Waarom vasten goed voor je is | De invloed van vasten op je lichamelijke, mentale, emotionele, en spirituele staat van zijn

vasten

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:129371
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:All about fasting

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Genezing, Voeding, Voeding als medicijn, Ziekte, Inspiratie

(All about fasting | Vertaling voor Earth Matters door Hansjelle Dijkstra) Heeft vasten inderdaad invloed op zoveel menselijke aspecten? Ja zo is het inderdaad. We zijn zoveel méér dan ons menselijk lichaam. En vasten heeft invloed op elk deel van ons bestaan.

Als we de overdreven zelfverwennerij staken die in onze moderne wereld zo gewoon is geworden, al is het maar voor ’n korte tijd, dan zullen onze levens en onze prioriteiten helderder worden. Las deze “korte tussenstops” zo nu en dan in. Dan heb je een instrument gevonden dat veel aan je dagelijks leven zal toevoegen.

Vasten zal:

 1. je spijsverteringsstelsel tot rust brengen
 2. zorgen voor reiniging en ontgifting van je lichaam
 3. eetpatronen doorbreken die dan duidelijk tot je doordringen
 4. je mentale helderheid vergroten
 5. “vastzittende” emotionele patronen reinigen en genezen
 6. leiden tot een gevoel van fysieke lichtheid en tot een hoger energieniveau
 7. innerlijke stilte vergemakkelijken en van positieve invloed zijn op je spirituele verbondenheid

Deze voordelen van vasten zijn niet beperkt tot die van traditioneel vasten zoals door watervasten of door sapvasten. Ze kunnen ook worden bereikt door middel van ontgiftingsdiëten. (Alledrie links naar Engelstalige websites). De resultaten van een ontgiftingsdieet zijn minder sterk, aangezien ze langzamer, en pas na verloop van tijd, kunnen worden opgebouwd. Maar ze zijn er wèl.

Lees hier wat artsen, schrijvers en deskundigen uit de gezondheidszorg vertellen over de effecten en voordelen van vasten. (Engelstalig)


De lichamelijke effecten van vasten

Vasten is het beste medicijn- 
het is de dokter die binnen in je zit

Paracelsus

Vasten wordt wel de “wonderkuur” genoemd omdat de lijst van de fysieke toestanden die erdoor worden verbeterd lang en gevarieerd is. Het vaakst genoemd worden allergieën, artritis, meerdere soorten spijsverteringsstoornissen, huidaandoeningen, hart- en vaatziekten en astma.

Omdat vasten het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert kan elke kwaal er door verbeteren.

Vasten maakt energie vrij, dus kan de genezing beginnen
Vasten is een prachtig tegengif voor onze gebruikelijke zelfverwennerij en voor onmatigheid. Er is niets mis met het genieten van ons voedsel. Maar het voortdurend tot ons nemen van onnodig voedsel vormt een belasting voor het lichaam. Als het lichaam meer voedsel moet verwerken dan verdraaglijk en prettig is, zal het lichaam daar onder lijden.

Stel je voor hoe jij zou voelen als je op je werk een enorme taak zou worden opgedragen –meer dan je in 8 tot 10 uur per dag aankunt, méér dan wat prettig voelt, en meer dan wat past bij je functieomschrijving (of salarisniveau). Je voelt je onder druk gezet. Maar je WILT je aanpassen. Je MOET je aanpassen. Je moet besluiten nemen. Je pakt de belangrijkste en meest dringende zaken aan, en schuift de dingen die tot later kunnen wachten terzijde.

Dit is hetzelfde wat onze lichamen doen als ze overbelast worden. Ze verplaatsen dingen naar een andere dag. Taken die verschoven kunnen worden zullen verschoven worden. En je lichaam wordt bij iedere maaltijd of snack extra aan het werk gezet. Of je lichaam daar nou wel of niet aan toe is. Daarom is vasten een mooi geschenk dat je aan jezelf kunt geven. Een vakantie voor je vermoeide, overwerkte, en onder-gewaardeerde lichaam.

Tijdens vasten vrijwaren we ons systeem van de constante aanval van levensmiddelen. We zijn gewend te denken dat voedsel ons energie gééft. Het kan dus een nieuwe manier van denken worden om te begrijpen hoe het voedsel dat we eten juist energie vráágt. Het verteren, assimileren, en de stofwisseling –al deze activiteiten vragen juist een heleboel van onze energie.

Enkele voordelen van vasten

 •  Vertraagt veroudering
 • Betere lichaamshouding
 • Betere weerstand tegen ziekte
 • Beter slapen
 • Gewoonteverandering
 • Je kunt beter plannen maken
 • Mooiere huid
 • Toegenomen creativiteit
 • Dieetveranderingen
 • Ontgifting van medicijnen en andere stoffen
 • Verbeterde zintuigen (gezichtsvermogen, gehoor, smaak)
 • Je krijgt meer inspiratie
 • Toegenomen helderheid (mentaal en emotioneel)
 • Meer energie Je kunt je beter ontspannen
 • Je krijgt meer ideeën
 • Zuivering
 • Vermindering van allergieën
 • Verjonging
 • Je spijsvertering krijgt rust
 • Revitalisatie
 • Een juister gebruik van je wil
 • Spiritueel bewustzijn
 • Gewichtsverlies
  (Van Staying Healthy with Nutrition, door Elson Haas, M.D.)

Schattingen gaan ervan uit dat na een zware maaltijd 65% van onze lichaamsenergie wordt gebruikt door onze spijsverteringsorganen.

fast food www.freedigitalphotos.net

Maak je deze energie vrij, dan kan deze worden ingezet voor genezing en herstel. Cellen, weefsel en organen kunnen er door worden ontgift. Daarbij worden zowel lichaamsvreemde als lichaamseigen afvalstoffen, (die ook als giftig kunnen worden beschouwd, en die door je eigen gezonde cellen worden geproduceerd), worden opgeruimd.

Dit is wat het lichaam doet terwijl je vast. Het zal gebruik maken van die periode, en van die energie, om schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren. Het overbelaste, overwerkte systeem, dat niet in staat is om met al die gifstoffen om te gaan, heeft alle ongerechtigheden in het weefsel opgeslagen, waar ze later kunnen worden aangepakt. Een van de grote gezondheidsvoordelen van vasten is dat daarmee de gelegenheid wordt gecreëerd om “een inhaalslag” te maken.

Alleen maar vasten hoeft nog geen “genezing” van wat dan ook te betekenen. Wat vasten wel doet is “de omstandigheden scheppen”, of de omgeving te creëren, waarbinnen de genezing plaats kan vinden. Onze lichamen weten hoe ze zichzelf kunnen helen. Het enige wat we daarvoor hoeven te doen is “de doorgang niet te versperren”. En dat heeft betrekking op alle niveaus van ons bestaan. Vasten stelt ons in staat om alle niveaus weer in evenwicht terug te brengen.

Op lichamelijk vlak kan vasten gunstige effecten hebben op chronische degeneratieve ziekten, (= link naar Engelstalige site). Vaak betreft dat toestanden waar veel mensen last van hebben en die moeilijk te genezen zijn.

Afvallen
Gewichtsverlies is, voor velen van ons, een van de grootste voordelen van vasten. Omdat er verschillen bestaan in het metabolisme en/of in de lichaamschemie, (en in mentale patronen), zullen de resultaten van persoon tot persoon verschillen.

Vasten om af te vallen, (link naar Engelstalige info), kan je tal van inzichten geven in je voedingspatronen. Daardoor zal het veel gemakkelijker voor je worden om veranderingen aan te brengen in je gewoontes en in je leefstijl.

Vasten onder leiding van een deskundige kan de beste keuze zijn voor mensen met overgewicht. Deze deskundige kan tijdens het (vasten)proces zowel medische als psychologische ondersteuning bieden om te komen tot gezondere eetgewoontes, (= link naar Engelstalige site met o.a. gezonde recepten), na het vasten.

Degenen die zich goed voelen bij zelfstandig vasten doen dat meestal om “gezond te worden”, en wat minder vaak om “af te vallen”. De verandering in geestesgesteldheid kan doorslaggevend zijn.

Soms wordt een driedaagse vasten gebruikt om een “vliegende start” te maken, op weg naar een nieuw, gezond dieetplan. Dit wordt wel gedaan omdat vasten je smaak zal veranderen in de richting van een natuurlijke en gezonde voeding. Dit zal je ook een nieuwe kijk opleveren op je relatie met eten, en wanneer en wat je eet. Je ontdekt welke je mentale en emotionele verknochtheden zijn. En het zal je een mogelijkheid bieden om deze problemen te genezen (= link naar Engelstalige website).

Afvallen www.freedigitalphotos.netVasten kan je meer energie geven.
Als je het stadium voorbij bent van het omgaan met de ontgiftingsverschijnselen, zal vasten je een lichter, energieker en enthousiaster gevoel geven. En je zult minder behoefte hebben aan slaap.

De mentale en emotionele voordelen van vasten
Omdat vasten je mentale helderheid en je concentratievermogen verbetert, kan vasten een gereedschap in je leven worden om je grotere vrijheid, flexibiliteit en energie te geven, en om daarmee de dingen en projecten in je leven te bereiken die belangrijk voor je zijn.

Veel ervaren vasters vinden het nuttig om te vasten als ze een extra oppepper nodig hebben voor een belangrijke project, of wanneer ze een deadline moeten halen. Bijvoorbeeld om een rapport te schrijven, of wanneer ze een belangrijke presentatie moeten geven, of zich voorbereiden op een lange reis. Kunstenaars en schrijvers vertellen vaak over vasten voorafgaand aan opmerkelijke creatieve inspiratie; dat helpt hen om de vaart erin te houden. (Alhoewel beginners moeten worden gewaarschuwd dat dit niet altijd onmiddellijk gebeurt. Ga niet vasten vóór een grote gebeurtenis, voordat je op de hoogte bent van jouw reacties op vasten. Zodat je er bijvoorbeeld zeker van bent dat je geen “ontgiftings-hoofdpijn” of iets anders zult krijgen.)

Emotioneel gezien, zal je je rustiger, helderder en gelukkiger gaan voelen. Vasters vertellen vaak dat depressies lichter aanvoelen, dat doelstellingen gemakkelijker bereikbaar lijken te worden. Dit komt doordat obstakels beter in hun juiste proporties kunnen worden gezien. Artsen hebben gemeld dat patiënten een verbeterd concentratievermogen ervaren, minder angstig zijn, beter slapen, en frisser wakker worden.

Soms is het moeilijk om het verschil aan te geven tussen onze emotionele en onze mentale aspecten. Waar het een begint, en waar het ander eindigt. Ben ik verdrietig doordat ik deze gedachte had? Of had ik de gedachte omdat ik me verdrietig voelde? Vasten is een manier om duidelijkheid te krijgen over deze onderwerpen. Je bewustzijn kan helderder waarnemen en de bron van sommige dingen vaststellen die als onaangenaam door je worden ervaren. Iets dat voorheen nog wazig voor je was. Als die bron eenmaal is vastgesteld, is het eenvoudig om te zien hoe overdreven al het andere was dat daaruit was voortgekomen.

Met andere woorden, je ziet de dingen vanuit een helderder, beter kloppend perspectief. Zie de emotionele voordelen van vasten, (= link naar Engelstalige website, voor meer details over de emotionele schoonmaak die zich kan voordoen).

De spirituele voordelen van vasten

Laten we niet voorbijgaan aan de krachtige effecten van vasten op onze spirituele verbinding. Een ander voordeel van vasten is dat onze aandacht meer naar binnen wordt gericht. Dat we luisteren. En dat we rustig worden. En die stille “kwaliteits-tijd”, jij met jezelf, zal je ook in staat stellen, als je dat wilt, om een groter gevoel van verwantschap te voelen met je Innerlijke Wezen.

Zonder de voortdurende aanvoer van zware voedingsmiddelen in het systeem, (en nadat de ontgiftingsverschijnselen voorbij zijn), gaat het lichaam lichter en minder massief aanvoelen. Dit helpt om een subtiel onderscheid te creëren tussen de gewone fysieke werkelijkheid met alle wereldse zaken die daarbij horen. In plaats daarvan begin je de aanwezigheid te voelen van de dingen die deze wereld te boven gaan.

freedigitalphotos.net
Meditatie of gebed worden helderder, een hogere staat van ervaringen is gemakkelijker te bereiken, boodschappen of leiding afkomstig uit hoger sferen worden duidelijker. Weten dat er van je wordt gehouden, en dat je elke minuut van je dag wordt ondersteund, is iets dat je intuïtief begint aan te voelen. De erkenning dat er echt een hoger plan of doelstelling bestaat zal èchter worden, omdat dit intuïtief wordt ervaren, in plaats van alleen maar intellectueel.

Je ervaringen zullen diep persoonlijk zijn en uniek. Soms ook subtiel. Je zult aandacht moeten besteden aan kleine dingen. Je zult vanbinnen stil genoeg moeten zijn om de nuances, in een veranderde houding of waarneming, op te pikken.

Begin de voordelen van vasten te ervaren
Je kunt beginnen met eenvoudig, kortetermijn vasten. Lees er over op Eendaags Appelvasten (= link naar Engelstalige site). Zelfs kort vasten zal je helpen om de vele voordelen van vasten te ervaren. En om je lichaam, je spijsverteringsstelsel en je organen de kans te geven om uit te rusten, te herstellen en te genezen. Ook zal het je helpen om een begin te maken met het proces van het herstellen van de innerlijke verbondenheid met je fysieke lichaam, evenals met je innerlijke geest.

De voordelen van vasten hebben betrekking op alle terreinen van onze levens. Of je nu wilt vasten om gezonder te worden, of ten behoeve van een verbeterde mentale helderheid, je zult ze allebei kunnen bereiken. Al zal dat niet op de eerste dag van je vasten zijn. Vasten is een duurzame manier van leven die, naar mate je dat langer doet, je meer verdieping zal geven, waardoor je er steeds meer betekenisvolle voordelen van zult gaan ervaren.

Meer informatie over de voordelen van vasten vind je op deze websites:
Emotional Benefits of Fasting allow for the release and healing of long-held patterns and beliefs, with little effort on our part. Gain insight into this process.

Quotes on Fasting reveal the effects and benefits fasting promotes. Read what doctors, health professionals, and religious figures have to say.

The Benefit of Fasting toward Degenerative Diseases Understand the limitations of conventional medicine and when it is appropriate to pursue alternative therapies -- such as fasting.

Learn the Benefit of Fasting on Physical Conditions with this list of ailments that respond favorably to a fast.

Studies on Intermittent Fasting are showing many benefits can be derived from regular schedules of fasting.

Bron: Allaboutfasting.com 


Geplaatst door Hansjelle Dijkstra

Hansjelle Dijkstra

Hansjelle Dijkstra heeft zijn werkzaamheden in het bedrijfsleven vervroegd afgesloten. Hij was reclametekstschrijver, directeur van reclamebureaus en daarna vrijgevestigd marketingstrateeg.

Hij schreef het filosofische toneelstuk “Uitverkoop” waarmee Kitty Knappert en Olga Vroom op tournee zijn geweest...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Hansjelle DijkstraLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

John Lennon, Brits popsterBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.