Krachtdieren, wijsheid en inspiratie uit het dierenrijk

Krachtdieren

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5821
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:A3 Boeken

Gekoppelde categorieen
Boeken, Sjamanisme en natuurvolken

(Adrie Beyen) Haar hele leven houdt ze al bijzonder veel van dieren. In haar verschillende werkzaamheden spelen dieren ook regelmatig een rol. Met haar boek over krachtdieren wil Petra Stam laten zien dat we onvoorwaardelijke liefde van dieren kunnen leren, dat ze hun wijsheid delen en ons geestelijk kunnen begeleiden. Bovendien hoopt ze dat het boek bijdraagt aan meer respect voor dieren en al het leven op onze planeet.

Als uitgever wist ik dat Petra bezig was met een boek over sterren en sterrenbewustzijn (interessant!), maar toen kreeg ik een bericht dat ze graag een boek over krachtdieren wilde schrijven. Ik hoefde niet lang na te denken, 1 nanoseconde, denk ik, want ik was meteen enthousiast. En heus, niet voor niets, zo bleek toen ik het manuscript ontving. Even in het kort de voorgeschiedenis: “Ik zat ver boven de Aarde, daar waar ik overzicht heb, de dingen beter begrijp en me lichter voel. Maar toen werd ik onverwacht naar beneden gehaald! Ik praatte met mijn vriend Robert over krachtdieren… Toen hij een foto stuurde van een raaf met een stukje tekst erbij, besefte ik hoeveel tekst over krachtdieren wordt gekopieerd. Het liet me niet meer los, want ik dacht: ik heb nieuwe informatie over dieren vanuit de homeopathie en ook vanuit contact met het diercollectief en bovendien kan ik eigen dierenfoto’s en collages maken… Binnen drie dagen had ik een opzet klaar. Weg was ik uit de sterren… op mijn pootjes geland op de Aarde!” Voor Petra zijn krachtdieren geen totaal nieuw onderwerp, want op verschillende tarotkaarten staan dieren (zie haar boek ‘Pythia, de hogepriesteres – symboliek en mythologie in de tarot), vele Egyptische goden hebben (deels) een dierengedaante (zie ‘Isis en de 14 sleutels tot heelwording en de ‘Isis mysteriekaarten’ en ook met de Maan worden verschillende dieren geassocieerd (zie ‘In het licht van de Maan’ en ‘De Maan, 66 mystieke kaarten voor bewustwording). Ook in haar dagelijkse praktijk werkt ze met dieren: “In astrologieconsulten komen sterrenbeelden en vaste sterren voor die zijn verbonden met een dier. Denk aan het sterrenbeeld Leeuw, de ster Alcyone in het sterrenbeeld Stier, etc. Op tarotkaarten en in mythen spelen dieren een rol. Bovendien werk ik als klassiek homeopaat onder andere met dierremedies – dat was altijd al een favoriet onderwerp binnen dat vak. De overeenkomst in al mijn boeken en in mijn werkzaamheden komt ook bij dit boek over krachtdieren weer terug: het gaat om (zelf)bewustwording, eigenheid en vrijheid.”

Raaf

Ieder mens heeft zijn hele leven een of twee krachtdieren bij zich. De energie van je krachtdier resoneert met je basisenergie, waarin je keuzes en ervaringen liggen opgeslagen. Als je leert over of je verbindt met je krachtdier, begrijp je jezelf beter, ken je jouw krachten en valkuilen, weet je welke energie jou kan begeleiden en helen als je uit balans bent. Op de omslag van Petra’s boek prijkt een raaf: “Ik ben altijd gek geweest op zowel echte als mythische raven, schreef er een verhaal over (zie mijn allereerste boek, ‘Dood stroom’), heb zelfs mijn eerste kind Joey Raven genoemd. Ik ben klassiek homeopaat en was gefascineerd door de nieuwe vogelmiddelen die rond 2004 werden geïntroduceerd. Vooral Raaf resoneerde; ik was alleen bang dat ik geen objectieve blik had naar mezelf. Maar toen ik bij een homeopaat onverwacht de remedie Raaf kreeg voorgeschreven in 2006, voelde het alsof dit mijn leven redde: na 20 jaar werd ik niet meer gillend wakker, omdat ik eindelijk geen geesten of donkere vormen meer zag. Bovendien herwon ik mijn levenskracht weer, nadat ik had gebalanceerd op het randje van de dood. Raaf heeft te maken met magie, vliegen door verschillende dimensies, vrijheid, kracht en onafhankelijkheid, maar ook met het (moeten) beschermen van je identiteit of je grenzen, het ervaren van licht en donker, het spanningsveld waarin je jezelf staande moet houden. Raaf is mij heilig dus en vergezelt me op geestelijke reizen. Ik heb het als remedie niet meer nodig gehad, omdat ik van mijn klachten was genezen. Het gelijke geneest het gelijksoortige is de hoofdregel in de homeopathie en dat is ook met betrekking tot krachtdieren heel herkenbaar. Omdat Raaf resoneert met mijn basisenergie in dit leven, zal ik het meteen weten als ik wel weer heling nodig heb op dat vlak.”

Spreken is zilver

Behalve de een of twee krachtdieren die je jouw hele leven vergezellen, kun je ook tijdelijk een krachtdier hebben, een hulpdier dat je bijstaat in een moeilijke periode of wanneer je op een bepaald vlak steun kunt gebruiken. Sinds Petra begon te schrijven aan dit boek heeft ze verbinding met Lynx: “Ik droomde van hem en ik zag dat als het startsein voor het boek. Hij voelde als een gids die me bijstond om in de mysteries van de dierenwereld te duiken. Ook in tijden dat ik dingen doorzie, maar het niet kan uiten omdat ik weet dat directe communicatie (juist) geen meerwaarde zal brengen, voelt Lynx als een steun. Innerlijk weten geeft wijsheid, maar ook eenzaamheid. De aanwezigheid van Lynx helpt me om onafhankelijk en in mijn centrum te blijven, mijn eigen vrijheid en ruimte te bewaken en ook rust te nemen. Met de energie van Lynx kan ik makkelijker een diep innerlijk weten omzetten in een indirecte stroom naar buiten toe: via beelden of schrijven. Daarin kan ik verschillende lagen verwerken, die op verschillende bewustzijnsniveaus door anderen kunnen worden opgepikt… of niet! Wat mysterie is voor de een, is weten voor de ander. Lynx leert: spreken is in de ene situatie zilver, maar zwijgen in een andere situatie goud.”

Vernieuwend en diepgaand

Zoals Petra al eerder aangaf, zie je veelal dezelfde teksten over krachtdieren opduiken. Natuurlijk zit er een basisenergie in ieder krachtdier, maar er is nog veel meer over te vertellen: “Mijn boek is heel vernieuwend, omdat ik zowel informatie via meditatie als uit energetische verbindingen heb verkregen en beschreven. Na mijn eigen bevindingen en de reacties van mensen die ik liet lezen over hun krachtdier weet ik dat mijn boek vernieuwend en diepgaand is en de essentie van het krachtdier vanuit verschillende lagen beschrijft. Ik ben zo dankbaar voor de samenwerking met de diercollectieven, voel zo veel respect.”

Ruim anderhalf jaar deed Petra onderzoek. De informatie over het krachtdier kwam tot haar via meditaties. Ze stelde zich in op het desbetreffende diercollectief en liet haar hand een uur lang opschrijven wat ze zag, hoorde, voelde en ervoer. “Dat werkte wonderlijk goed! Het geestesdier verscheen en het voelde als een samenwerking.” Daarnaast heeft ze van alle 66 dieren de homeopathische remedie besteld. Per dier hebben zij en haar partner Bryan er (minimaal) een week lang op geslapen. Dream proving heet dat. “Onze dromen waren kenmerkend voor het dier en heb ik opgenomen in het boek. Daarnaast ging ik steeds meer de energie van het dier voelen en soms zelfs uitleven! Na de eerste nacht op Gier bijvoorbeeld, werd ik triest wakker en heb ik de hele dag tegen tranen gevochten, omdat ik bezig was met verlies en de dood. Later op de dag begreep ik wel dat ik juist deze energie van iemand oppikte. Bij Tijger vroeg ik mijn partner op de derde dag: ‘Ik ben veel boos, hè?’ Ja dus! Ik was wóest zelfs! Had beelden van iemands kop eraf meppen als hij me irriteerde! Tsja, er werd iets aangeraakt in mijzelf en dat werd hierdoor tijdelijk versterkt. Maar het maakte me ook duidelijk welke gigantische energie er in Tijger huist. Daarnaast heb ik informatie gezocht over het dier zelf, zoals fysieke kenmerken en gedrag, over het dier in de mythologie en de hemelse variant. Bij Zwaan bijvoorbeeld is dat het sterrenbeeld Cygnus.”

66 dieren

Het boek begint met Aap en eindigt met Zwaan. Daartussen passeert een bont gezelschap de revue, soms exotisch, soms oerhollands, maar het blijft een kleine selectie bewoners uit het dierenrijk. Hoe is deze selectie gemaakt? Petra: “Ik heb een lijst gemaakt van dieren die in me opkwamen, die een duidelijk archetypisch beeld hebben of me aanspreken. Ook dieren die bij Egyptische goden horen en op tarotkaarten staan heb ik erop gezet. Tot het eind heb ik een plek opengehouden voor een dier dat zichzelf kwam melden. Zo had ik IJsvogel niet op de lijst staan en de homeopathische remedie ervan niet aangeschaft. Toen ik op een middag in Almere naar een gebied ging om de witte reiger te fotograferen kwam er een ijsvogel voor me zitten! Wel tien minuten lang zat hij dichtbij, ving zelfs een visje tussendoor, en ik kon alle foto’s maken die ik wilde. IJsvogel meldde zich en natuurlijk staat hij in het boek. Kameel kwam via een klant: ze vertelde hoe bijzonder ze zijn. Ik twijfelde. Ze stuurde me een foto. Ik zette Kameel op de lijst, het een na laatste dier waaraan ik werkte. De eerste dag dat ik bezig was met Kameel, was ik bij vrienden in Tilburg. We gingen ergens eten. Toen we uit het restaurant liepen zag ik het logo, dat groot op de zonwering was geprint: drie kamelen! Dan weet je: je zit al in de energie! Neushoorn wilde ik er wel in bijvoorbeeld, maar ik kon er geen remedie van vinden. Kraai wilde ik er ook in, maar Raaf en Ekster waren er al. Wordt vervolgd dus… Ik heb dieren gekozen van over de hele wereld. Ook al leeft een dier hier niet, we kennen het wel via mythen, religie, afbeeldingen, vakanties, etc. Bij Tijger besefte ik dat er waarschijnlijk weinig Nederlanders zijn met Tijger als krachtdier. Misschien eerder als ze een Indonesische achtergrond hebben... Zo ook met Jaguar, die hoort meer bij de Zuid-Amerikaanse bevolking, maar ik ken ook mensen die bijvoorbeeld in Peru hebben geleefd en Jaguar als krachtdier hebben. Op zich zijn er geen grenzen, zijn tijd en plaats geen obstakel voor spirit. Ik kan me wel voorstellen dat je minstens één hulpdier hebt dat werkelijk in jouw omgeving is te vinden.”

Olifant, eekhoorn, gier…

Olifant bracht Petra totaal onverwacht grote ontroering: “Ik ging zitten om te mediteren, stelde me in op Olifant… en ik begon spontaan te huilen! Bij Zwaan had ik dat ook, maar dat kwam omdat ik voelde dat verdriet, rouw en teleurstelling een deel van Zwaan zijn. Bij Olifant voelde ik zelf ontroering. Wolf bracht veel inzicht op het gebied van de diepgang die je moet hebben, het constante werken aan zelfbewustzijn (vooral op schaduwstukken) dat nodig is, omdat anders Wolf jou regeert. Je moet sterk zijn als je krachtdier Wolf is! Ik schreef op tijdens de meditatie: Wolf is niet voor watjes, die gaat niet voor dunne laagjes, maar tot op het bot.”

Op een ochtend had Petra ineens grote opruimdrang. Ze wilde eigenlijk gaan schrijven, maar in plaats daarvan haalde ze haar hele werkkamer overhoop: ieder hoekje moest schoon en elk laatje werd uitgemest. Ondertussen zocht ze naar een kistje, rende de trap op en af, gooide papieren weg. Op en neer, druk druk… Ook in haar hoofd was het chaotisch druk, echt onplezierig. Toen ze voor de zoveelste keer de trap op rende moest ze ineens lachen: “Ik zag mezelf als de mythische eekhoorn Ratatosk die op en neer rent over de Levensboom: ik was bezig met Eekhoorn!”

Ze heeft iets met vale gieren, maar tot haar verbazing was het Condor die haar dagenlang vergezelde, die achter haar was en haar beschermende donkere vleugels om haar heen sloeg. “De eerste avond dat ik met Condor bezig was, gaf ik een workshop op een plek met muurschilderingen van woestijn en gieren. Ik reed laat in de avond twee uur terug naar huis. Even dacht ik: je komt me niet halen hè, want ik heb nog veel te doen! Maar het voelde als bescherming, vooral tijdens de terugweg, toen ik eigenlijk te moe was om zo’n eind te rijden.”

Een familie van tricksters

Wanneer je de krachtdieren van familieleden of vrienden kent, krijg je meer begrip en respect voor elkaar. Snap je waarom die ander soms zus of zo reageert, moeite heeft met bepaalde dingen en juist sterk is in andere dingen. De zonen van Petra heten Joey Raven (22 jaar) en Fox (18 jaar). “Tsja, zij hebben hun dier al in hun naam gekregen. Fox herkende ik in Vos na mijn eigen meditatie – toen vielen er vele kwartjes, vooral in wat ik in hoofdletters bij Vos schreef: DE GROTE VERDWIJNTRUC! Ik heb zelf de remedie Vos genomen, omdat ik me zeer goed voelde in die energie. Ik gaf het ook aan Fox en al de volgende dag viel mijn mond open, omdat er subtiele, maar zulke opmerkelijke, positieve veranderingen waren. Hij is nog jong, maar het bevestigde mij dat Fox Vos is! Hij herkent zichzelf voor driekwart in Vos. Joey herkent zichzelf ook grotendeels in Raaf. Dat maakt ons beide een Raaf – haha, de andere helft van mijn gezin kan ons niet altijd bijhouden, we zijn altijd vier stappen verder door een snelle geest, doorzien dingen en kunnen meesterlijk zijn op positief en negatief gebied… Een familie van tricksters!“
Dit verhaal van Petra bracht me op de vraag of krachtdieren ook met elkaar kunnen samenwerken, onderling contact hebben. Een rol spelen in de relatie die mensen met elkaar hebben. Petra denkt van wel: “Het hangt samen met zielenervaringen en karakter ook natuurlijk, want daar past je krachtdier bij. Ik heb bij de algemene beschrijving ook steeds vermeld wat de vijanden van dat dier zijn, want het is iets om wellicht rekening mee te houden, ook vanuit het krachtdierperspectief. Raven en Wolven werken samen, kraaiachtigen herkennen elkaar meteen, maar een Kat en een Muis of een Stokstaartje en een Adelaar zullen waarschijnlijk ongelijkwaardigheid in de relatie herkennen. Spirit is de levenskracht, een deel van het Al, maar in je ziel liggen keuzes en ervaringen opgeslagen, wat zich uit in karakter en zich kan gaan vormen als ego. Daardoor kunnen spanningen ontstaan, ook in contacten met anderen. In principe kan iedereen van elkaar leren zolang er respect is voor ieders individu. Als je je bewust bent van je krachtdier kan dat helpen hier zicht in en begrip voor te hebben. Niet als een excuus (ik ben nou eenmaal een Leeuw dus ik brul), maar om begrip en respect voor elkaar te krijgen en te werken aan jezelf.”
Ieder hoofdstuk bestaat uit de onderdelen: algemeen, mythologie, kosmisch en natuurlijk het krachtdier (vanuit de mens beschreven die dit krachtdier ‘is’). Bij het onderdeel krachtdier staan ook adviezen en valkuilen, droomthema’s en een uitgeschreven droom. Je kunt natuurlijk lezen over je krachtdier en leren over jezelf. Of je kunt het hele boek lezen en ervaren wat welk dier met je doet of waarin je jezelf het meest herkent. Als er een dier op je pad blijft verschijnen of in je dromen komt, kun je lezen waar dat voor staat. Een dier waarvoor je bang bent of waaraan je zelfs een hekel hebt, kan je bewust maken van een schaduwstuk in jezelf. Je kunt ook in de beschrijvingen iemand herkennen en dit uitwisselen met die persoon.

Een leven lang

Petra is nog lang niet klaar met krachtdieren: “Samen met Bryan ben ik al een tijd bezig om een krachtdierkaarten te maken. Die komt in het najaar van 2017 uit. In de herfst start een jaarcursus, waarin al deze dieren aan de orde komen, we trancereizen gaan maken onder begeleiding van Roberts muziek, werken met homeopathische remedies om zo ook op een andere manier in de energie van een dier te komen. Er is steeds een blok astrologie in de jaarcursus, zodat je levens- en zielenlessen vanuit je horoscoop leert begrijpen en we gaan praktische of creatieve dingen doen die bij het thema of de dieren van die dag passen. Ik heb ook al een lijst met dieren voor het volgende boek.”

Het is duidelijk: Petra houdt bijzonder veel van dieren. Er komt ook een pijnlijk herinnering naar boven: “Op mijn 14e of 15e keek ik tv en zag hoe een koe werd geëlektrocuteerd. Ik was in shock, sloeg op de tv en rende naar mijn kamer. Vlees eten was voor mij klaar vanaf dat moment! Later was ik onder andere ook actief voor organisaties tegen dierproeven. Waarom denken mensen niet na over wat ze eten, wat ze gebruiken? Zelfs de Aarde lijdt onder de gevolgen van de vleesindustrie. Industrie… er is geen respect, geen waardigheid… En dat terwijl dieren juist je hart kunnen openen, je blij maken en tonen hoe je vanuit onschuld trouw kunt zijn aan je eigen natuur. Onvoorwaardelijke liefde kunnen we leren van onze kinderen, maar ook van dieren. Het was extra motivatie voor me om dit boek te schrijven, hen recht te doen, en ik hoop dat het bijdraagt aan bewustwording en respect voor alle leven op de planeet, in dit geval vooral ook voor dieren – in hun fysieke én in hun onstoffelijke vorm!”

'Krachtdieren, wijsheid en inspiratie uit het dierenrijk', Petra Stam, 21 x 23 cm, ISBN 9789491557354


Geplaatst door A3boeken

A3boeken

A3 boeken is opgericht in 2004 door Adrie Beyen. Het fonds is te vangen onder de paraplu van oude wijsheden, nieuwe inzichten en leven met de natuur. Oftewel A3 boeken geeft boeken en kaartspellen uit over spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, sjamanisme, leven en dood, cultuurhistorie, astrologie, (natuur)religies, natuurbeleving en (dagboek)schrijven...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van A3boekenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het creatieve proces is een proces van overgave, niet van controle.

Julia Cameron, Amerikaans schrijverBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.