Spring College - Leren van, in en over de natuur

Spring College met Li An

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:13293
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Bewustzijn, Media en agenda, Milieu, Onderwijs en opvoeding, Agenda, Inspiratie, Eigen producties

(Earth Matters | door Ton Sieben) Filmmaker John D. Liu loopt - met in zijn kielzog zestig geïnteresseerden - door het natuurgebied “Kennemerduinen”. Het kwik is gedaald onder het vriespunt en het sneeuwt, maar dit heeft niemand weerhouden deel te nemen aan dit bijzondere, nieuwe initiatief. Deze wandeling luidt het startsein van een nieuw educatief concept op het gebied van duurzaamheid: “Spring College”. Tijdens de wandeling wordt met regelmaat gestopt waar de gevierde filmmaker een kleine lezing geeft. Te midden van dit geweldige landschap komen zijn woorden en zijn overtuigingen tot leven en spreken de zestig toehoorders direct aan op hun gevoel, verbeelding en bewustzijn.

Tijdens één van de stops vertelt John hoe hij vroeger als journalist werkte voor een groot amerikaans mediabedrijf. Omwille van productiviteit werd hij vaak gedwongen een verhaal direct na het verslag doen naast zich neer te leggen. Echter, verteld John gepassioneerd, kon hij dit vaak niet. Hij was geraakt door de situatie en wilde iets doen. Dit is volgens John wat ons menselijk maakt. Dat we ons bewust zijn van wat wij zien en dat we de mogelijkheid hebben daar iets mee te doen.

Op een plaats waar eens duinen waren, met een grote diversiteit aan flora en fauna, is door afgravingen voor de bouw van omringende steden het glooiende landschap grotendeels vervangen door vlak landschap. Dit is een goed voorbeeld van de effecten waar John D. Liu over spreekt. De mens die de natuur gebruikt voor productionele doeleinden en daarbij deze doeleinden hoger waardeert dan de gebruikte bron; onze aarde.

Maar John laat zijn “studenten” zien dat er hoop is. Terug binnen vier muren zet John zijn lezing voort en toont video’s van zijn transformerende werk. Hij laat zien dat met relatief weinig investering een door landbouw en ontbossing uitgedroogd stuk land - zelfs woestijn - weer tot leven kan worden gewekt. Wat een gigantisch scala aan mogelijkheden bied, ook zakelijk, en een bijzonder groot positief effect heeft op het plaatselijke maar ook globale ecologische herstel.

Het “Spring College” initiatief is een geesteskind van Li An Phoa (links) en Sarah Denie (rechts). Waarin een veelvoud aan transformatieve lessen worden aangeboden die voornamelijk in de buitenlucht plaats vinden. Op die manier geven zij de deelnemer de mogelijkheid om het begrip van levende systemen te verdiepen en om een beter gevoel van verbondenheid met de wereld te krijgen.

Kijk voor meer informatie op springcollege.orgDe wandeling vond plaats op zondag 24 februari 2013 – Overveen

Locatie: Natuurgebied Kennemerland


Soil, Soul, Society: 15-17 March 2013

Soil, Soul, Society is a three-day programme for sustainability professionals and other change makers. The long weekend is designed to strengthen your practice and personal inspiration by taking a deep ecological approach to Life and the challenges we face today. Soil, Soul, Society will be taught by the extraordinary teachers Satish Kumar - Earth pilgrim and founder of Schumacher College – and Irene van Lippe-Biesterfeld – founder of NatuurCollege.

More information on Soil, Soul, Society can be found here.

For an overview of upcoming Spring College activities, see the full season’s programme.

Learning to Live Together, by Li An Phoa from Li An Phoa on Vimeo.


Geplaatst door Ton Sieben

Ton Sieben

Hallo, mijn naam is Ton Sieben. Mijn overtuiging is dat ieder mens het recht heeft op geluk, gezondheid, liefde en al het moois dat onze aarde te bieden heeft. Ook weet ik door persoonlijke ervaring dat je alles wat je wilt bereiken ook kúnt bereiken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ton SiebenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het meest wezenlijke dat je moet onthouden, is dat het leven dialectisch is. Het bestaat door dualiteit, het is een ritme tussen tegengestelden. Je kunt niet eeuwig gelukkig zijn, anders verliest geluk alle betekenis. Elk genoegen heeft zijn eigen leed, en elk leed heeft zijn eigen genoegen.

OshoBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.