Het Assepoester-complex

lady-vrouw-meisje-vintage

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:2985
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:MIR Methode

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Vrouwen

(Mir-Methode | Mireille Mettes) Veel mensen leven onbewust in een houding van ‘iemand zal wel voor mij zorgen’. Dat is er van jongs af aan ingegoten, zonder dat ze het in de gaten hadden en deze mensen zijn er nooit meer los van gekomen. Het gevolg daarvan is dat deze mensen zich telkens weer afhankelijk opstellen van anderen en niet voor zichzelf durven te kiezen.

Vrouwenkwaal
Het Assepoester-complex is iets wat met name bij vrouwen voor komt, hoewel we het steeds vaker bij mannen zien. Vrouwen hebben lange tijd in een afhankelijke levensstijl moeten leven omdat de maatschappij en cultuur dat van hen verlangde. In veel culturen is het nog altijd zo dat de vrouw het minder voor het zeggen heeft en zich het beste maar afhankelijk, schikkend kan opstellen. 

Mannen die opgegroeid zijn bij moeders die hen hebben verwend en in de watten hebben gelegd, kunnen eveneens een Assepoester-complex ontwikkelen en moeizaam in staat zijn werkelijk voor zichzelf te zorgen. (Het Assepoestercomplex – boek van Colette Dowling.)

Oorzaken Assepoester-complex
Afhankelijkheid en een laag zelfbeeld zijn de oorzaken van het Assepoester-complex. Maar wat veroorzaakt dan die afhankelijkheid en dat lage zelfbeeld? Dat komt door de manier waarop we zijn opgegroeid. Afhankelijkheid wordt veroorzaakt door overbezorgde ouders, ouders die alle klusjes in huis voor je doen en door ouders die je geen fouten laten maken: ‘Pas op, niet aankomen!’ ‘Niet doen, want dan maak je het stuk!’ ‘Laat mij dat maar doen, anders gaat het (weer) fout!’ Sommige ouders straffen een kind zelfs wanneer het zich onafhankelijk wil gaan gedragen: ‘Nee, zo doen we dat niet hier!’ ‘Je wilt toch niet zeggen dat je het beter weet, je komt pas net kijken!’

Het lage zelfbeeld kan door allerlei oorzaken ontstaan. Een van de oorzaken is (sociale) vernedering. Dat kan binnen het gezin plaatsvinden of buiten, bijvoorbeeld op het schoolplein of in de klas. Ben je op jonge leeftijd (basisschoolleeftijd) vaak vernederd, gekleineerd of te ‘kakken’ gezet, dan kan dat je zelfbeeld ernstig omlaag hebben gehaald.

Assepoester-complex staat eigen kracht in de weg
Het lastige is nu dat je met een Assepoester-complex niet kunt kiezen voor jezelf. Je houd jezelf klein, omdat je dat gewend bent en laat anderen voor je zorgen. Dat hoeft niet letterlijk zo te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook doordat je man alle financiën beheert. Je hebt dan geen zeggenschap over het geld dat in en uit gaat en hebt daardoor geen controle over je eigen leven. Veel vrouwen die in een ongezonde of gewelddadige relatie zitten, hebben deze kracht vaak niet meer en blijven vasthouden aan het afhankelijke, het zichzelf klein houden en hebben werkelijk geen idee hoe ze daar uit moeten komen. Voor deze vrouwen is de hulplijn van Steunpunt Huiselijk Geweld in het leven geroepen.


MIR-Methode maakt korte metten met het Assepoester-complex
Doe je de MIR-Methode langere tijd (langer dan 4 weken), dan gaat langzaam maar zeker diep in jou een kracht vrij komen. Deze kracht maakt dat je je sterker gaat voelen en dat vanzelfsprekende afhankelijkheid helemaal niet meer zo vanzelfsprekend lijkt. ‘Hoezo moet ik al mijn geld inleveren? Dat heb ik toch zelf verdiend?’ ‘Nee, ik stop de kinderen vandaag niet in bed, ik ga met mijn vriendinnen de stad in.’ ‘Je mag voortaan zelf je overhemden strijken.’ Hoe komt het dat de MIR-Methode dit effect heeft? Dat zal ik uitleggen aan de hand van de stappen die het meeste invloed op afhankelijkheid hebben.

Stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’ gaat over allerlei stofjes die in ons lichaam aanwezig zijn en die afgevoerd moeten worden, omdat ze toxisch zijn. Wat opmerkelijk is, is dat het onbewuste ‘toxische belasting’ heel ruim neemt en alles wat toxisch is voor het lichaam afvoert. Dat is inclusief toxische gedachtes, toxische energieën van anderen en toxische overtuigingen die iemand zelf heeft gecreëerd.

Stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen.’ Bij deze stap maak je je los van je vader en je moeder en kun je onafhankelijk van hun wensen en verwachtingen je vrijer voelen en je eigen leven gaan leiden. ‘Vader’ staat daarbij voor alle mannen, ook je ex of huidige partner. Dat betekent dat er in je relatie verschuivingen kunnen ontstaan, doordat je je niet als vanzelfsprekend meer schikt in de verdeling van de rolpatronen die zijn ontstaan.
Let op! Een extra effect van deze stap is dat je jezelf ‘loskoppelt’ van je verzorger. Degene die het altijd voor je opneemt, die jou werk uit handen neemt en die meer voor je zorgt dan strikt genomen nodig is, zal meer afstand gaan nemen. Je zult dan meer zelf de handen uit de mouwen moeten gaan steken. Ook dat zal even wennen zijn, maar uiteindelijk je relatie met die persoon ten goede komen.

Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ heeft met name bij de miltmeridiaan tot gevolg dat je zelfvertrouwen groeit. Je accepteert dan niet meer zo snel dat een ander een groot deel van jouw leven beheerst, maar komt daartegen in verzet. Dat kan in het begin botsingen geven, maar levert jou uiteindelijk meer ruimte op.

Stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’ heeft bij met name chakra 3 een groot effect. Wanneer deze chakra vrijer wordt en meer energie krijgt, wordt jouw innerlijke wilskracht sterker. Je gaat dan meer in je kracht staan, voor jezelf kiezen en voor jezelf opkomen.

Stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’ heeft nog een ander effect; je aura wordt sterker. Dat betekent dat je niet meer zo snel de emoties van een ander voelt en overneemt, maar dat de ander zelf zijn of haar emoties zal gaan leven. Dat maakt dat veel vrouwen minder de ‘hysterische’ of  ‘overdreven emotionele’ helft van de relatie hoeven te zijn en dat mannen emotioneler kunnen worden.
Voor veel gevoelige en empatische mensen is deze stap een verademing! Lees hierover ook het boek ‘Dans van woede‘ van Vrouwenpyscholoog Harriet Lerner.

Doe altijd alle 9 stappen!

Hoewel ik hierboven slechts een aantal stappen uitleg, is het belangrijk dat je altijd alle 9 stappen doet!

Ik wens je een fijn leven en volle kracht vooruit!

Hartelijke groetjes, Mireille Mettes

Bron: Mir-Methode


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

Benjamin FranklinBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.