India wil verzet tegen ggo's strafbaar maken

GMO

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:8488
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Duurzaam Nieuws

Gekoppelde categorieen
Azië, (Verborgen) nieuws, Politiek, Genetische manipulatie, Wetgeving

De GMO industrie begint steeds schaamtelozere middelen in te zetten om kritiek te beteugelen. In India, het land waar meer dan 200.000 boeren al zelfmoord hebben gepleegd vanwege de praktijken van GMO gigant Monsanto, grijpt de overheid de macht om kritiek op GMO's te beteugelen of strafbaar te stellen. Grof misbruik van dat soort macht is helaas geen ver van ons bed show meer, de EU zet nu bijvoorbeeld belastinggeld in om online kritiek op de EU te beteugelen.

Onderaan het artikel van Duurzaamnnieuws staat een oproep om mee te doen aan de Monsanto Video Revolt, een vervolg op 25 mei met de succesvolle wereldwijde March Against Monsanto.

(Duurzaamnieuws) Het Indiase parlement bespreekt een wetsvoorstel dat "ongefundeerd verzet" tegen genetisch gemodificeerde gewassen strafbaar maakt. Het verzet tegen genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) is groot in India. Momenteel wordt actie gevoerd tegen de komst van gg-bananen uit Australië, zegt Devinder Sharma, expert voedselzekerheid en leider van het Forum for Biotechnology and Food Security. Als het wetsvoorstel goedgekeurd wordt, dan zullen er flinke straffen komen voor zulke campagnes, zegt Sharma.

Geen bewijs
Het wetsvoorstel voorziet in gevangenisstraffen "voor wie zonder bewijs of wetenschappelijke gegevens het publiek misleidt over de veiligheid van organismen en producten." "Als de nieuwe wet erdoor komt, dan is het maar een kwestie van tijd tot India een ggo-bananenrepubliek wordt", zegt Sharma.

Volgens Suman Sahai van de Gene Campaign, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van genetische hulpbronnen en inheemse kennis, dient de wet de belangen van grote voedingsbedrijven en gaat hij voorbij aan het recht van boeren en consumenten.  "Het is alarmerend dat de overheid de macht krijgt om verzet tegen ggo-technologie de kop in te drukken en wie er zich tegen uitspreekt te criminaliseren.

Ggo-bananen voor kinderen
De Australische Queensland University of Technology (QUT) heeft een akkoord met de Indiase autoriteiten om genetisch gemodificeerde bananen te kweken in India.

India is de grootste bananenproducent ter wereld. Het produceert en consumeert 30 miljoen ton bananen per jaar. Critici vrezen dat genetisch gemodificeerde bananen in voedselprogramma's voor kinderen terecht zullen komen.

De Integrated Child Development Services (ICDS), het grootste kinderprogramma ter wereld, ziet toe op de gezondheid van 4,8 miljoen zwangere en pas bevallen vrouwen en 23 miljoen kinderen tot vijf jaar. In de 40.000 centra maken bananen deel uit van de maaltijden.

QUT-hoogleraar James Dale, die het project leidt, zegt dat genetisch gemodificeerde bananen in India miskramen als gevolg van ijzertekort zullen voorkomen. "Het is een zeer goed plan om de hoeveelheid ijzer in bananen te verhogen en die onder armen en boeren te verdelen."

Bron: www.duurzaamnieuws.nl


Monsanto Video Revolt: Global anti-GMO online rally launches

In one of the year's largest rallies, on 25 May in the March Against Monsanto millions across 48 states in the US and six continents protested the takeover of our food by genetically modified crops. Yet not one mainstream media sent a camera to report on the demonstrations. Organiser Anthony Gucciardi tells RT's The Truthseeker about the Monsanto Video Revolt to bypass the corporate media blackout and bring the issue to world attention.


Nigel Farrage van de UK Independance Party geeft voor Russia Today commentaar op het feit dat belastinggeld nu wordt ingezet om online kritiek op de EU te beteugelen.

Op de vraag van de journaliste, "Mag dit wel binnen de wet?" moet hij lachen: "De EU en de wet gaan niet goed samen. Er is geen wet. In het verdrag van Lissabon dat er noodgedwongen kwam nadat de grondwet was afgewezen staat o.a. dat EU staten geen bailout mogen krijgen. Op dit moment hebben er al 5 lidstaten een bailout gehad. Ze doen wat ze willen."    


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

As long as you don't forgive, who and whatever it is will occupy rent-free space in your mind.

-- Isabelle HollandBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.