Twintig ontmoetingen die je moet ervaren voor je zevende jaar

Kaboutersoep

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:12651
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:A3 Boeken

Gekoppelde categorieen
Onderwijs en opvoeding, Aarde en milieu, Bewustzijn, Kinderen, Opvoeden, Media en agenda, Boeken

(A3 boeken) In Dedemsvaart kunnen kinderen naar hartenlust dromen, spelen en ontdekken in de tuin van Ity Busstra. Deze tuin draagt de naam De kleine tuinman, naar het lievelingsboek uit de tijd dat ze kleuterjuf was. Het leuke is dat die naam kinderen ook vaak het gevoel geeft dat zij zelf de kleine tuinmannen zijn, die mogen meehelpen in de tuin. Ze mogen slepen, graven en bouwen in de tuin die bewust onoverzichtelijk is ontworpen, dat maakt het des te spannender.

Ity vindt het heerlijk kinderen om zich heen te hebben en hen iets te leren, te laten ervaren en die verwondering te zien: “De doelstelling is voor mij niet alleen dat ze het natuurlijke leven leren kennen, maar vooral ook dat ze de relatie zien tussen alles wat leeft, dat het een cirkel is die alles met elkaar verbindt, een meer spiritueler doel. Daarbij ga je wat je kent ook beter beschermen en die waarde leren zien is van groot belang voor de aarde. Maar ook het kind weer kind laten zijn. Graag gun ik kinderen dat ze hun eigen fantasie en creativiteit mogen ontdekken en al spelende vies mogen worden.”

Uit Engeland is een lijst komen overwaaien met vijftig dingen die je moet hebben ervaren voordat je twaalf jaar bent. Veel Nederlandse natuurorganisaties hebben die lijst overgenomen om het belang van buiten zijn voor kinderen onder de aandacht te brengen. Op de lijst staan voornamelijk dingen voor de wat oudere kinderen. Daarom heeft Ity Busstra een lijst gemaakt met twintig ontmoetingen die je voor je zevende moet hebben ervaren. Ze deelt de ontmoetingen in naar de vier elementen, de vier jaargetijden, de zes (ja, zes) zintuigen en zes leeftijdscategorieën van 0 maanden tot en met kleuter. “Het zijn eenvoudige ervaringen, maar ze doen er toe", aldus Ity.

1. Aarde – graven in het zand
2. Water – springen in een waterplas
3. Lucht – bladeren gooien in de wind
4. Vuur – broodje bakken aan een stok boven een vuurtje
5. Lente – boeketje wilde bloemen plukken
6. Zomer – in je blootje spelen met zand en water
7. Herfst – kastanjes en eikels verzamelen
8. Winter – sporen volgen in de sneeuw
9. Kijken – diertjes zoeken en vasthouden
10. Horen – vogels in de boom horen fluiten
11. Ruiken – kruidenblaadjes wrijven tussen je handen
12. Voelen – met blote voeten in het gras
13. Proeven – zelf aardbeien plukken en opeten
14. Bewegen – van een heuveltje rollen
15. Nul tot negen maanden – buiten slapen onder een boom
16. Negen maanden – zelf met je handen fruit eten
17. Veertien maanden – slakken zoeken en bekijken
18. Anderhalf jaar – pluisjes van de paardenbloem blazen
19. Peuters – plantjes water geven met een gieter
20. Kleuters – kaboutersoep maken met planten in een oude pan


In de loop der jaren heeft Ity Busstra vele foto’s gemaakt van deze en nog vele andere ervaringen die baby’s, peuters en kleuters in haar tuin hebben opgedaan. Een selectie uit haar fotoarchief is te vinden in haar boek Kaboutersoep en wonderblaadjes – zintuiglijke buitenavonturen voor baby’s, peuters en kleuters, dat onlangs verscheen. Hierin geeft ze informatie over de zintuigen per leeftijdsgroep en per zintuig suggesties wat je qua spel, jaargetijde en leeftijd met een kind kunt doen. Daarnaast bevat het boek tips hoe je een buitenruimte, hoe groot of klein ook, op eenvoudige wijze zelf kunt omtoveren tot een kinderontdektuin.

Kaboutersoep en wonderblaadjes


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het enige dat mijn leren in de weg staat is mijn opleiding.

Albert Einstein, Duits natuurkundigeBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.