Welke zorgverzekering is voor ons? | Deel 2

Zorgverzekering Deel 2

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Earth Matters | door Ton Sieben) Alweer bijna twee weken geleden plaatsten wij een oproep op onze site. Dit was het startsein voor een onderzoek naar de zorgverzekeringen in ons land anno 2013. Met als doel u en onszelf te voorzien van een richting naar de beste zorgverzekering voor 2014. Maar we ontdekten veel meer!

Vele reacties
Na het plaatsen van onze oproep stroomden de reacties bij onze redactie binnen. Het was alleen al hartverwarmend te merken dat zo veel mensen hun eigen zoekresultaten met ons en onze lezers wilden delen. De gezegde “Samen staan we sterk” en “vele handen maken licht werk” waren hierin dan ook zeker van toepassing en gaande weg ons onderzoek bleken deze gezegden meer en meer van toepassing.

Speld in de hooiberg
Uit alle inzendingen en ons eigen zoekwerk bleek maar weer hoe veel werk het is om een kloppende zorgverzekering te vinden. Er zijn zo veel factoren die mee spelen in de keuze. Keuzevrijheid, verhoogd eigen risico of niet, veel of weinig aanvullend verzekerd, kinderen die meeverzekerd zijn of niet,…etc. etc. Als je eenmaal begonnen bent aan het doorworstelen van de voorwaarden dan ben je al vrij snel de draad kwijt en loop je het gevaar dat de moed je in de schoenen zakt.

Een frisse wind
Maar tussen de vele inzendingen van jullie, onze lezers, zaten ook een veelheid verwijzingen naar een nieuw initiatief. Een initiatief van mensen die met andere ogen naar de zorgverzekeringswereld kijken en wel eens een lichtpuntje kunnen gaan bieden in deze onduidelijke wereld. Onder de naam GezondheidsCoöperatief Nederland werken zij in de breedste zin van het woord aan gezondheid voor iedereen. Na een bezoek aan hun website en een verkennend telefoongesprek zijn we snel bij deze club mensen op bezoek gegaan en hebben we met hen gepraat. Wat we daar te horen kregen was een ware openbaring.

Wolf uit zijn schaapskleren
Het GezondheidsCoöperatief Nederland bestaat onder anderen uit ex-directeur van het Ziekenfonds en VGZ Nederland Jan van Tulder. Al snel in het gesprek wist deze rot in het zorgverzekeringsvak zijn oude wereld uit zijn “schaapskleren” te trekken en in zijn spreekwoordelijke blootje te zetten. “De zorgverzekeringswereld is in feiten een aanbodverzekering. Wat in het huidige systeem wordt verzekerd is het aanbod van de zorg, los van de vraag. Daarmee is er dus van marktwerking helemaal geen spraken en is het dus eigenlijk een financieringssysteem van de zorgverzekeraars en overige belanghebbenden.”

De werkelijke keuze
Na deze uiteenzetting van Jan van Tulder keken we hem met grote vragende ogen aan met het gevoel nog verder van huis te zijn dan toen we aan ons onderzoek begonnen. Wat wij uiteindelijk wilden weten was welke zorgverzekering we voor volgend jaar het beste konden nemen. Het bleek echter dat er geen goede keuze was. Toen we dit bij Jan neerlegden verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht en ging hij verder. “Als je doorziet dat het huidige systeem van zorgverzekeringen niet klopt is het tijd voor een andere benadering. Met een verzekering wil je risico’s dekken. Dat zijn gezondheidsrisico’s, geen zorgrisico’s. Gezondheidsrisico’s zijn geheel persoonlijk. Terwijl we dus feitelijk onze gezondheidsrisico’s willen verzekeren moeten we een keuze maken uit aanbodverzekeringen. Het uitkiezen van een zorgverzekering is dus een uiterst lastige aangelegenheid en voor het individu de ‘ver van mijn bedshow’. De echte vraag is: welke risico’s loop ik, hoe kan ik schade het beste voorkomen, wat doe ik in geval van problemen en hoe kan ik dat verzekeren? In plaats van die vraag te stellen zijn we verplicht een assortiment hulpverleners te verzekeren en hebben we daarnaast een keuze uit verzekeringen van aanvullende zorgmogelijkheden. Bij gebrek aan een echte verzekering in verband met gezondheid moeten we ons behelpen met de bestaande zorgverzekeringen.”

Gekeken door de “bril” van Jan van Tulder is er een helder beeld te scheppen van het huidige zorgverzekeringslandschap. “Om een overzicht te krijgen zijn er twee lijnen te trekken. Één horizontale lijn voor de basisverzekering en één verticale lijn voor de aanvullende verzekering. Wat je dan ziet zijn vier keuzekwadranten.” (zie afbeelding)

 

  • Alternatief verzekerd – Dit is een prijzige optie omdat verzekeraars de aanvullende verzekeringen vaak duur aanbieden. Maar door een lage basisdekking en een hoog eigen risico wordt de premie weer verlaagd. Met een goede gezondheid maar behoefte aan alternatieve en preventieve zorg is dit het aangewezen kwadrant. Zo heeft men de minimale basisdekking, het hoogste eigen risico en dus de laagste basispremie. Daarbij neemt men de hoogste aanvullende dekking met de meeste alternatieve keuzevrijheid.
  • Maximale zekerheid – Dit is de duurste optie met de meeste zekerheid. Waarbij men de hoogste basisdekking neemt met alleen het wettelijk eigen risico en de meest ruime aanvullende verzekering met maximale keuzevrijheid. Maar daar hoort dus een passend inkomen bij. Echter dit laat niet onverlet dat het belangrijk blijft de gezondheid op de eerste plaats te zetten en de maximale zekerheid in te zetten om te voorkomen in plaats van genezen.

  • Minimaal verzekerd / Maximaal verantwoordelijk – Dit is de minst dure optie. Bij deze keuze betaalt men het minst aan de verzekering door het nemen van de laagste basisdekking, het hoogste eigen risico en geen aanvullende dekking. Hiermee komt uw gezondheid het meest in uw eigen handen terecht. Als u gezond leeft en geen zorg nodig heeft betaalt u het minst aan uw verplichte verzekering en heeft u de vrijheid om, als u dit wenst, al uw eigen middelen in te zetten om preventief aan uw gezondheid te werken. Dit alles sluit daarbij niet uit dat men, indien nodig, toch verzekerd is voor onvoorziene omstandigheden. U ontvangt zeker uw zorg indien nodig en zult daarna een weg bewandelen om het te betalen.
  • Verzekerd & Verantwoordelijk – In dit kwadrant kiest men de “veilige” weg. Wanneer men zich maximaal dekt in haar of zijn basisverzekering en het laagste eigen risico kiest betaalt men hier maandelijks de premie voor maar heeft men geen beschikking over preventieve of alternatieve zorg. Als men gezond leeft, waar wij natuurlijk vanuit gaan, is hier de kans aanwezig dat men het hele jaar geld betaalt aan haar of zijn zorg maar dat deze niet ten goede komt van haar of zijn gezondheid. Wel geeft dit, in geval van een onvoorziene acute zorgbehoevende situatie, de zekerheid dat men minder eigen risico hoeft te betalen.

 

“In alle gevallen wordt er veel geld betaald aan een verzekering waarbij je ook in alle gevallen het geld kwijt bent. Om je te verzekeren voor preventieve en/of complementaire gezondheidszorg betaal je altijd extra bovenop de basisverzekering. Daarbij verdwijnt het geld in veel gevallen zonder er baat bij te hebben. Dat geld gaat naar de zorgverzekeraars terwijl we toch ieder jaar zien hoe de zorgpakketten uitdunnen, de keuzemogelijkheden beperkter worden en middels contracten met zorgaanbieders de kosten van de zorgverzekeraars zo laag mogelijk blijven. Het is tijd dat mensen anders gaan denken, hun leven op gezondheid gaan inrichten en zichzelf en hun gezondheid centraal gaan zetten. Het doet er dus niet toe welke zorgverzekering iemand kiest maar van belang is dat mensen hun persoonlijke belang op de eerste plaats zetten en daar hun middelen zo efficiënt mogelijk voor in kunnen zetten. Waarbij de persoon zelf kan kiezen waarvoor men die middelen inzet. Of dit nu natuurgeneeskundig, energetisch of regulier medisch is.”

Welke zorgverzekering is nu dan voor ons?
De vraag waarmee we in deze zoektocht vertrokken blijft dus eigenlijk staan. Al is onze blik op de zorgverzekeringswereld totaal veranderd. Waar we eerst buiten onszelf zochten naar wat het "beste" aanbod was stellen we nu de volgende vraag: "wat heb ik nodig om gezond te zijn, worden en blijven?" Bij iedere keuze die we maken vertrekken we dan vanuit onze gezondheid. Jan van Tulder adviseerd dan ook om een spaarpot aan te gaan leggen om, wanneer nodig, zelf te kunnen kiezen voor datgene waar wij zelf baat bij hebben. Op die manier beperken we het risico dat we zorg nodig hebben en dát risico kunnen we dan verzekeren tegen een zo laag mogelijke prijs.

En dan nu de keuze…
De volgende stap is om voor 2014 een verzekering uit te kiezen die aan onze eigen eisen en omstandigheden voldoet. Dit is nog steeds geen makkelijke keuze maar zoals we eerder zeiden maken vele handen licht werk. Uit de vele inzendingen van onze lezers kwamen ook veel tips en aanwijzingen. Deze aanwijzingen zijn wij op dit moment aan het uitzoeken in een poging daar een richting aanwijzing uit de destilleren.  Dit gaat nog een paar dagen kosten maar in de tussentijd willen wij nog één ding met jullie delen wat uit de pen van GezondheidsCoöperatief Nederland komt en wat ons goede hoop voor de toekomst geeft.

De GezondheidsVerzekering
Het gehele gesprek met Jan van Tulder was een grote opmaat naar een geweldig klapstuk. Het GezondheidsCoöperatief Nederland (GCN) participeert in de oprichting van een nieuwe verzekering. Een verzekering die een einde gaat maken aan alle kromme situaties die we hiervoor gezien hebben. In het kort is de verzekerde in dit concept verzekerd van €5000,- gezondheidsbudget, zonder eigen risico en volledige keuzevrijheid. Het is opgebouwd uit een spaardeel en een verzekeringsdeel en is totaal uniek in zijn vrijheid, openheid en focus op gezondheid. Onze voormalige directeur van VGZ, en met hem het hele team van het GCN, is dan ook zichtbaar enthousiast en vertellen vol trots dat het er zeker komt. De streefdatum is januari 2015 en zal afhankelijk gaan zijn van de deelname van ons, de verzekeringsnemers, welke hun gezondheid op de eerste plaats zetten.

To be continued
De komende dagen gaan wij hard aan de slag om ons oorspronkelijke doel te bereiken en enige helderheid aan te brengen in de vaagheid van de zorgverzekeringen. Nog één jaar zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben. Daarna is er een echte gezonde keuze.Mocht u, net als wij, nieuwsgierig zijn geworden naar het GezondheidsCoöperatief Nederland en hun Gezondheidsverzekering dan kunt u via de links hieronder zelf rondkijken op hun websites. Daarnaast is er de mogelijkheid om u aan te melden voor de GezondheidsVerzekering en deze daamee mede mogelijk te maken.

 

 


Geplaatst door Ton Sieben

Ton Sieben

Hallo, mijn naam is Ton Sieben. Mijn overtuiging is dat ieder mens het recht heeft op geluk, gezondheid, liefde en al het moois dat onze aarde te bieden heeft. Ook weet ik door persoonlijke ervaring dat je alles wat je wilt bereiken ook kúnt bereiken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ton SiebenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

"Many people treat their bodies as if they were rented from Hertz -- something they are using to get around in but nothing they genuinely care about understanding."

Chungliang Al HuangBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.