Saffraan werkt even goed als ritaline bij ADHD

Saffraan

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5814
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Placebo Nocebo

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Genezing, Voeding, Ziekte

(Placebo Nocebo) Methylfenidaat (Ritaline, Concerta) is de standaardtherapie voor ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Het behoort tot de stimulerende middelen. Het verhoogt bepaalde neurotransmitters in de hersenen, vooral dopamine en noradrenaline. Hoewel methylfenidaat in veel gevallen de symptomen van ADHD tijdelijk verbetert, kan het op lange termijn het metabolisme ernstig verstoren, vooral het zenuwstelsel en het hormonaal systeem.

Methylfenidaat activeert de hypothalamus-hypofyse-bijnier as en verstoort op lange termijn de stressrespons, met onder andere angst en depressie tot gevolg en stressgerelateerde verslaving aan methylfenidaat (die heel moeilijk te behandelen is) (Zuloaga DG, 2015).

Methylfenidaat kan op lange termijn de hersenfuncties beschadigen. Op korte termijn geeft het de hersenfuncties een boost, maar op lange termijn tast het de plasticiteit van de hersenen aan, zodat men niet goed meer kan plannen, moeilijk van de ene taak naar de andere kan overschakelen, moeite heeft met probleemoplossing en het aanpassen van reacties aan de omstandigheden. Dit is vooral het geval bij kinderen, bij wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn (Urban KR, 2013; Urban KR, 2014).

Bij een derde van de kinderen met ADHD werkt methylfenidaat niet of zijn de bijwerkingen zo erg dat ze het niet kunnen nemen.

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de stamper van de Saffraankrokus of Crocus sativus. De bioactieve stoffen in saffraan, zoals crocine en safranal, hebben antioxidatieve, ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen. Saffraan wordt de laatste tijd vooral ingezet bij angst, depressie en alzheimer omdat het even goed werkt als antidepressiva (imipramine, fluoxetine en citalopram) en alzheimermedicatie (donepezil).

Saffraan is ook een doeltreffend en veilig alternatief voor methylfenidaat. In een recente dubbelblinde studie werd suppletie met saffraan vergeleken met medicatie met methylfenidaat. 

Lees meer...

Bron: placebonocebo.be


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het meest wezenlijke dat je moet onthouden, is dat het leven dialectisch is. Het bestaat door dualiteit, het is een ritme tussen tegengestelden. Je kunt niet eeuwig gelukkig zijn, anders verliest geluk alle betekenis. Elk genoegen heeft zijn eigen leed, en elk leed heeft zijn eigen genoegen.

OshoBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.