TROS Radar over de Codex Alimentarius

Codex

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:43068
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Willen wij weten

Gekoppelde categorieen
Wetgeving, Codex Alimentarius , Media, Willen wij weten, Eigen producties

Het enthousiasme over de aankondiging van gister heeft plaats moeten maken voor teleurstelling.

Het is fijn dat TROS Radar een aantal verontrustende feiten over de codex heeft onderzocht, te meer omdat die niet blijken te kloppen. De codex blijkt geen Napolitaanse wet en vitaminen worden niet verboden volgens TROS Radar. Dat mevrouw Laibow niet heeft gereageerd op verzoeken van TROS Radar geeft ook te denken. Waarom zou ze, als ze publiciteit van dit formaat kan krijgen het niet nemen?

De context van de rapportage was echter voelbaar het ontkrachten van complotdenken, het is letterlijk aan het begin en het eind genoemd. Dat is heel jammer, want daarmee verliest het de objectiviteit die TROS Radar normaal gesproken zo kenmerkt. De context van de codex is nauwelijks belicht. Gezien de overvloedige aanwijzingen van bijzondere kenmerken bij de totstandkoming van de codex, is dit niet bespreken absoluut tendentieus te noemen. Een paar belangrijke vragen die niet gesteld zijn:

  • Waarom verstevigt de codex de positie van genetisch gemanipuleerd en hormonaal bewerkt voedsel?
  • Waarom heeft de codex algemene richtlijnen voor claims en beschermen die beter de consument of de handel?
  • Heeft codex sommige pesticiden, die bijzonder giftig zijn, weer toegelaten in voedsel?

Daarnaast wordt het in de rapportage als positief belicht dat hormonaal bewerkt vlees vanuit de VS door Europa wordt geweigerd en dat Europa daarvoor een boete moet betalen. “Dat doet de codex toch maar weer mooi voor ons” werd gesuggereerd. Dat is toch verdorie de omgekeerde wereld?! We zouden toch niet gestraft moeten worden als we ongezonde troep weigeren? En passant noemde de Europarlementariër, één van de weinigen die met de codex bezig is, dat hij hoopt de codex op de agenda te krijgen in vergaderingen omdat het zich volledig buiten het zicht van de democratie beweegt. (…)

Met betrekking tot de vlees- en farmaceutische industrie heeft TROS Radar fantastische rapportages gemaakt, voelbaar met hart en ziel en heeft daarmee al geweldige resultaten bereikt. Kennelijk is de mogelijkheid van een complot voor TROS Radar een stap te ver en dat is precies wat ze – voor de leek – overtuigend hebben weten te brengen vanavond. Door het alleen in de context van complotdenken te plaatsen en bijvoorbeeld niet vanuit de biologische en natuurgeneeskundige sector te belichten is er veel buiten beschouwing gelaten en daardoor een onevenwichtig beeld afgegeven van dit toch al onderbelichte belangrijke onderwerp. Een gemistte kans.

Laat dit daarom een aansporing zijn om met verdubbelde intensiteit, integer en goed geïnformeerd vragen te blijven stellen waar dat kan en nodig is. Bij TROS Radar, maar ook bij je supermarkt, dokter, krant en politieke partij.


Geplaatst door Arjan Bos.
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

In times of universal deceit, telling the truth is a revolutionairy act.

George OrwellBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.