beschikbaar.3 Over de baten van de NAM bestaan daarom vooral schattingen, ook omdat de NAM op 2 juni 2017 pas voor het eerst een jaarrekening heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de NAM in 2016 een winst heeft behaald van 526 miljoen euro, waarvan 496 miljoen euro werd uitgekeerd aan Shell en Exxon. In 2018 boekte de NAM een winst van 287 miljoen euro.4 Een zo goed mogelijke schatting is dat de NAM in totaal zeker 30 miljard euro aan de gaswinning heeft verdiend. 5 6 7 8 9
 
 
Figuur 1
Aardgasbaten overheid in miljarden euro´s
/Redactioneel/Aardgasbaten.jpg
 
Tabel 1
Aardgasbaten overheid 2010-2019 per jaar en per dag

 
 

Gaswinning Misverstanden

(Kor Dwarshuis) “De gaswinning is gestopt, de (lichte) aardbevingen nemen af en de Groningers krijgen ‘compensatie’. Het gaat steeds beter in Groningen. Opgelost.” Of toch niet?

Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Als je mijn stilte niet kunt horen, zul je mijn woorden niet verstaan.

Mike George, Brits meditatieleraarBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.