De fundamenten van een nieuwe wereld

Earth & grass

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5295
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Duurzaam in bedrijf, Economie, Onderwijs en opvoeding

(Mark Verhees) Verandering komt van binnenuit. Bouw mee aan een nieuwe wereld!

Medio september hebben twaalf vooraanstaande trendwatchers en toekomstdenkers een prachtig verhaal uitgebracht, genaamd de Trendrede 2013. Hierin beschrijven ze hoe de wereld verandert, zonder dat deze echt fundamentele veranderingen goed zichtbaar zijn. Of toch wel? Het gegeven dat we volop in een financiële crisis zitten, trekt ruimschoots onze aandacht. Zelfs als we er individueel weinig van merken. Ook maken we ons zorgen om het milieu, de toekomstbestendigheid van de aarde. En er zijn vele ziektes, oorlogen en ongelijkheden die keurig in beeld worden gebracht. Op zich helemaal goed dat ze volop in beeld worden gebracht.

Positief nieuws

Alle zaken die niet goed gaan, trekken snel onze aandacht en houden deze aandacht vast. Psychologisch gezien heel verklaarbaar. Positief nieuws daarentegen verruimt ons denken en zorgt er voor dat de focus verdwijnt. Positief nieuws verkoopt niet. En dat is best logisch, maar daarom nog steeds wel schrijnend. Het mooie van negatief nieuws is dat er een inspirerende ontevredenheid ontstaat. Inspirerende ontevredenheid is een zeer vruchtbare bodem voor verandering. "Op dit moment worden overal in Nederland de fundamenten voor een nieuwe wereld gelegd. In de barsten van het oude bloeit het nieuwe." De Trendrede staat boordevol met deze inspirerende voorbeelden, die ontstaan zijn uit ontevredenheid.

Kies je eigen informatiekanalen

En is het dan erg als bijvoorbeeld media of grote bedrijven dit niet massaal oppakken en uitdragen? Persoonlijk vind ik van niet. Ik wil daar helemaal niet afhankelijk van zijn. Ik zorg in deze tijd wel voor mijn eigen informatiekanalen. Daar kies ik zelf bewust voor. En in de bewuste keuze zit de crux. Niet van anderen, maar van eenieder zelf. En dat is precies wat er gebeurt. Mensen om ons heen nemen op een optimistische wijze het voortouw en zorgen voor verandering van binnenuit. Vanuit henzelf wetend dat er een antwoord is op de inspirerende ontevredenheid. Over welk onderwerp we het nu ook hebben, of het nu gaat om de economie, het milieu, de gezondheid, er zullen fundamentele veranderingen aankomen. Veranderingen waarbij de kracht van het individu dermate groot wordt, dat grote organisaties en overheden compleet overspeeld worden.

Shared values

In de Trendrede wordt gesproken over het balanceren voor bedrijven tussen intrinsieke waarde van het bedrijf en van de individuen. Een bedrijf zal steeds meer een som van individuen worden, in plaats van het omgekeerde wat we zo lang gewend zijn geweest. Ieder individu, die de handschoen oppakt, zal bewust voor krachtige organisaties en gelijkgestemde individuen kiezen. Let op, de jongeren van deze tijd lopen hierin voorop. Jongeren met volle overtuiging vragen naar 'shared values'. Na zelf fundamentele veranderingen in mijn leven te hebben doorgevoerd, komen de bloeiende initiatieven in de samenleving bij mij in beeld. Ze zijn er volop. En ook bij mij groeit het besef dat ik zelf heel veel kan en mag geven. De fundamentele veranderingen zijn voelbaar. Eenieder krijgt de kans om iets gaafs te doen en dat hoort ook zo te zijn. Lees vooral ook de Trendrede 2013


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Alle ideologieën zijn idioot, of ze nu religieus zijn of politiek, want het is het conceptuele denken, het conceptuele woord, waardoor de mensheid zo verdeeld is geraakt. Je geloof in God is niet meer dan een ontsnapping aan je eentonige, stompzinnige en wrede leven.

Jiddu Krishnamurti, Indiaans filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.