Onderwijsvernieuwing komt van -bottum up-

DeOntdekking

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:4133
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De ontdekking Drenthe

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Onderwijs en opvoeding

(De ontdekking Drenthe) Onderwijsvernieuwing is in deze transitietijd overal gaande. Op vele basis- en voortgezet onderwijsscholen maar ook op MBO’s, HBO’s en op universitair niveau wordt men er zich steeds meer bewust van dat leren anders kan en mag.

Steeds vaker zie je vanaf jonge leeftijd dat kinderen laten zien dat ze al doende, al ontdekkende spelenderwijs en op een natuurlijke manier leren. Ze leren verbanden leggen en door hun ervaringen en emoties die ze erbij voelen beklijft kennis. Vanuit intrinsieke motivatie leren ze daarbij efficiënter, ze willen dit echt zélf. Kinderen en jongeren leren tegenwoordig razendsnel door internet, de bibliotheek binnen handbereik. Door filmpjes kunnen de steeds meer beelddenkende* kinderen snel kennis tot zich nemen en dit verder toepassen in allerlei projecten.

Loslaten en vertrouwen
Diverse scholen zijn hier in Nederland al geruime tijd op ingestoken en zien de kanteling in het onderwijs. Zij passen hun programma’s hierop aan en zien dat er steeds meer stappen nodig zijn om talenten en passies tot bloei te kunnen laten komen bij kinderen en jongeren. Maar vooral ook loslaten en vertrouwen, dat is de crux.

Verandering komt van bottum up: De Ontdekking
De regering anticipeert hier, helaas, vaak nog niet doeltreffend genoeg op. De beweging vanuit de maatschappij is echter onomkeerbaar. In plaats van steeds meer 'stickers' op kinderen te plakken, zien bijvoorbeeld de Democratische scholen in Nederland dat stickers wegvallen als een kind weer kind mag zijn in de ruimste zin van het woord. De Ontdekking is één van deze inmiddels 12 scholen, gevestigd op het randje van Drenthe en Groningen, Nieuw-Buinen, nabij Stadskanaal.

De Ontdekking is opgericht in 2013 en is nu bezig met haar derde jaar. Het is pionieren voor de docenten en begeleiders maar ook voor de organisatoren en kinderen/ jongeren alsmede de ouders. Nieuwe wegen worden bewandeld en er wordt elke dag opnieuw ontdekt, bedacht en ervaren. De Ontdekking werkt met het sociocratisch kringmodel waarbij een ieder invloed heeft op het reilen en zeilen van de school.

Ook de jongsten hebben een stem (de school biedt onderwijs voor kinderen van 4 t/m 18 + jaar). Door deze manier van communiceren met elkaar ontstaat er een vrije manier van werken waarbij er toch voldoende structuur met elkaar is afgesproken. Kinderen en jongeren kiezen hun eigen leerlijn en werken aan projecten op hun eigen tempo en inzichten, ondersteund door een gedreven team en een krachtige leeromgeving.

Kijk voor meer informatie op de website van De Ontdekking.

Klik hier voor meer informatie over democratische scholen in Nederland. En hier voor Europa. 

Op het gebied van onderwijsvernieuwing zijn ook interessante organisaties te vinden:

*Beelddenken
Beelddenken is een fenomeen dat steeds vaker de aandacht krijgt, o.a. door de cursussen "Ik leer anders". Beelddenken is een manier van zijn; dat we in principe allen zijn vanaf het moment dat we geboren worden. We hebben tenslotte een scheppend vermogen en dat begint met beelden.

Gaandeweg door oude onderwijssystemen wordt ons dit systematisch afgeleerd. Er ontstaan daardoor verschillende groepen mensen: mensen die trouw blijven aan in beelden denken, mensen die juist met name de andere hersenhelft gebruiken en mensen die een balans vinden tussen beide hersenhelften.

Bron: De ontdekking Drenthe


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Soms stap ik in de valkuil van te doen wat ik denk dat ik zou moeten doen, in plaats van wat ik wil doen.

Björk, IJslandse zangeresBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.