Echt eten leidt tot echte gezondheid

EM_Afbeelding_EPVEE_3

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights


(Earth Matters | Ton Sieben) Lang zoeken we al naar antwoorden op steeds meer vragen over gezonde voeding en het is dan ook bizar dat het antwoord van Michael Pollan zo schrikbarend eenvoudig is; stop met de zoektocht tussen de nutriënten, eet hele, échte en vitale voeding en geniet ervan tot de laatste hap!

In zijn boek Een pleidooi voor echt eten neemt Michael Pollan afstand van alle onderzoeken waarin de waarde of juist negatieve effecten van individuele onderdelen van ons voedsel als steeds een andere heilige graal van de voeding wordt geprofileerd. De term ‘nutricionisme’ is een rode draad in zijn boek en volgens hem de oorzaak van alle eindeloze zoektochten naar wat we nu wel of juist niet moeten eten. Door middel van veelzeggende, minder bekende, onderzoeken legt de schrijver bloot dat er meer aan de hand is rond voeding dan we door onze microscopen kunnen zien.

Boek cover ppleidooi voor echt etenEen grote eye-opener van Een pleidooi voor echt eten is ‘voedselsynergie’. Waarmee de samenwerking bedoeld wordt tussen voedingsstoffen in een natuurlijk voedingsproduct en/of in de verschillende combinaties van natuurlijke voedingsproducten. Een goed voorbeeld hiervan wordt door de schrijver gegeven in volkorengraan. Dat volkorengraan gezond is mag algemeen bekend zijn. Maar wanneer we de goede dingen die we kennen uit volkorengraan, zoals vezels, vitamine E, foliumzuur, fytinezuur, ijzer, zink, magnesium en mangaan, op een andere manier binnen krijgen geeft dit toch niet dezelfde gezondheidsvoordelen.* Dit effect is, gezien de bewijzen die er liggen, bijzonder evident maar met onze huidige technieken en testmethodes niet wetenschappelijk aantoonbaar. Daarom stimuleert Pollan de lezer van zijn boek om dit zelf te ervaren en hiervan de vruchten te plukken.

De manier waarop Michael Pollan zijn pleidooi houdt is aanstekelijk en helder. Het laat op een hele mooie en gedegen manier zien hoe het westerse voedingspatroon, met name omwille van commerciële marktwerking, steeds onnatuurlijker en ongezonder is geworden. Ook laat Pollan ons de weg terug, of juist vooruit, zien naar de traditionele waardes van écht en vitaal eten en de manier waarop we de voedzame en helende kracht van ons eten weer terug kunnen vinden.

* David R. Jacobs en Lyn M. Steffen, ‘Nutrients, Foods and Dietary Patterns as Exposures in Research: A Framework for Food Synergy’, American Journal of Clinical Nutrition, 2003, 78 (suppl.):508s-13s

Noot van de redactie: Als extra informatie voor de nieuwsgierige lezers hebben we een zeer interessant onderzoek bijgevoegd dat in het boek genoemd wordt. Dit is een onderzoek dat in juni 1984 gepubliceerd werd in het blad DIABETES (vol. 33) en waarin volgens Michael Pollan het positieve effect wordt aangetoond van het echte, dynamische en levende 'jager/verzamelaar' voedingspatroon op diabetes, obesitas en andere gezondheidsrisico's.


Quotes uit dit bijzondere boek:

“Eet niets wat uw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen”

***

“De menselijke diersoort is aangepast aan, en kan kennelijk gedijen op, een uitzonderlijk scala van verschillende voedingspatronen, maar het westerse voedingspatroon, hoe je het ook definieert, lijkt daar niet bij te horen.”

***

“Hoe meer laagwaardig voedsel iemand eet, hoe meer hij wil eten, in een vergeefse – maar uitermate winstgevende – jacht op de ontbrekende voedinsstof”

 Bron: Earth Matters


Gekoppelde documenten

Geplaatst door Ton Sieben

Ton Sieben

Hallo, mijn naam is Ton Sieben. Mijn overtuiging is dat ieder mens het recht heeft op geluk, gezondheid, liefde en al het moois dat onze aarde te bieden heeft. Ook weet ik door persoonlijke ervaring dat je alles wat je wilt bereiken ook kúnt bereiken...


Bekijk alle artikelen en de volledige beschrijving van Ton SiebenLaatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ondanks alles geloof ik in de innerlijke goedheid van de mens.

Anne FrankBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.