Baka forest people | Muziek uit het regenwoud

Still from video - Baka Beyond the Forest

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:8795
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Trancedans.net

Gekoppelde categorieen
Muziek, Sjamanisme en natuurvolken, Films, Media en agenda, Bewustzijn

(Els van Sonhoven) De Baka Forest People zijn jagers-verzamelaars uit het Centraal-Afrikaanse regenwoud. De meeste Baka leven in Kameroen, enkele groepen leven in Congo en Gabon. Soms worden ze pygmeeën genoemd, omdat het kleine mensen zijn. Muziek is zeer belangrijk in hun leven. Vanaf het moment dat een kind kan klappen, wordt het gestimuleerd om mee muziek te maken. De Baka gebruiken zang om op grote afstand met elkaar te communiceren. Ook verhalen, geschiedenis en andere kennis worden via zang doorgegeven aan de volgende generaties.

De muziek van de Baka Forest People werd in Europa bekend via de muzikanten Su Hart en Martin Cradick. Zij reisden in 1992 naar Zuidoost-Kameroen om er te gaan leven met de Baka. Ze namen muziek op van de Baka en richtten de groep Baka Beyond op. Baka Beyond brengt muzikanten van verschillende achtergronden en culturen samen, in een fusie van Keltische en andere muziekstijlen met traditionele Baka-muziek. Muzikanten uit het Verenigd Koninkrijk, Bretagne, Senegal, Sierra Leone en Ghana maken deel uit van het project.

De Baka zijn experts in het (over)leven in het regenwoud, maar komen steeds meer onder druk te staan om hun traditionele leven op te geven. Een groot deel van de opbrengst van de muziek van Baka Beyond wordt gebruikt om de levensomstandigheden van de Baka in het regenwoud te verbeteren. Op vraag van de Baka werd er een muziekhuis met opnamestudio gebouwd. Hier werd o.a. de muziek van het Orchéstre Baka Biné opgenomen, die je hier kan beluisteren en kopen

Wil je meer lezen over de Baka Forest People, hun leven in het regenwoud, hun liederen en muziekinstrumenten, neem dan eens een kijkje op de Baka-website. De BBC maakte deze documentaire over de Baka Forest People: 

Sources: Baka, Fans of BBC


Geplaatst door Els Van Sonhoven

Els Van Sonhoven

Els studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en verdiepte zich in rituele vormen van theater en dans aan het Trinity College in Dublin. Ze deed de driejarige opleiding therapeut Interactionele Vormgeving en de jaaropleiding permacultuur, en kreeg les van verschillende leraars...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Els Van SonhovenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Wanneer ik in de toekomst kijk, is die zo stralend dat het pijn doet aan mijn ogen.

Oprah Winfrey, Amerikaans televisiepresentatriceBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.