Presence, de hoogste vorm van liefde

Being

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:14651
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Mannen, Vrouwen, Seksualiteit

(Earth matters | Dick Nijssen) Wat is nu de nummer 1 kwaliteit die waar iedereen in contact met een ander bewust of onbewust naar hunkert?
 In mijn beleving is dat wat ze in het Engels ‘Presence’ noemen: Aanwezig Zijn. Het is trouwens niet eens een kwaliteit want een kwaliteit drukt iets van een eigenschap uit, terwijl dit bewuste Aanwezig Zijn te maken heeft met het ontwaakt zijn in wie je te diepste bent.
 Ben je ‘present’ in een ontmoeting, dan breng je door de diepte van jouw Aanwezigheid de ander in contact met zijn of haar Presence. Vrijwel iedereen wordt krachtiger, meer helder en ervaart een vreugdevolle levendigheid in de Aanwezigheid van iemand met Presence.

Dit Aanwezig zijn moet je trouwens niet verwarren met het tegendeel daarvan: mensen die heel aanwezig zijn doordat ze voortdurend aandacht vragen met hun vermoeiende verhalen en gedrag. 
Presence is ook waar iedere vrouw in wezen naar hunkert in het contact met een man. Er is ook niets voor een vrouw zo opwindend als de gerichte aandacht van een minnaar met Presence. Daarbij verbleekt elke vaardigheid uit de seksuele trukendozen van mannen die die Presence niet hebben.

Presence kan tot op zekere hoogte gecultiveerd worden via allerlei vormen van mindfulness, oogcontact en Tantrische oefeningen. Voor werkelijke Presence is een 24-uurs commitment nodig, de intentie om open, eerlijk én liefdevol aanwezig blijven bij alles wat het Leven aan ervaringen brengt. Tegelijkertijd vraagt het ook een innerlijk ‘afblijven’ van alles wat jouw denkende geest daarover becommentarieert, een niet daarop inhaken, een rusten in de vrede van je ware Zelf voorbij de mind.
 Dat lukt niet als je niet het nodige psychologische werk aan jezelf gedaan hebt, wat het volgende voorbeeld illustreert:

Tijdens het liefdesspel vertelt de vrouw aan haar man dat de manier waarop hij haar op dat moment stimuleert niet prettig voelt en dat zij het graag anders wil. Een man met minder Presence schiet op zo’n moment gemakkelijk in zijn Innerlijke Criticus: oude conclusies zoals ‘ik doe het niet goed, ik ben niet goed genoeg’ worden geactiveerd. Hij schiet in zelfveroordeling, komt daar dan weer tegen in verzet, reageert zijn pijn misschien zelfs af op zijn vrouw, kortom, het belangrijkste gevolg is dat hij niet meer Aanwezig is voor zijn vrouw maar op slot zit in zijn eigen psychologische binnenwereld.

Loop je dus nog rond met onverwerkte ervaringen en pijnlijke, beperkende overtuigingen dan ‘vreten’ die als het ware permanent, maar in bepaalde situaties ook heel acuut, aan jouw Presence. Daarom is ‘werken aan jezelf’ iets wat je niet kan vervangen door eindeloos yoga, qigong of meditatie te beoefenen of alleen maar gelukzalig te zitten zijn aan de voeten van verlichte meesters.

Om vanuit Presence te kunnen leven, is het natuurlijk ook belangrijk dat je je passie volgt, dat je doet waar je hart ligt. Daarin raak je op natuurlijke wijze Present. Maar het is net als de kip en het ei bij veel van wat ik hier vertel: om het hart te kunnen volgen moet je ook al een zekere mate van Presence hebben!

Presence, dit heldere open zo intiem Aanwezige Zijn, is de hoogste vorm van Liefde die je de wereld kunt schenken!

Geef ik, als Tantra leraar, een Tantrische massage vanuit Presence dan is er een ontmoeten van Ziel tot Ziel en wordt elke aanraking een helende aanraking. 

De Tantrische massage opleiding en de TaoTantra Essentie jaartraining op Helios Centrum Heerde vormen één grote uitnodiging om meer vanuit Presence te leven. Je bent van harte welkom om daar eens van te proeven op een van de laagdrempelige Tantra of ‘Tandava’ massage-avonden. Als je voor een tantra-avond opgeeft via [email protected], en je daarbij de code ‘earth-matters’ vermeldt, kun je de eerste keer voor de helft van de prijs meedoen.


Geplaatst door Dick Nijssen

Dick Nijssen

Het sterven van mijn vader toen ik 13 jaar oud was, stortte mij in een crisis over de zin van het leven. Pas toen ik op mijn 20ste leerde mediteren begon alles in mijn leven weer op zijn plek te vallen. Mijn worsteling met de grote levensvragen transformeerde zich in een levenswijze waarin ik mijn spirituele ontwikkeling centraal stelde...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Dick NijssenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Maak je los uit geestelijke slavernij. Niemand anders dan jijzelf kan je gedachten bevrijden.

Bob Marley, Jamaicaans zangerBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.