09-04-2014 | Lezing Joke Hermsen: Over tijd, hoop, bezieling, empathie en een nieuwe bevlogenheid | Groningen

Joke Hermsen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
VideoJa
Views:27958
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:ONE heart

Gekoppelde categorieen
Media en agenda, Boeken, Agenda, Bewustzijn, Gnosis, Mannen, Vrouwen, ONE heart

(ONE Heart) Joke Hermsen zet zich in deze lezing af tegen de technocratie en digitalisering van deze tijd. De technocratische samenleving verandert de mens in een machine-achtig wezen. In haar onlangs verschenen boek ‘Kairos, een nieuwe bevlogenheid’ keert Hermsen zich tegen het ‘technocratische denken’ en houdt ze een filosofisch pleidooi voor de nieuwe bevlogenheid van de homo empathicus. De Griekse God Kairos helpt ons bij het terugvinden van creativiteit en empathie en geeft ons de kracht om opnieuw te beginnen.

In de Griekse oudheid waren er twee Goden van tijd. Chronos staat voor de tijd die wegtikt en verstrijkt, de tijd die aan ons voorbij gaat en de tijd van herhaling waarbij elke seconde of minuut gelijk is aan iedere andere. Chronos is verwant aan de tijd van de klok. De huidige samenleving wordt in grote mate beheerst door deze kloktijd. Enerzijds is de kloktijd noodzakelijk voor het aanbrengen van structuur in de samenleving maar anderzijds worden we er ook door opgejaagd. De kloktijd kan ontmenselijkend werken en kan ons het gevoel geven niet meer dan een machine te zijn. We vergeten soms dat de kloktijd een kunstmatige tijd is die ooit zo is afgesproken. De kloktijd staat ver van onze innerlijke ervaring van tijd. Niet elk uur verloopt even snel naar ons gevoel. Dagen kunnen voorbij vliegen maar soms kunnen dingen uren duren. In haar boek Stil de Tijd (2009) besteedt Joke Hermsen aandacht aan de innerlijke ervaring van tijd, de kracht van verveling en het belang van vertraging.

Kairos (2014), het onlangs verschenen boek van Joke Hermsen, is het langverwachte vervolg op Stil de Tijd (2009). Kairos is de Griekse God die staat voor het geschikte moment en de juiste maat. Terwijl de chronologische tijd voorbij raast is het de kunst om het geschikte moment voor creatie en groei te herkennen en te grijpen. Voordat we het weten razen ook deze momenten onopgemerkt aan ons voorbij. We leven momenteel in tijden van transitie waarin ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Het Kairos principe helpt ons in deze tijden het evenwicht tussen rust, aandacht en reflectie enerzijds en daadkracht, doeltreffendheid en creativiteit anderzijds te herstellen. Hoe komen we na de nodige rust weer in beweging zonder meteen weer opgejaagd te worden door de klok? En kan Kairos ons een weg uit de economische en ecologische crisis bieden?

‘Wees realistisch. Denk het onmogelijke’ – Ernst Bloch


Joke Hermsen

Joke Hermsen

Over tijd, hoop, bezieling, empathie en een nieuwe bevlogenheid

Woensdag 9 april 2014

van 19.30 tot ca 22.30 uur

Locatie
Huis de Beurs 

Aa Kerkhof ZZ 4 
9711 JB te Groningen 

Entree: € 10,- p.p.
Studenten: € 5,- p.p. (alleen op vertoon van studentenpas)

Reserveringen: Stuur een mail aan [email protected] of

koop een kaartje via Orongo
 

Koop je kaartje bij Orongo
Bron: ONE heart, NTR-Academie

Geplaatst door Eveline Peters

Eveline Peters

Wat ben ik ontzettend blij dat ik hier bij earth-matters terecht ben gekomen en met open armen ben ontvangen! Enerzijds sta ik nog relatief aan het begin van een proces van bewustwording maar anderzijds ben ik er eigenlijk al mijn hele leven mee bezig...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Eveline PetersLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Er is geen verlichting buiten het leven van alledag.

Tich Nhat Hahn, Vietnamees monnikBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.