36 deskundigen: Aardbeving 25 keer zo sterk als Huizinge in 2012 mogelijk

Huizen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4339
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:co2ntramine

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, (Schalie)gas, (Verborgen) nieuws

Volgens de NAM is een zware aardbeving door de geplande gaswinning nog steeds mogelijk. In een recent rapport staat dat we rekening moeten houden met een beving met de kracht van 5.0 op de schaal van Richter. Let wel, dat is 25 keer zo sterk als de beving van 3.6 te Huizinge op 16 augustus 2012. Volgens de NAM is er: “Op dit moment (…) geen vanzelfsprekende partij die over de kennis beschikt om de maximale aardbevingsmagnitude (sterkte op de schaal van Richter, H.D.) op gezaghebbende wijze vast te stellen.” Daarom heeft de NAM besloten om er een speciale bijeenkomst aan te wijden. Die vond plaats van 8 tot en met 10 maart 2016 in het World Trade Centre in Amsterdam bij Schiphol. Het verslag daarvan is nu gepubliceerd door de NAM.

Aan de bijeenkomst namen 36 deskundigen uit de hele wereld deel om, zoals de NAM schrijft: “Op basis van alle aanwezige data uit de Groninger ondergrond, van gedachten te wisselen over de maximale magnitude van aardbevingen in Groningen.” Daarnaast waren er negen waarnemers, namens het Staatstoezicht op de Mijnen, EBN, Exxon Mobil, NAM en TNO.
De bijeenkomst vond volgens de NAM plaats onder een onafhankelijk voorzitter en volgens een bepaalde richtlijn die “wereldwijd geldt als de standaard voor het beoordelen van de benodigde aardbevingsmaatregelen bij de bouw van stuwdammen en nucleaire installaties.”

Na intensieve discussies kwamen de deskundigen tot twee conclusies.

  • Ten eerste is de kans op aardbevingen met een sterkte van 5.0 of meer op de schaal van Richter minder groot dan eerder werd aangenomen.
  • Ten tweede is de maximale kracht van een aardbeving waar we rekening mee moeten houden 5.0 op de schaal van Richter. Dat is lager dan 5.75 waar de NAM tot dusver rekening mee hield.

Maar, zo kunnen we vaststellen, ook al is de kans kleiner dan eerder werd aangenomen, een krachtige aardbeving kan ook morgen gebeuren. En 5.0 is nog altijd 25 keer zo sterk als wat in Huizinge gebeurde op 16 augustus 2012. Deze studie van de NAM is daarom niet geruststellend.

Bron: Report on Mmax Expert Workshop, 8-10 March 2016, World Trade Centre, Schiphol Airport, The Netherlands.

Bron: Co2ntramine.nl


Geplaatst door Herman Damveld

Herman Damveld

Leeft duurzaam; is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie (o.a. bij LAKA). Daarnaast zit hij in de Raad van advies van Co2ntramine...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Herman DamveldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

We zijn bang de controle te verliezen. Maar hoe kun je iets verliezen wat je nooit hebt gehad?

Isaac ShapiroBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.