Conflicten in 5 stappen oplossen

Conflicten oplossen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5857
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:MIR Methode

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn, Opvoeden, Mannen, Vrouwen

(MIR Methode) Niemand wil conflicten. Niemand wil ruzie. En toch gebeurt het vaak. Is het een foutje in ons DNA? Is het inherent aan mens-zijn? Moet er altijd ruzie en conflicten zijn? Of kunnen we boven onszelf uitstijgen en conflicten oplossen?

Hoe ontstaan conflicten?
Het is heel makkelijk om ruzie met iemand te krijgen. Je hoeft alleen maar de verkeerde woorden te gebruiken of een onhandige beslissing te nemen en boem, de boel explodeert! Ruzies ontstaan altijd doordat er rode knoppen worden ingedrukt. Een rode knop is een gevoelige plek, de lange tenen. Bijvoorbeeld dat je geen goede moeder/vader bent of dat je dom zou zijn. Zolang je die rode knop niet hebt verwerkt, kan elke opmerking die daarnaar verwijst pijn doen. Die opmerkingen geven dan een bliksemschicht in je en gaan een tegenreactie creëren. Ofwel je duikt weg in jezelf, ofwel je flapt er een felle reactie uit. Hoe dan ook, het conflict is een feit.

Onderhuidse conflicten
De ergste soort conflicten zijn ‘onderhuidse conflicten’. Er speelt van alles, maar er wordt niets over uitgesproken. Dit komt vaak voor in groepen mensen die niet openlijk met elkaar communiceren, zoals families of organisaties. Dan zijn er in een groep gesprekken over koetjes en kalfjes en heerst er lieve vrede. Maar daarna zijn er telefoongesprekken over wat die en die zei en hoe erg dat wel niet was. Het onderhuidse wordt zichtbaar in roddelen en kwaadsprekerij. In relaties komt het vaak voor dat de partners het niet met elkaar uitpraten, maar ventileren bij een vriend of vriendin. En dan kies je een vriend(in) die je altijd gelijk zal geven! Daardoor verwijder je jezelf van je partner. Echtscheidingen ontstaan doordat partners langzaamaan uit elkaar drijven en niet werkelijk praten. Ze verharden in hun standpunten. Dit proces duurt jaren lang. Als dit niet doorbroken wordt, leidt het uiteindelijk tot doelloos naast elkaar leven of een echtscheiding.

De muur van staalwol
Is een onderhuids conflict eenmaal tot stand gebracht, dan lijkt het alsof er een muur van staalwol tussen jou en de ander staat. Je weet wel, staalwol, van die brillo-schuursponsjes. En dan een muur van wel 3 meter dik! Geen doorkomen aan! En elke poging die je doet, is pijnlijk, omdat het staalwol een gevoel van prikkeldraad geeft. Hier doorheen komen? Geen beginnen aan! En je geeft het bij voorbaat al op. De enige mogelijkheid is dat je heldenmoed verzamelt en je vanuit je hart de muur van staalwol laat smelten!

Heldenmoed
Om een conflict aan te gaan, heb je heldenmoed nodig. Het vergt veel dapperheid. En het vermogen om over je eigen gekwetste ego heen te stappen. Want ja, jij hebt pijn en ja, jij bent gekwetst. En dat komt door de ander. Maar zolang je daaraan vast houdt, kan het conflict niet oplossen. Het vraagt van jou alle moed die je in je hebt, om over je gekwetstheid heen te stappen en de eerste handreiking naar de ander te doen. Of het nou wel of niet de ander z’n schuld was.

Hoe pak je het conflict aan?
Heb je een conflict met iemand, dan zijn er vijf stappen die je kunt zetten om het op te lossen:

  1. Voel hoe gekwetst je bent en stap daar over heen.
  2. Voel diep, diep, diep van binnen hoeveel je van die ander houdt.
  3. Spreek uit naar de ander dát je van hem/haar houdt.
  4. Luister naar de emoties van de ander, laat jouw emoties nog weg.
  5. Vraag wat de ander nodig heeft om weer een goed contact te kunnen hebben.

Ja, je richt je helemaal op de ander en jouw gevoelens doen er nu nog niet toe. Je stapt daarmee over je eigen ego heen. Pas als de ander alle ruimte heeft gekregen om te praten en zich te uiten, zal deze in staat zijn om naar jou te luisteren. En ja, de pijn van de ander zal jou raken en ja, ook dat doet weer pijn. Het enige wat je kunt doen, is luisteren en er niet op reageren. Je buitenkant veranderen in een anti-aanbaklaag en de pijn van de ander van je af laten glijden. Het is zijn/haar pijn, niet de jouwe! En onder alle verwijten die je naar je toe krijgt, zit de pijn van de ander.

Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg
Als je hierin wilt oefenen, zou je eens een workshop kunnen doen in ‘Geweldloze communicatie’ of ook wel ‘Verbindende communicatie’ of ‘Openhartige communicatie’ genoemd. Hier leer je op eenvoudige manier om de woorden te vinden om zo’n gesprek aan te gaan. Ik heb daar persoonlijk goede ervaringen mee en kan het beslist aanbevelen!

Hoe helpt de MIR-Methode je bij conflicten?
De MIR-Methode is zo ontworpen dat je uiteindelijk de liefde voor jezelf terug vindt. En liefde voor jezelf betekent ook dat je grenzen stelt en conflicten aan gaat. Je gaat zien dat het niet meer nodig is om in verdriet, frustratie of woede te leven om iets dat suddert. Uiteindelijk zal de MIR-Methode ervoor zorgen dat er in jou een gevoel komt van: genoeg! Je kunt dan bijna niet meer leven met een conflict en zal er alles aan doen om het uit te praten.

Wat doen de 9 stappen?
De MIR-Methode is vooral gericht op het vrij maken van jouw innerlijke kracht. Het werkt via stap 1 ‘Zuurgraad optimaliseren’ en stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’ aan het schoonmaken van je lichaam, zodat je meer energie hebt. Stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ helpt je om met voedingsstoffen jouw energie nog meer te versterken. Je hebt energie nodig om conflicten aan te gaan! En een helder hoofd!

Stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’ helpt je om los te komen van de ander waarmee je het conflict hebt. Wanneer je teveel in de ander z’n energie leeft, of teveel wilt voldoen aan de ander z’n verwachtingen, kun je het conflict niet oplossen. Loskoppelen is dan essentieel om de situatie van een afstandje te bekijken. Wanneer je de ander los laat, kun je echt contact maken.

Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ helpt je om de emoties los te laten die het conflict in jou veroorzaakt. Je verdriet, je gekwetste hart, teleurstelling, frustratie, woede, schuldgevoelens, spijt, schaamte. Al deze emoties worden zachter, waardoor je meer rust en ruimte krijgt in jezelf.

Met stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ vul je de behoeften aan die jou helpen om een conflict aan te gaan, zoals ‘Veiligheid’, ‘Geborgenheid’ en ‘Bescherming’. Een conflict aangaan vergt heldenmoed en is doodeng. Wanneer jij die interne veiligheid gaat voelen, word je dapperder en durf je het aan te gaan.

De overige stappen van de MIR-Methode steunen deze belangrijkste stappen. Met tot slot stap 9 ‘Missie verduidelijken’. Daarmee wordt duidelijk hoe belangrijk deze persoon is voor jou in je leven. Belangrijk? Dan ga je het conflict aan!

Energie komt vrij na een opgelost conflict
Een conflict oplossen en werkelijk weer contact met elkaar krijgen, is puur goud! Kan je door een conflict heen komen en kun je weer goed met elkaar verder? Dan krijg je meestal een enorme energie-boost! Heel veel zwaarte valt van je af en je kunt van blijdschap dansen en zingen! En extra hoopgevend: ben je eenmaal gewend conflicten aan te gaan, dan wordt het steeds makkelijker!

Ik wens je veel moed om de conflicten in jouw leven aan te gaan en op te lossen!

Mireille Mettes

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl. Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Bron: MIR Methode


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

't Is goed in 't eigen hart te kijken. Nog even voor het slapen gaan, of ik van dageraad tot avond Geen enkel hart heb zeer gedaan.

Alice NahonBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.