Sharing Nature: respect ontstaat van binnenuit

joseph

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:6950
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:A3 Boeken

Gekoppelde categorieen
Opvoeden, Onderwijs en opvoeding

(Adrie Beyen) Joseph Cornell is de grondlegger van Sharing Nature, die wereldwijd een ware revolutie in de natuureducatie heeft teweeggebracht. Dit komt volgens hem doordat zijn spelvormen mensen niet alleen op een creatieve manier ecologie leren, maar ook doordat ze hen helpen een diepgaand gevoel van geluk, sereniteit en verbondenheid met de natuurlijke wereld te ervaren.

Hij was amper vijf jaar oud, maar kan het zich nog herinneren als de dag van gisteren. “Het was een koude, mistige ochtend en ik speelde buiten, toen ik ineens werd verrast door een koor van “whouks” dat op me af kwam door de lucht. Ik tuurde in de dikke mist en hoopte een glimp van de ganzen waar te nemen. Seconden verstreken, het tempo van hun roep nam toe. Ze zouden precies boven mijn hoofd overkomen. Ik kon hun vleugels slechts enkele honderden meters boven mij horen slaan. Plotseling verscheen door een gat in de mist een grote vlucht parelwitte sneeuwganzen. Het leek wel alsof de lucht ze had gebaard. Slechts vijf, zes prachtige seconden waren hun gestroomlijnde en gracieuze vormen zichtbaar, daarna verdwenen ze weer in de mist. Het zien van deze sneeuwganzen heeft me diep geraakt en sindsdien heb ik de wens om zelf op te gaan in de natuur.” Deze ervaring laat zien dat diepe, intense natuurervaringen behoren tot de mooiste en belangrijkste dingen die je kinderen kunt geven. Ze krijgen dan niet alleen begrip, respect en liefde voor de natuur om hen heen, maar ook voor hun eigen natuur. Tegenwoordig is het veel kinderen niet meer gegund om helemaal op te gaan in de natuur. Steeds meer ouders en opvoeders weten vaak zelf ook niet wat ze missen en dus wat ze het kind onthouden, omdat ze in hun eigen jeugd alleen maar flatgebouwen, zwembaden, televisie- en computerschermen hebben gezien. Daarom is het maar goed dat er mensen zoals Joseph zijn, die het tot hun levensdoel hebben gemaakt zoveel mogelijk mensen in contact met de natuur en zichzelf te brengen.

Anders waarnemen

Ook Anne Mijke van Harten (coördinator Sharing Nature Nederland) heeft goede (natuur)herinneringen aan haar jeugd. Als klein kind lag ze in een zachte, geurende berg versgemaaid gras van opa. Als basisschoolkind redde ze kikkerdril uit de plassen voor de deur voordat die opdroogden. Op vakantie speelde ze ‘onbewoond eiland’ op een piepklein eilandje in de Ourthe, bouwde ze hutten en speelde ze de steentijd na. Als puber stapte ze op de fiets om plekken in de natuur op te zoeken waar ze alleen kon zijn en tijdens het zeilen voelde ze zich een met de lucht, de wind, het water. Anne Mijke had het geluk dat haar opa en ouders natuurmensen waren: “Met het gezin gingen we vaak naar het bos en de duinen, zochten kastanjes in de herfst, gaven eekhoorntjes en koolmeesjes pinda’s zodat ze op je uitgestoken hand kwamen zitten.” Wat Sharing Nature met mensen doet, weet zij na een trainingsweek met Joseph in 2009 als geen ander. “Ik weet nog heel goed dat ik bij thuiskomst de wind in de bomen die ik vanuit mijn huis kon zien, VOELDE, terwijl diezelfde bomen me nooit eerder zo waren opgevallen. Daarbij dacht en voelde ik: dit is het effect, je gaat de wereld anders waarnemen. Dit gaf me een gevoel van respect voor de natuur, een heel belangrijk effect, omdat het respect is dat van binnenuit ontstaat. Niet iets wat wordt aangeleerd, maar gevoeld.”

Flow learning

Bij Sharing Nature gaat het om de eigen ervaring en omdat deze de deelnemers vrijwel altijd nieuwsgierig maakt, kan kennisoverdracht hierop volgen. Sharing Nature stimuleert intrinsiek leren. Hierbij speelt de achterliggende leermethode Flow Learning™ een grote rol. Deze methode kent vier fasen: 1. stimuleer enthousiasme 2. concentreer de aandacht 3. direct ervaren en 4. deel inspiratie. In de eerste fase gaat het om speelsheid en alertheid, in de tweede om ontvankelijkheid, in de derde om opgaan in de ervaring en in de vierde om verheldering en verdieping van de ervaring door het delen van inspiratie.

Onlangs is de Nederlandse uitgave 'Sharing Nature' (een bundeling van de twee Amerikaanse boeken) verschenen. Dit bevat maar liefst 77 spelvormen voor kinderen van 4 tot 100 jaar. Een uitgave van A3 boeken in samenwerking met Earth Games.

Meer informatie over Sharing Nature: www.sharingnature.nl


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De meeste mensen zijn anderen.

Oscar Wilde, Brits auteurBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.