5 Simpele tips voor de opvoeding van je groene eter

Colourful bundle

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:8271
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Treehugger

Gekoppelde categorieen
Voeding, Biologisch, Vegetarisch

(Treehugger | Blythe Copeland | Vertaling: Marieke Schoutens) Éen van de meest eenvoudige manieren om je kinderen van je groene menu te laten genieten is door ze met verschillende milieu-initiatieven kennis te laten maken, van de biologische landbouw tot de ecologische voetafdruk.

Maar je moet wel weten waar je moet beginnen – en daarom schakelden we de hulp van onze vrienden (en kinderexperts) van Parentables in om deze lijst samen te stellen. Hiermee zorg je er in 5 eenvoudige stappen voor dat je kinderen gezonde, blije en groene eters worden.

1. Begin vroeg

Je voedingspatroon tijdens je zwangerschap kan het voedingspatroon van je ongeboren kind voor de rest van zijn of haar leven beïnvloeden. Sommige onderzoeken wijzen uit dat het eten van veel junkfood tijdens de zwangerschap het DNA van een baby kan veranderen zodat het kind meer kans heeft op obesitas. Ook zijn er studies die zeggen dat babies al voor de geboorte een bepaalde voorkeur voor bepaalde etenswaren, zoals wortelen, kunnen ontwikkelen (des te meer reden om vers fruit en lokale groenten te kiezen voor een biologisch zwangerschapsdieet).

Als je een veganist of vegetariër bent en je kind met eenzelfde dieet op wil voeden, dan sta je er niet alleen voor – verschillende beroemdheden, waaronder Alicia Silverstone, doen het ook – en je vleesvrije dieet kan nog steeds tot een gezonde zwangerschap leiden. Overleg wel met je huisarts om zeker te weten dat je genoeg verschillende voedingsstoffen, mineralen en ijzer binnen krijgt.

2. Denk aan hun smaakpapillen

Kinderen staan erom bekend dat ze moeilijke eters zijn, en dan niet alleen wat het kiezen voor biologische producten of het vermijden van ggo´s betreft. Eigenlijk willen ze gewoon alleen kipnuggets en patat met mayonaise. Toch is het vinden van een vegetarisch recept waar je kinderen naar zullen hunkeren niet zo moeilijk als het klinkt: maak bijvoorbeeld calzones, gebarbecuede tempé en broccoli of een sandwich met ricotta, banaan en honing om je kinderen iets anders te laten proeven dan pindakaas met hagelslag. Ook kun je ze gezonde snacks, zoals zelfgemaakte mueslirepen, pompoenbrood, fruitkebabs en boerenkoolchips geven zodat ze, zonder protest, toch hun dagelijkse portie fruit binnen krijgen.

3. Ga de tuin in

Als je kinderen oud genoeg zijn om te leren waar hun eten vandaan komt kun je ze enthousiast maken voor gezonde groente en fruit door ze lekker vies te laten worden in je eigen tuin. Verbouw groenten in alle kleuren van de regenboog – blauwe tomaten, paarse bonen, neon snijbieten – of kies ongewone decoratieve planten, zoals eentje die beweegt wanneer je 'm aanraakt of de klassieke Venus Flytrap. Zo leren zij over gezonde voeding en het plezier van tuinieren en heb jij een boel mooie herinneringen om aan terug te denken – én je hoeft geen groenten meer in hun eten te verstoppen, omdat ze het geweldig vinden om hun eigen oogst op te eten. Geen plaats voor een groentetuin? Je kunt je kinderen ook meenemen naar de boerenmarkt, waar ze met de boeren kunnen praten en wat groenten kunnen uitzoeken die ze interessant vinden.

4. Kook thuis

Thuis eten en zelf koken heeft vele voordelen: zo eten kinderen thuis natuurlijk gezonder en hebben ze minder kans op obesitas. Daarnaast leer je je gezonde gewoontes ook snel af als je iedere avond een snelle hap neemt. Het scheelt je tijd en geld als je van tevoren plant wat je die week 's avonds gaat eten (zie Kelly Rossiter's 7 Recepten voor inspiratie) en je kinderen leren koken – of ze een kookboek geven om in te kijken – betekent meer tijd samen, minder moeite van jouw kant en een hele familie die, in geval van nood, mee kan helpen koken voor hunzelf of voor gasten. Bijkomend voordeel: Als je kinderen meewerken aan de praktische kant van de maaltijd eten ze waarschijnlijk ook het eindresultaat op.

5. Laat ze niet verslaafd raken aan snoepen

Dat betekent niet dat je je huis snoepvrij moet houden – uit recente studie blijkt zelfs dat mensen die als kind snoep aten op latere leeftijd minder vaak obesitas hadden dan mensen die als kind niet snoepten – maar het is beter voor het milieu en de gezondheid van je kinderen om op de hoeveelheden toegevoegde suiker, glucosestroop, conserveringsmiddelen en kleurstoffen die in hun eten zitten te letten. Volgens Jenni Grover is het erg belangrijk dat je snoep niet als beloning geeft. Wanneer je toetjes samen met de maaltijd serveert (en niet daarna) leer je je kinderen niet dat de toetjes beter – en dus begeerlijker - zijn dan de maaltijd zelf. 


Geplaatst door Marieke Schoutens
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.

Herman CainBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.