Mexico roept een halt toe aan alle genetisch gemodificeerde soorten maïs

No gmo

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:7592
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Natural News

Gekoppelde categorieen
Genetische manipulatie, Zuid-Amerika, Wetgeving, Voeding, Gezondheid

(Natural News | Ethan A. Huff | vertaling voor Earth Matters door Sietske van der Zee) Slechts enkele dagen voordat de wereldwijde Mars tegen Monsanto op 12 oktober plaatsvond, heeft de regering in Mexico - de geografische bakermat van de hedendaagse maïs - een wettelijk verbod ingesteld op alle aanplant van genetisch gemodificeerde (GM) maïssoorten. Een overwinning voor de veiligheid en zuiverheid van agrarisch voedsel. De aankondiging werd op 10 oktober gedaan op een persconferentie in Mexico Stad waar aan het publiek en de pers werd meegedeeld dat alle gemodificeerde aanplant van maïs, inclusief de proefprojecten voor commerciële teelt, onmiddellijk werden gestaakt.

Hoewel dit niet een lang leven beschoren zal zijn, kwam dit na jaren van protesten tegen transgene gewassen, met name het voortbestaan van de voornaamste gewassen zoals maïs. Maïs is voor Mexico het primaire voedselgewas waarvan honderden, zo niet duizenden, variëteiten worden verbouwd. Als de gemodificeerde maïsrassen, naast de gewone soorten, op grote schaal worden geteeld, zou het gehele agrarische erfgoed van Mexico het onderspit kunnen delven.

“Het besluit werd genomen nadat activisten jaren druk hadden uitgeoefend om de aandacht vestigen op het feit dat Mexico – de bakermat van maïs en de teelt van dit gewas – veel te weinig maatregelen neemt om diverse gezonde graansoorten te verbouwen die resistent zijn tegen ziektes, terwijl Mexicaanse maïsboeren dit al jarenlang doen,” schrijft Gustavo Arellano voor de OC Weekly.

Hoewel een tijdelijk verbod (moratorium), in 1998 werd ingesteld op het verbouwen van gemodificeerde maïs in Mexico, blijkt dat bij testen die zijn uitgevoerd op traditionele maïsrassen dat er kleine hoeveelheden gemodificeerde genen in dit gewas zitten die andere soorten kunnen aantasten. Dit toont aan dat genetisch gemodificeerde maïssoorten niet onder controle gehouden kunnen worden en andere soorten gewassen kunnen besmetten. Een coalitie van 53 groepen en particulieren, o.a. wetenschappers en mensenrechtenorganisaties, hebben vorig jaar een rechtszaak aangespannen om alle proefvelden van gemodificeerde maïs en andere experimentele gewassen aan banden te leggen.

Een Mexicaanse rechter, die het eens was met hun argumenten, oordeelde later dat alle praktijkonderzoeken van gemodificeerd maïs in Mexico moesten stoppen, en verwees daarbij naar specifieke en wellicht toekomstige risico’s voor het milieu. In een onlangs uitgegeven persbericht van de organisatie La Coperacha staat dat zij het eens is met deze beslissing en meldt dat de Mexicaanse wet de belangen van mensen moet beschermen en niet de belangen van multinationals, zoals het chemische bedrijf Monsanto.

Mexico zal, ondanks het verbod, gemodificeerde maïs importeren

De beslissing komt op het juiste moment omdat veel gebieden in Mexico de afgelopen jaren worden gedwongen om niet alleen proefvelden van genetisch gemanipuleerde maïs te accepteren maar ook commerciële teelt, ondanks de risico’s voor de oorspronkelijke maïs variëteiten. Helaas gaat volgens sommigen de beslissing niet ver genoeg want Mexico zal doorgaan met het importeren van GM maïs uit andere landen, zoals de V.S. Ongeveer een derde van de maïs die in Mexico wordt geconsumeerd, wordt ingevoerd.

“Dit besluit was kennelijk erg hoopvol voor Mexico en de groeperingen die tegen deze genetisch gemanipuleerde producten zijn, maar het is niet zo vèrstrekkend als wij denken,” zegt Arellano. “De rechter in kwestie heeft niet de import van GMO maïs nar Mexico verboden, … en in deze mondiale samenleving zullen de Mexicanen niet alleen maïs eten uit het Amerikaanse Minnesota maar ook uit het Mexicaanse Puebla.”

Het besluit heeft wereldwijd veel aandacht gekregen, omdat Mexico nu het enige land in Noord-Amerika is dat de teelt van gemodificeerde maïs verboden heeft. De VS en Canada hebben tot dusver geen actie ondernomen om de GMO besmetting in hun land te beperken, ondanks het feit dat de meeste andere ontwikkelde landen in de wereld een verbod hebben op genetisch gemanipuleerde producten en vinden dat etikettering op de juiste manier moet plaatsvinden.

Mexico roept een halt toe aan alle genetisch gemodificeerde soorten maïs

Bron: www.naturalnews.com


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik droomde dat ik wakker was en toen werd ik wakker en merkte ik dat ik sliep.

Stan Laurel, Amerikaans komiekBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.