Recensie: Gezond met voedingssupplementen - Advies van een apotheker

Detail bookcover

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:21633
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:David Bloch

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Voeding, Supplementen, (Verborgen) nieuws, Media en agenda, Boeken, Genezing, Ziekte

(David Bloch) Al op de kaft ziet u de tekst ‘Advies van een apotheker’. En dát in combinatie met supplementen in plaats van medicijnen? Dit is een interessante combinatie die steeds interessanter wordt, als u weet dat Schuitemaker ook doctor in de genees­kunde is.

Al meer dan 30 jaar past hij de orthomoleculaire geneeskunde toe volgens de principes van Nobelprijswinnaar, Linus Pauling. Los van de vele boeken die Schuitemaker heeft geschreven en zijn hoofdredacteurschappen van diverse vaktijdschriften vervult hij een belangrijke rol in nationale en internationale beroeps­groepen.

Andere invalshoek
Wat maakt dit zo bijzonder? Heel eenvoudig: de overgrote meerderheid van alle artsen en zogenaamde ‘gezondheidssystemen’ focussen op ziekte (in plaats van gezondheid), zware ingrepen zoals chirurgie, bestraling en chemotherapie en op lichaamsvreemde medicijnen (in werkelijkheid gifstoffen die lichaamsfuncties verstoren).
Schuitemaker is een van een steeds groter wordende groep artsen en hulpverleners die pleit voor het ondersteunen van de inherente functies van het lichaam zodat het zichzelf kan helen. Er is geloof en vertrouwen in de zelfhelende en zelfregenererende functies van het lichaam. Laat het immuunsysteem het werk doen, in plaats van het lam te leggen met medicijnen. Anders gezegd, respecteer dat het lichaam de wond zelf heelt – het is immers nooit de hecht­pleister die de heling verwezenlijkt.

Waarom?
Dit uiterst toegankelijke en makkelijk leesbare boek bevat het complete antwoord van deze expert op de vraag waarom voedingssupplementen essentieel zijn voor de gezondheid. Juiste voeding (de schrijver noemt biologisch verbouwd voedsel) en juiste supplementen vormen de basis voor het behoud van de gezondheid, het optimaliseren van de vitaliteit en het beperken van ouderdomsverschijnselen.

Supplementen
Vitamines en micronutriënten zoals magnesium, omega 3-visvetzuren en antioxidanten zoals seleen horen in het lichaam thuis. Al te vaak worden ziekteverschijnselen, veroorzaakt door tekort aan deze voedingstoffen onterecht met medicijnen behandeld. Tekorten leiden immers tot symptomen, waartegen deze medicijnen worden ingezet ... in plaats van de tekorten op te heffen door suppletie.

“Wanneer je niet voldoende vitamines hebt en een verkoudheid krijgt en als gevolg daarvan een longontsteking, dan zal de diagnose niet zijn ‘gebrek aan ascorbinezuur’ (vitamine c), maar longontsteking ...”

Om verouderingsverschijnselen te beperken, is aanvulling van een reeks specifieke antioxidanten nodig. Te denken valt aan Q10, astaxanthine, liponzuur, glutathione en glucosamine.

Orthomoleculaire geneeskunde
Lees de eerste alinea van de Wikipedia-pagina’s over dit onderwerp om een beeld te krijgen van de strijd tussen de twee kampen – enerzijds de natuurkundige, traditionele benadering (duizenden jaren oude kennis), anderzijds de reguliere, farmaceutische en op vrij nieuwe kennis (feitelijk minder dan 100 jaar oud) gebouwde aanpak:

De kopregel alleen al geeft een duidelijke indicatie van de invalshoek van waaruit deze teksten zijn geschreven. Trek verder uw eigen conclusie ...

Openheid van zaken
Schuitemaker is duidelijk: zijn onderwerp ligt allesbehalve makkelijk bij iedereen. Officiële instanties zijn openlijk tegenstander en een bezoek aan de huisarts levert op zijn best een gefronst gezicht op bij het aansnijden van het onderwerp. Dit boek zet, op een prettige, duidelijke en toegankelijke wijze het nut van het gebruik van voedingssupplementen uiteen.
Zoals het een arts en apotheker – wetenschappelijke gevormd dus – betaamt, gaat de informatie vergezeld van citaten van wetenschappers en artsen (onderbouwd uiteraard door de juiste academische bronnen) alsook van topsporters en andere gebruikers van supplementen die hun ervaringen met anderen delen.

Meer stof tot nadenken: enkele citaten

“Het is onmogelijk om de bestaande structuur zomaar los te laten en om te gooien. Daarvoor staan de economische belangen nog te veel in de weg.
Dat dit een vaststaand maatschappelijk gegeven is, hebben we maar te accepteren. ... [Een rapport van de onafhankelijke organisatie Precision Health Economics, geleid door hoogleraren van topuniversiteiten, concludeerde:] met iedere ‘suppletie-dollar’ kan bijna 53 dollar op de totale gezondheidskosten worden bespaard.”

“Geen enkele ziekte die door voeding kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld.”

“Er is nu veel bewijs dat vitamine C een groot spectrum van virussen zowel in vitro kan inactiveren of remmen als in vivo tegen virale infecties kan beschermen.”

“Meer dan de helft van [de onderzochten] slikt een of meer voedingssupplementen. Ze gaven als belangrijkste reden verbetering (45%) en behoud (33%) van de gezondheid ...”

“Gebruikers van voedingssupplementen blijken meer te doen voor hun gezondheid en hebben een betere gezondheid dan niet-gebruikers ... Deze mensen gebruiken supplementen als aanvulling op een betere leefstijl en niet om slechte voedingsgewoonten te compenseren.”

“Nederlanders eten zo veel voedsel van dubieuze kwaliteit dat ze er ziek van worden: overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, zelfs kanker. Beter eten in combinatie met voedingssupplementen kan veel leed voorkomen.”

Het aanbevelen waard!
In dit boek vindt u feiten, visies, ervaringen en opinies helder op een rijtje gezet, tezamen met tal van waardevolle praktische tips om ú te ondersteunen in het optimaliseren van uw gezondheid en vitaliteit.

Bron: davidbloch.nl

 


BookcoverOverige informatie:
ISBN: 9789076161259
Uitvoering: Hardcover
Prijs: € 29,50
Om te bestellen klik hier


Over de auteur van het boek:
Dr. Gert Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde volgens de principes van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Hij is gepromoveerd op het thema risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Schuitemaker is hoofdredacteur van de tijdschriften Ortho en Fit met Voeding. Hij is auteur van onder andere Nieuw licht op vitamine D, Astaxanthine, Fit met Voedingssupplementen en van Gewrichten en Voeding. Hij is tevens oprichter van de beroepsvereniging Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) en ex-president van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM, zetel Toronto).


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Zoals gewoonlijk staat er een grote vrouw achter iedere idioot.

John Lennon, Brits popsterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.