Goed burgerschap begint bij jezelf

adult education

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:6307
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Corporate Compassion

Gekoppelde categorieen
Bedrijven, Politiek, Onderwijs en opvoeding, Duurzaam in bedrijf

Als we zelf het goede voorbeeld geven, hoeven we het schoolvak ‘burgerschap’ helemaal niet in te voeren.

(Jacqueline Boerefijn)

In Drenthe kun je het in veel dorpen nog zien, de meent of de brink. Nu een veld, met bomen en misschien een schommel en een wip. Boerderijen er omheen. Vroeger was het de gemeenschappelijke weide, waar men de schapen verzameld liet grazen, voor of na de tocht met de dorpsherder over de woeste heide. Het woord gemeente komt van een groep inwoners die samen de meent delen.

De tragedie: als er tien boeren waren die allemaal 10 schapen hadden, graasden er 100 schapen op de meent. Prima, maar als er een boer stiekum 12 schapen liet grazen, dan hadden de andere 9 boeren daar enkele procenten nadeel van, maar deze boer 20% voordeel. Billijkheid en solidariteit waren essentieel om de meent goed te laten blijven functioneren.

Nu is het andersom. Velen willen dat lokale winkels en dienstverlening blijven, maar zelf willen we liefst voordelig inkopen. De lokale winkels verschrompelen al jaren. Het begon met de opkomst van de supermarkten in de jaren 60. Later kwamen de meubelboulevards, de bouwmarkten en het internet. Het is best makkelijk om gewoon te besluiten om niet meer naar de bouwmarkt te gaan, maar alleen nog naar het ijzerwarenmagazijn om de hoek. Het piepkleine winkeltje heeft niet alles op voorraad, en soms moet je best lang op je beurt wachten, maar ze hebben altijd goed advies en antwoord op je domste vragen, en hebben ze iets niet, dan bestellen ze het, en is het er meestal de volgende dag. Geweldige service, echt waar.

Thomas van den Dunk schreef onlangs in de Volkskrant hoe de superrijken de samenleving in de steek laten, door hun kapitaal over de aardbol te laten flitsen, van belastingparadijs naar belastingparadijs, en Nederland schijnt daar ook bij te horen. IKEA, dat wel koketteert met de Zweedse ‘Ø’ in alle artikelnamen, wil ondertussen zo min mogelijk bijdragen aan de Zweedse samenleving, en heeft de Nederlandse nationaliteit aangenomen vanwege lagere belasting.

‘Burgerschap’ wordt nu ingevoerd als nieuw schoolvak in het voortgezet onderwijs. Helpt dit? Behalve dat de naam ‘burgerschap’ al oersaai klinkt, zou het mooier en veel effectiever zijn, als wij, alle grote mensen in Nederland gewoon het goede voorbeeld zouden geven. Niet alleen handelen uit eigen belang, maar ook voor de gemeenschap. Niet alleen privé, maar ook zakelijk.
En, als je dan per se iets via internet moet kopen, doe het dan op z’n minst via draagbij.nl.

Bron: corporatecompassion.nl


Geplaatst door Corporate Compassion

Corporate Compassion

Geluk is het nieuwe geld!

Corporate Compassion brengt nieuws en opinie over ondernemen met hart voor mens, maatschappij en milieu. We stellen geluk boven geld en welzijn boven welvaart. Winst maken hoeft nooit ten koste te gaan van mens, dier of natuur...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Corporate CompassionLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

De geschiedenis leert ons niet om fatalistisch te zijn. Er zijn momenten waarop de wil van een handjevol vrije mensen de gevestigde orde doorbreekt en nieuwe wegen opent.

Charles de Gaulle, Frans president en verzetsstrijderBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.