Interview Kristin Wijnja

Kristin1

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Earth Matters| Marianne Jaspar) … Moeder aarde is voor alle mensen, aan beide kanten van opgeworpen barrières …

… in de tijd van de “Koude oorlog” vanuit Oost Duitsland contacten aanknopen met “het Westen” …

je bent jong en je staat bewust in het leven , je voelt “Vrede is de weg”

op die manier worden poorten doorgangen naar een andere wereld

en … een mens met een open blik, een open hart, gaat grenzen over

Kristin Wijnja was daar vast van overtuigd!
Het was in de tijd van de” Koude oorlog”, en via kerken waren er contacten mogelijk tussen Oost en West; want als je elkaar kent schiet je niet op elkaar! Zij had contact met Nederlanders. … Je moest wel heel overtuigd zijn, want je stak je nek uit, maar ze wilde ook “staan” voor iets waarvan ze diep in haar wezen voelde: het gaat om “Vrede”. Daarnaast gaf ook de natuur haar steun, en het besef dat wij mensen deel uitmaken van één geheel. Dat geldt zowel voor mens en natuur in Oost Duitsland … als ook in het Westen! Natuur maakt geen onderscheid naar politiek, naar Godsdienst, naar ras of kleur. Natuur kan ons goed doen, kan helen, kan verbinden als we haar willen ervaren …

Haar familie woonde in een flat, met daarbij een grote moestuin, dat was een paradijs voor kinderen. 
Haar vader werkte voor milieu, water en verkeer voor de stad, maar aandacht voor natuur en milieuproblemen kreeg vooral een plek binnen de kerken. Zo waren er inhoudelijke seminars, boomplant acties, vegetarische acties, oogstfeesten en dankdag voor het gewas… Oogst producten werden dan uitgedeeld in bejaardenhuizen. Natuur, milieu, voeding en sociaal gedrag waren onderdeel van het bestaan! Deze samenhang van mensen en daarbij ook zuinigheid waren uit de nood geboren, maar waren ook heel normaal. Kristin had een grote belangstelling voor “Groen” en daarom studeerde ze akkerbouw, want een studie natuur- en milieubescherming bestond niet.

De contacten over de grenzen werden verder uitgebreid met uitwisseling, bezoekjes brengen, andere mensen leren kennen. En zo heeft ze door vriendschap … de liefde … haar stap naar Nederland gemaakt. Dat was niet altijd makkelijk. Ze ging vanzelfsprekend iets met Natuur doen. En ze begon een studie aan “Het Van Hall Instituut”en werd ingenieur in Milieukunde en Natuurbeheer. Ook aan de “inburgering” werd hard gewerkt! Ze deed veel op de scholen van haar kinderen, bestuurs-, jeugdwerk en redactiewerk in de natuurbescherming.

En nu, na zoveel jaar, is er al zoveel op gang gebracht, waaraan zij heeft meegewerkt, o.a. bij het IVN, Natuurmonumenten, en nu al weer 4 jaar bij de Natuur en Milieufederatie Groningen. Ook de Gemeente Groningen ondersteunt veel projecten in duurzaamheid. Allen werken samen voor hetzelfde doel.

- De eetbare stad, om mensen weer in contact te brengen met de natuur, hun eten en … met elkaar,
mensen hebben er behoefte aan en zien dat het leuk is. De Burendag in de Hoornse meer, en de
boomgaard die daar is ontstaan, die ze samen snoeien, oogsten en van genieten, een
ontmoetingsplaats. - De eetbare straat, de Gelderse Roos straat in Selwerd met 22 moestuintjes tussen flats in. Mensen werken met elkaar, leren elkaar kennen en hebben meer aandacht en zorg voor elkaar. In het totaal zijn er al zon 50 kleine en grote “eetbare stad” initiatieven.
- Een overzichtskaart van boeren winkels en markten met streekproducten: de “Regionale smakenkaart”
- De “Ommelander markt” elke 2de zaterdag van de maand in het Ebbingekwartier.
- De plantenruilmarkt, cursus composteren, cursus kippen houden, Groningen zoemt, (het bijenproject), de dag van de duurzaamheid ….
- En dan worden er ook nog heel boeiende en inspirerende films vertoond: “A farm for the future”!! (zie youtube), en “Queen of the sun” over het bijenleven en bijensterfte.
- Jaarprojecten als “Groningen zoemt”(de bijen) en “Vier de tuin” (diervriendelijk tuinieren) met verschillende natuurorganisaties.

Haar droom is, aan de rand van de stad meer tuinderijen, om de bewoners van voedsel te voorzien; regionaal verbanden te leggen, want kleine familiebedrijven moeten samenwerken om goede en gevarieerde producten regionaal te kunnen aanbieden. Als we zó wereldwijd bezig gaan, dan is er voor alle mensen gezonde voeding. Maar we moeten klein en regionaal beginnen, dat is krachtig, duurzaam en ecologisch waardevol. 

Er zijn wel voorbeelden van Ecodorpen in aanbouw in de buurt: Appelscha voor 55+; Anastasiadorp in Borger-Odoorn. Ook daar geldt, meer mensen zorgen voor elkaar. Er is kleinschalige landbouw (en dat is veel werk) er is onderwijs, en zorg.

De stap naar Nederland was niet altijd gemakkelijk, want het was anders, andere taal, andere gewoontes, inburgeren, en er weer bij gaan horen, je thuis gaan voelen. … Het Noorden is stoer, en “een woord is een woord”, het landschap en de mensen lijken veel op elkaar, maar zijn ook anders.
En … gewoontes uit de jeugd zijn niet in te halen, ze heeft andere herinneringen, en ze kent ook andere kinderliedjes, dan die van de mensen in Noord Nederland. En als het nú gaat om migranten, dan gaat er een golf van herkenning door haar heen.

Bij het “aarden” heeft haar moestuin, het contact met de aarde erg geholpen, ze heeft wortel geschoten. Kristin is zich thuis gaan voelen en draagt op een mooie duidelijke manier bij aan de toekomst van onze aarde, op deze plek, en met name voor de toekomst van Natuur, milieu en landbouwprojecten in Groningen en Drenthe. Ze is daarin heel bescheiden ….maar doet bijzonder goede dingen!!!


Geplaatst door Marianne Jaspar

Marianne Jaspar

Mijn “zijn” interesseert zich voor dit leven hier op aarde … wat wil ik hier wil doen …
Dat betekende al van jongs af aan veel kijken, luisteren en denken. Opgegroeid in het zuiden kreeg ik via allerlei Katholieke instanties en mensen waardevolle verhalen mee over liefde, aandacht voor mensen, en van bezit delen...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Marianne JasparLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Nirwana is niet het uitblazen van de kaars. Het is het doven van de vlam omdat de dag is aangebroken.

Rabindranath Tagore, Indiaas dichterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.