Ayahuasca | Moeder der Medicijnen ´Pelgrimstocht naar de ziel´ | Deel 2

Auahuasca Vine

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:13842
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Spiegelbeeld

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Hallucinogenen, Gezondheid, Genezing, Natuurgeneeswijzen, Sjamanisme en natuurvolken

(Spiegelbeeld | Lars Faber)  In dit vervolgartikel over werken met Ayahuasca in de westers therapeutische setting gaan we dieper in op het werken met de schaduw en demonische kanten die diep in ons onbewuste wachten om ontdekt en met liefde bevrijd te worden. Als we niet in de valkuil van cultureel bepaalde angsten stappen, kunnen we vóórbij onze diepste afkeer, angsten en bijgeloof de connectie met het goddelijke maken, diep in ons eigen hart. Dit is de weg die mystici aller tijden en culturen ons gewezen hebben; het Koninkrijk dat diep in ons verscholen ligt. Ayahuasca kan je de weg wijzen, als je bereid bent de oude landkaarten weg te doen en steeds weer met nieuwe ogen te zien.

Ik ontdekte dit principe aan den lijve toen ik tijdens mijn vroege ervaringen met de medicijnplanten achterna werd gezeten door een monsterachtige vleesbal met gruwelijke weerhaken en messcherpe tanden. Deze huizenhoge slijmerige bal rolde vervaarlijk achter mij aan. In die tijd wist ik nog niet van het belang van adequate liefdevolle begeleiding en manmoedig had ik het geestverruimend middel samen met een vriend genomen. Mijn maat was in geen velden of wegen te bekennen terwijl deze kwaadaardige kracht mij wilde verpletteren. Ik rende (fysiek!)  door het hele huis, trap op, trap af, en was in ware doodsangst. Steeds als ik omkeek was daar dat gore, vleesachtige monster dat mij wilde verpletteren en verscheuren. Uiteindelijk liet ik mij op de middelste verdieping languit vallen op bed, opende mijn armen en zei hartverscheurend: 'verpletter mij dan maar...’. Ogenblikkelijk veranderde het monster in een klein jochie, dat huilend in mijn armen viel.

Zó bang was ik voor mijzelf geweest, zó niet in staat om voor het verwaarloosde jochie in mijzelf te zorgen, dat vanaf zijn tweede jaar 's nachts in zijn kamer werd opgesloten en alleen werd gelaten. De angst had hem helemaal demonisch en verwilderd gemaakt en hij kon niets anders dan mij overspoelen met gruwelijke beelden en gevoelens. Pas toen ik mij voor het lelijkste en gruwelijkste in mijzelf had geopend en mij daaraan over had gegeven, kon het zijn ware aard laten zien. Pas toen ik mijn armen en daarmee mijn hart voor hem opende, kon hij uit zijn vreselijke verdoeming komen en transformeren in een doodsbang jochie, dat hunkert naar veiligheid en warmte. Dat jochie is sindsdien bij mij, nog altijd bang en geteisterd, maar niet meer alleen. Ik ben bij hem. Ik moet er niet aan denken als iemand die donkere kracht uit mij zou willen drijven.

Alles heeft Boeddha-natuur
Wat ik daarmee geleerd heb, is wat boeddhisten noemen: 'alles heeft boeddha-natuur'. Alles komt uit de eenheid. Als het op de juiste manier gezien en behandeld wordt, kan het haar ware aard laten zien. Of zoals Rumi het zo treffend zegt: de wond is de plek waar het Licht binnenkomt. Als je de nobele beweging kan maken door je donkerste, meest gehate, gruwelijke kanten van jezelf met liefde te omarmen, vind de diepste transformatie plaats, de ontdekking van liefde en geliefd zijn. Dat je altijd al-één was... Dan ontdek je wat Christus in de gnostische lessen noemde, het Koninkrijk. Dat Koninkrijk is van binnen. En kun je zoals hij in het Thomas evangelie stelde betreden, van de twee - één te maken,  door de tegenstellingen in jezelf te aanvaarden en daarmee op te lossen. De weg daartoe is door het duister, naar het Licht.

Een illustrerend praktijkvoorbeeld
Om de werkwijze zoals ik die heb beschreven te illustreren, neem ik (met toestemming) wat posts over van Patrick. Een paar maanden geleden schreef hij op Facebook op zijn tijdslijn:

Gevangen in het systeem
Werk zonder voldoening
Financiële verplichtingen
Verveeld van deze maatschappij, waar deze voor staat en alle
externe randzaken
Moeite om het vol te houden
Te weinig tijd voor waar het werkelijk om gaat
Te weinig tijd voor liefde
Te weinig tijd voor mijn passies
De (levens)energie sijpelt weg tussen mijn vingers
Er blijft steeds minder van mij over

Patrick boekte een Ayahuasca ceremonie bij een sjamaan die we hadden uitgenodigd. Hij wilde echt de diepte in om zijn pijnstukken onder ogen te komen en te helen, maar werd bijna gek van de setting waarin hij was beland.

Patrick: "In de voorbereiding schoot ineens door mijn hoofd.. 'Ik wil morgen mijn meest diepe en intense pijn en verdriet aangaan'. En vervolgens kwamen daar direct de gedachten erachter aan ook.. 'Maar ben ik daar klaar voor?' En 'Kan ik dat wel aan?'

Vervolgens liet ik het gauw weer los. Veel triggers waren er in de groepsceremonie. De sjamanistische geluidsinstrumenten en de meest rare en bizarre geluiden maakten dat ik er op een gegeven ogenblik helemaal klaar mee was. De ceremonieleider was in mijn ogen een demoon-achtige man in een donker gewaad, met een kaal hoofd, pikzwarte ogen, ik vond het creepy.


Na een aantal uren mocht ik op verzoek een tijdje naar mijn eigen muziek luisteren. Thank god, de muziek die ik zo goed ken. Het was vervolgens alsof ik uit de modder en viezigheid van het aardse slijk omhoog werd geschoten in een capsule van licht. Het was zo vertrouwd, zo veilig, zo mooi, en de beleving van de muziek, met oordopjes in, was zo intens en euforisch. Ik was IN mijn muziek. Door het dirigeren met mijn handen en armen voelde het op de climax van de muziek alsof ik nieuwe sterrenstelsels in gang zette! Een magisch en euforisch gevoel. Ik was in mijn reis zo ver weg dat ik op een gegeven moment twijfels en zorgen kreeg of ik nog wel 'geestelijk gezond' terug zou komen, of dat ik überhaupt terug zou kunnen komen. Ik wist dit aan te geven en het was fijn dat Davinia (begeleidster) mij de boodschap gaf dat alles goed zou komen en dat ze me anders persoonlijk zou komen halen (heerlijk zo'n vrouw!).

Na een lange periode van echt diep reizen keek ik op een gegeven moment omhoog, ik deed mijn ogen vluchtig open, en toen stond er ineens een gedaante in het wit, als een religieuze verschijning, een soort vaderlijk Maria beeld aan mijn bed. Ik schrok me wezenloos in de eerste seconde maar ik zag en voelde ook gelijk dat het goed  was. Avigdor (begeleider) stond boven mij te kijken en te waken. Meerdere malen deed ik mijn ogen kort open en weer dicht, en steeds stond hij er nog. Vervolgens kwam hij naast mijn bed zitten (met zijn gebroken kuitbeen!). Ik werd emotioneel en hij nam mijn hoofd in zijn armen. Toen gebeurde het. Zijn gebaar en omarming deden mijn pijn der pijnen aanraken. Het vader-zoon stuk waar ik meer dan 35 jaar diep verdriet en pijn van in mij draag kon ik eindelijk op zijn diepst bereiken. Ik heb dit geuit in een oer-huil. Dit helen was mijn intentie van mijn eerste Ayahuasca reis in juli 2014, maar ik was er toen klaarblijkelijk nog niet klaar voor. Op een gegeven moment draaide hij zich om en heb ik mijn vader daarmee losgelaten en hem laten gaan.

Ergens in de reis moest ik ineens overgeven. Ik weet niet wat er gebeurde, ik moest slikken, ademhalen en overgeven tegelijk, maar ik kon niet meer ademhalen. Vette paniek, ik snelde overeind en tussen het happen naar lucht (die er niet kwam) heb ik paniekerig gewuifd en het woordje 'help' naar buiten gekregen. Door me te kalmeren (dank!) lukte het me om weer tijdelijk adem te krijgen, tot de volgende golf. En weer het zelfde, het mechanisme van ademhalen werkte niet en ik bleef maar slikken en stikken en proberen om naar lucht te happen. Paniek in mijn hoofd. Weer probeerde iemand me te kalmeren, en op het moment dat ik met een diepe inademing lucht binnen kreeg, beleefde ik een GEBOORTE. Een geboorte van een baby die zo uit het vruchtwater komt in de chaos van de bevalling en zijn eerste diepe hap lucht binnen krijgt. Ik voelde hoe het was om geboren te worden. Jezus wat intens.  De volgende ochtend wilde ik graag eten, dus ik ging naar het gastenverblijf, sneed en smeerde daar mijn boterham. En ik voelde een diepe diepe ontroering in mij opkomen...... Dit was mijn eerste boterhammetje! Later zag ik buiten een boom, en ik zag een vogel vliegen, en het gras was zo mooi groen, alles was nieuw..... Ik keek en kijk met nieuwe ogen en beleef dingen opnieuw.. Ik keek en kijk met nieuwe ogen en beleef dingen opnieuw.. Autorijden is gaaf, het gaat hard! En over de eerste keer seks vertel ik mogelijk later nog;-)

Wat belangrijk is om te beseffen, is dat er geen 'juiste' begeleiding is voor ieder mens. We hebben verschillende behoeften, passend bij verschillende thematiek. Een andere Reiziger die bij dezelfde ceremonie als Patrick was zei over dezelfde sjamaan op Facebook. 'Ik heb er geen woorden voor, het was fantastisch. Ik weet dat je me dieper in mijn reis hebt gebracht dan anders mogelijk was geweest.'

Oer-huil
Wat we wel hebben geleerd in het begeleiden van trauma en innerlijk kind-stukken, is dat juist dáár een heel persoonlijke en liefdevolle begeleiding gewenst en nodig is. In het verhaal van Patrick lees je dat hij in een gekwetst stuk met zijn vader komt, waar hij al jaren mee worstelt. Begeleider Avigdor vervult in die passage de rol van de Universele Vader. In de beleving van zijn diepste trauma dat hij al ruim dertig jaar meedraagt, is er nu wel een betekenisvolle man die hem support en aanmoedigt, waardoor hij oprecht kan rouwen en huilen om het gemis van zijn vader, in wat hij noemt: een oer-huil.

Davinia vervult de rol van oermoeder die over hem waakt en die voor zijn veiligheid zorgt. Dat signaal komt diep in zijn hart binnen; dat iemand voor hem zorgt en hem koestert, waarna hij zijn angst om nooit meer terug te komen los kan laten en de diepte in kan. Dan kan hij zijn diepste trauma open in de ogen kijken, de emoties die zó lang vastzaten bevrijden en het onderliggende trauma verwerken. Dit alles met de krachtige werking van de Ayahuasca die van binnenuit de pijnlijke gebieden verwarmt met een liefdevolle energie die niet van deze wereld is. Mensen die dit ervaren hebben, inclusief ikzelf, noemen het 'kosmische liefde' of Licht.

Vastgevroren gevoelens ontdooien
Rumi schreef een paar honderd jaar geleden al: 'Het is niet jouw taak om liefde te zoeken, maar eerder om de blokkaden in jezelf te zoeken en te vinden die je zelf ertegen hebt opgeworpen'. In mijn beleving is dát wat Ayahuasca ons te brengen heeft. Zij laat je zien en voelen waar de blokkaden in je lichaam en geest zitten en helpt die transformeren door op energetisch gebied de bevroren verkrampte gebieden van een onaards soort helende energie te voorzien. Op emotioneel gebied helpt ze de vastgevroren gevoelens te ontdooien en naar boven te brengen, door Reizigers vaak ervaren als helende tranen. Op mentaal niveau brengt ze inzicht in relaties, situaties en levenslessen. Trauma maakt vaak dat onze geest zich in een vernauwde vorm perst, om maar te overleven. Inzicht vóórbij de eigen mindset maakt dat heling kan plaatsvinden. In die zin is Ayahuasca ook geen allopathisch medicijn, dat ingezet kan worden voor een bepaalde kwaal. Het is een holistisch medicijn, niet voor niets Moeder der Medicijnen genoemd.Op het hoogste niveau werkt zij op het onbeschrijflijke spirituele
niveau.

De zoveelste val van projectie
Als we Rumi volgen en de blokkaden die we tegen de liefde hebben opgeworpen met liefde transformeren, komen we rechtsreeks in contact met het goddelijke, het naamloze; met Liefde. De kunst is om dat mysterie het mysterie te laten, te voelen hoe het in jou en anderen leeft, en het te koesteren. Wat ik veel zie is dat mensen die bijzondere ervaringen met Ayahuasca hebben opgedaan, de plant of de setting waarin ze die opgedaan hebben gaan aanbidden. In het (zen)boeddhisme zien we datzelfde met Boeddha-verering en zegt men niet voor niets: dood de Boeddha als je hem tegenkomt op je pad. Dat is vaak de laatste stap die je nodig hebt om tot wérkelijk inzicht te komen, ook - of juist - als het om Ayahuasca gaat. Niet in de zoveelste val van projectie te komen door je liefde op de sjamaan, kerk- of sekteleider te projecteren, of op madre Ayahuasca, zoals de ‘aficionado's' de medicijnplant noemen.

Halverwege de berg
Er is niets mis met liefkozen, integendeel! Ayahuasca heeft fantastische eigenschappen en mag daardoor geliefd worden. Maar besef dat het je eigen diepste wezen is dat geraakt wordt. Je essentie. Ziel. God. Of hoe je het mysterie ook wilt noemen. Als je die stap niet kunt maken, blijf je hangen in wat genoemd wordt: halverwege de berg. Het is niet Ayahuasca die in je tot leven komt als spirit. Ik realiseer me dat ik voor veel mensen heiligschennis pleeg door dit te stellen. Het is niet de spirit van de plant. Het is spirit! En die komt maar in één hoedanigheid. Het is niet voor niets dat Moses de opdracht kreeg om alle afgodsbeelden te vernietigen. Of zoals Soefi's stellen: la illah ila allah. Er is maar één God, en dat is God. Daarmee willen ze ons niet tot de Islam bekeren. Integendeel! Soefi's beseffen dat alles God is. Niets is heilig. Ook Ayahuasca niet. Alles is heilig. Alles is God. Daarom heb je de Boeddha te killen als die op je pad komt, omdat je door hebt dat je God weer op iets - hoe lieflijk en prachtig ook- buiten je pro-jecteert.

Het is één van de belangrijkste lessen uit het Tibetaans boek van Leven en Sterven; dat je leert zien dat alles een projectie is, een straling van je diepste zuiverste zijn; de demonen, de liefde, het Licht. Het is allemaal projectie van je eigen diepste wezen, van spirit. Leer de Bron van dat wezen kennen, in plaats van een van haar talloze verschijningen te aanbidden. Ben je klaar voor die stap? Ayahuasca kan je de ware aard van bewustzijn tonen - alles is Goddelijk. Maar ben je ook klaar om je die les eigen te maken?

Life changing
Al deze zaken die ik stel, zijn geen geloof, of gemakkelijke aannames. Het is het resultaat van nauwgezet en nietsontziend zelfonderzoek. Onderzoek dat geestelijke reizigers al duizenden jaren doen. Val niet voor dogma! Als je naar je zenmeester rent en roept: 'Meester, ik heb het door! De voorouders hebben mij de waarheid verteld, ik ken nu de geheimen van het universum, ik ben volledig in Satori, ik ben verlicht' - dan krijg je een stevige klap in je gezicht en zegt de sensei droog: 'verder mediteren, je snapt er helemaal niets van'. Blijf jezelf dus af en toe stevig wakker maken, als je weer in een bepaalt geloof dreigt te stinken. Er hoeft niets geloofd te worden! Alles is direct te ervaren. Alle ervaringen die je met Ayahuasca opdoet zijn niets minder dat de kosmische dans van de geest.

Je kunt exact diezelfde ervaringen opdoen door een aantal weken of maanden in het volslagen donker en volledige stilte te mediteren. Je pijnappelklier zal dan van nature DMT aanmaken en je vergelijkbare ervaringen geven als met Ayahuasca. Sterker nog, al die ervaringen worden al duizenden jaren beschreven. Idem dito kun je soortgelijke ervaringen hebben als je een kundalini awakening hebt. Als die energie door je systeem raast, krijg je ook visioenen en telepathisch contact. En wat te denken van mensen met een Bijna Dood Ervaring (BDE)? Contact met dierbare overledenen, panoramisch inzicht in hun levensloop, ervaringen met gidsen, krachtdieren, (overleden) spirituele leiders en vaak ook het eerder beschreven Helder Witte Licht. Mensen die terugkomen uit de dood beschrijven vaak eenzelfde soort transformatie als mensen die een diepgaande ervaring met Ayahuasca hadden: live changing. Besef dus dat al die ervaringen eigenschappen van spirit zijn! De bezieling die wij in dit aardse leven mogen ervaren als mens.

Aan ons de uitdaging
Blijf dus niet halverwege de berg. Zoek het goddelijke niet buiten je. In mijn beleving zijn ziekten, neurosen en verslavingen het gevolg van afgesloten zijn van onze ware aard, afgesloten van het goddelijke. Van kinds af aan zijn we klaargestoomd om onze zintuigen en hersenen naar buiten te richten. Aan ons de uitdaging om het rechtstreekse contact met het goddelijke te herstellen. Door daarbij niet in de val van dogma te stappen, kan liefde vrij stromen zoals zij dat hoort te doen. Dan zie je de wereld zoals Patrick dat zo prachtig beschreef, met nieuwe ogen. Met de ogen van een kind; puur, onschuldig, liefdevol en nieuwsgierig. Dan kun je ontdekken wat wederom Rumi zo treffend beschreef: 'Ik zocht in tempels, kerken en moskeeën. Maar ik vond het goddelijke in mijn eigen hart.'

Hier is een link naar het eerste artikel: Ayahuasca | Moeder der Medicijnen ´Pelgrimstocht naar de ziel´ | Deel 1 

Bron: Spiegelbeeld


Geplaatst door Spiegelbeeld

Spiegelbeeld

Klik hier voor een proefabonnement op Spiegelbeeld - 3 nummers voor maar € 15,-!

Spiegelbeeld is een onafhankelijk en objectief tijdschrift dat maandelijks een gevarieerd aantal artikelen en vaste rubrieken publiceert over onderwerpen zoals mens & maatschappij, gezondheid, spiritualiteit, religie, natuur en milieu...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van SpiegelbeeldLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Om jezelf te leren kennen moet je kijken hoe je met andere mensen omgaat.

Bruce Lee, Amerikaans KungfuspecialistBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.