Is ADHD een fictieve ziekte?

ADHD

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:17647
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Charter

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Kinderen, Opvoeden, Onderwijs en opvoeding, Farma, Eigen producties

(Earth Matters) ADHD is een fictieve ziekte. Op internet verscheen recent een artikel waarin te lezen is dat de 'vader' van ADHD, Dr. Leon Eisenberg, toegaf dat deze ziekte een fictieve ziekte is. Eisenberg lag op zijn sterfbed toen hij de uitspraak deed en we kunnen er wel van uitgaan dat hij in de jaren daarvoor flink wat geld verdiend heeft aan zijn 'uitvinding'. Ik wil in het midden laten of het verhaal van EIsenbergs' bekentenis waar is of niet. Het artikel geeft geen bronvermelding van het interview waarin hij het gezegd zou hebben. Waar het me om gaat, is de aandacht voor de zogenaamde ziekte.

In Nederland maandelijks 20.000 kinderen erbij die Ritalin slikken

Toen ik op de lagere school zat, waren er natuurlijk best kinderen die soms wat hyper waren, niet zo goed stil konden zitten, niet konden leren en dus gingen klooien. Heel normaal verschijnsel. In elk geval beslist geen ziekte, toch? Daar denken veel mensen tegenwoordig anders over. In de VS is een op de tien kinderen aan de Ritalin aldus bovenstaand artikel. Dat ze daar voorop lopen met het slikken van medicatie is bekend, maar ook in het naburige Duitsland waren er zo'n tien jaar geleden al 50.000 kinderen die dagelijks het witte pilletje slikten om hen rustig en geconcentreerd te maken. En in ons eigen Nederland vond volgens de website van Ministrando tussen 2002 en 2004 verdubbeling in het aantal voorschriften van Ritalin plaats, van 300.000 naar 615.000 per jaar. Dat ging over 75.000 personen waarvan 25% tien jaar of jonger was en 44% tussen de elf en vierentwintig jaar oud.

Op Nieuwsuur stond in 2012 een artikel waaruit blijkt dat de cijfers verdubbeld zijn. In 2012 wordt Ritalin in Nederland aan 150.000 mensen voorgeschreven, vooral aan kleuters en jongeren. Een verdubbeling zit er nu al binnen één jaar in, want elke maand komen er bijna 20.000 kinderen bij. Er schijnen zelfs ruim duizend kleuters te zijn die het middel slikken, aldus Nieuwsuur.

Diagnose onbekend…

De geschiedenis van deze pil in kinderland kent zijn oorsprong in de toediening van de medicijnen op twee zwarte scholen in Baltimore (VS). De kinderen die uit de laagste sociale klasse kwamen, veranderden hun gedrag aanzienlijk met de medicatie en de leraren waren daar wát blij mee. Deze en iets later vergelijkbare resultaten zetten het Amerikaanse instituut voor gezondheid en enkele farmaceutische producenten aan om onderzoeken naar kinderpillen te starten. Al gauw berichtten de media over de opmerkelijke resultaten en was een snel stijgende lijn van patiënten te zien. Ofschoon het nog altijd onduidelijk was waartegen men de pillen eigenlijk voorschreef…

Die ontbrekende diagnose is eind jaren zestig met een truc opgelost. En die doet het nu nog steeds. Men kan toch ook de medicamenten gebruiken om het ziek zijn van de kinderen te diagnosticeren, aldus de wetenschappers. Wiens gedrag verandert nadat hij de pillen slikt, die is ziek. Wie niet op de stoffen reageerde, was blijkbaar gezond. Het bleef een beetje zoeken met de diagnose. Eerst spraken de farmaceutische bedrijven van 'functionele gedragsstoornissen' totdat het Amerikaanse FDA (onze voedsel- en waren autoriteit) dat verbood. Toen werd 'de kwaal' herdoopt tot 'minimale cerebrale dysfunctie'. Even nog was er de term 'hyperkinetische stoornis' en tenslotte bedacht de Amerikaanse vereniging voor psychiatrie in 1987 de afkorting ADHD.

Schuld van de ouders?

Nog een veel grotere stijging dan het aantal kinderen dat psychofarmaca slikt, is het aantal ouders dat vreest dat hun kind aan de gevreesde ziekte lijdt. Een belangrijke vraag is daarbij wie er verantwoordelijk is voor het gedrag van het kind, de ouders of de genen. Er zijn inmiddels tientallen boeken over de ziekte, op bijeenkomsten luisteren honderden ouders naar informatie over hoe te weten of je kind aan ADHD lijdt. Websites verhalen over ervaringen, leraren oefenen druk uit op ouders om een onderzoek te laten doen. Het onderwerp leeft! Een farmaceutische producent liet zelfs een pracht kinderboek maken waarin het zeedier Hippihop wordt uitgescholden, brokken maakt en 'overal en nergens' is. Gelukkig ontdekt doktor schildpad wat Hippihop mankeert, ADHD. En natuurlijk weet doktor schildpad ook de oplossing. Het kleine witte pilletje Ritalin.

Eens een ziekte, altijd een ziekte

De producenten deden en doen er van alles aan om de kinderpsychopillen aan de man te brengen. En dan vooral aan de arts. Ze organiseren themadagen, ze financieren werkgroepen van pedagogen, supporten symposia. En langzamerhand verbreidde het fenomeen zich in de hoofden van de geneesheren die vervolgens evenredig vaker de diagnose stelden. Als het al geen ziekte was, de aandacht die er inmiddels aan gegeven werd in artsenland en de vraag over oorzaak en gevolg, deden het zeker in die hoek belanden. En niet voor niets. Want de kinderpillen leveren wereldwijd inmiddels een miljardenomzet op.

In kinderartsenland zijn de meningen verdeeld en natuurlijk zijn er geluiden te horen die de trend van de ADHD stijging veroordelen. Wat deze critici te berde brengen is dat het medicijn wordt ingezet om gedrag te veranderen dat veroorzaakt wordt door de sociale componenten in onze huidige maatschappij. Een goed voorbeeld is dat kinderen van gescheiden ouders veel vaker ADHD gediagnosticeerd krijgen.

Daarentegen publiceerden een aantal wetenschappers een artikel in een (door farma bedrijf Novartis gesponsord) blad voor kinderartsen in Duitsland waarin ze bewijzen aanvoeren voor een verband tussen ADHD en het DNA. Daar zijn veel ouders blij mee want dat ontslaat hen van de mogelijke verantwoordelijkheid van de gedragsproblemen van hun kind. Niks aan te doen dan Jordy zo lastig is, dat heeft ie geërfd… Maar artsen en biologen zijn het erover eens dat ADHD beslist niet terug te voeren is tot disfunctioneren van één bepaald gen. Het is volgens hen veeleer een veelvoud van genen dat het concentratievermogen en temperament van een kind beïnvloedt. Hetgeen niet betekent dat het uitbreken van druk gedrag ook met die genencombinatie samenhangt. Genen worden aan en uit gezet in reactie op de omgeving in het lichaam. En die lichaamsomgeving is weer sterk afhankelijk van de opvoeding, het gezin, de sociale kenmerken van de buurt, de externe omgeving dus.

Middel niet wetenschappelijk onderzocht op kinderen

Inmiddels hebben alle grote producenten een Ritalin variant (of meerdere) in hun pakket. De werkzame stof van deze medicijnen is methylphenidaat, een puur verslavend middel wat dezelfde reacties in de hersenen vertoont als cocaïne. Net als amfetamine valt de stof onder de verdovende middelen. Wat het precies doet bij de nog niet volledig ontwikkelde hersenen van de kinderen, is onduidelijk. De werking van het middel is namelijk niet wetenschappelijk onderzocht op kinderen. Tenminste, dat is mijn conclusie uit de opmerking van Lea Bouwmeester op de Nieuwsuur website: PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester: 'Kinderen onder de zes jaar mogen 't niet krijgen omdat het niet getest is. We weten niet wat het met de hersens van kinderen doet. Het kan super schadelijk zijn.' Bouwmeester pleit voor een totaalverbod, en vindt dat het middel ook niet in noodgevallen aan kleuters mag worden voorgeschreven. "Ik ga de minister meteen vragen te stoppen. We gaan geen medicatie geven waarvan het handelsregister zegt: je mag het niet doen. Dus minister: stop meteen en zorg dat ouders en school alternatieven bieden in plaats van pillen."

De zorgen zijn in Den Haag beland

Ook minister Schippers reageert op het feit dat de pillen nooit op kinderen zijn getest, op de Nieuwsuur website. Ze laat weten dat ze eerst met huisartsen en psychiaters in overleg gaat voordat zij maatregelen neemt. Wel laat de bewindsvrouw weten dat ze zich zorgen maakt over de sterke toename van ADHD medicijnen. Nou, eindelijk, zou ik willen zeggen. De zorgen zijn ook in Den Haag beland. Dat betekent natuurlijk niet dat er ook daadwerkelijk iets mee gaat gebeuren. Want de uitspraak van de minister stamt uit maart 2012. Heeft u sindsdien iets over Ritalin en wetenschappelijk onderzoek gelezen in de media? De discussie in Den haag zal, als hij gevoerd gaat worden, gaan over de wenselijke-  en schadelijke effecten van het geneesmiddel. De discussie zal vast niet gaan over de vraag van het ontstaan van de ziekte. Terwijl ik juist die vraag zo interessant vind. Waar komt deze ziekte eigenlijk zo plotseling vandaan?

Bronnen:


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik weet niet wat ik aan moet met moraal, het enige wat ik weet is wat goed voelt.

Brad Pitt, Amerikaans acteurBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.