Duurzame voornemens voor 2016

2016

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:10822
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:De Groene Meisjes

Gekoppelde categorieen
Aarde en milieu, Dierenwelzijn, Milieu, Veganisme, Vegetarisch, Voeding, Gezondheid, Inspiratie

(De Groene Meisjes) Toen we in 2011 begonnen met bloggen, was dat vooral omdat we lekkere recepten wilden delen. En omdat we zelf altijd op zoek waren naar reviews van vegan producten, maar die nergens konden vinden. Dus begonnen we zelf maar een blog. Destijds ging het ons vooral om het vegan eten, verder waren we niet zo bezig met bijvoorbeeld het milieu. Er is veel veranderd in de tussentijd en met name in 2015 hebben we heel veel geleerd en ontdekt. Dat heeft ervoor gezorgd dat ons blog is gegroeid en volwassen is geworden. Inmiddels zijn we geen vegan foodblog meer, maar mogen we ons (met gepaste trots) een ‘groen lifestyleblog’ noemen. We zijn ons gaan interesseren voor veel meer dan vegan chocoladetaartjes alleen en we hopen nog veel meer te gaan leren de komende jaren. Het is tijd om onze duurzame voornemens voor 2016 op een rijtje te zetten.

Waar het, in het kort gezegd, op neerkomt, is dat we ooit begonnen met vegetarisch eten omdat we het ‘zo zielig vonden voor de dieren’. Nog altijd is dierenleed onze grootste motivatie om nooit meer af te wijken van onze vegan lifestyle, maar er zijn ook nog redenen bij gekomen. Toen we eenmaal ontdekten dat plantaardig eten veel beter is voor het milieu, bijvoorbeeld doordat er veel minder water hoeft te worden gebruikt bij het produceren van plantaardige voeding dan bij dierlijke voeding, bedachten we dat we ook nog wel op zoek konden naar andere manieren om het milieu minder te belasten. Zo worden wij iedere week een beetje wijzer, vaak met behulp van tips en suggesties van onze lezers. Er gaat geen dag voorbij of we krijgen een artikel, een website, een boek of een documentaire van jullie getipt en dat vinden we geweldig!

Misschien heb je ook aan jezelf gemerkt dat je steeds een stapje verder wilt kijken, wanneer je eenmaal bezig met het vergroenen van je leven? Vaak begint het klein, bijvoorbeeld door één avond in de week vegetarisch te eten, en gaandeweg komt daar steeds meer bij. Dat komt doordat je meer kennis verzamelt, meer ervaring opdoet en omdat nieuwe gewoonten normaal en dus ook makkelijker worden. Wanneer je dan eenmaal fulltime vegetariër bent, om maar een voorbeeld te noemen, ga je denken: als ik me zo druk maak om dierenleed, waarom dan niet ook kijken wat ik voor mijn medemens en het milieu kan betekenen? Zo is het in ieder geval bij ons gegaan.

Het gaat heus niet allemaal vanzelf en het is ook niet allemaal even makkelijk. Het verkleinen van je ecologische voetafdruk kan een behoorlijke uitdaging zijn, daarover kunnen wij zeker meepraten. Maar dat het je een goed gevoel geeft wanneer je je hierin verdiept en je de eerste stappen zet, dat kunnen we óók onderstrepen. Jezelf uitdagen op groen gebied kan heel interessant, leerzaam en leuk zijn!

Op welke gebieden maken wij duurzame voornemens voor 2016? We bespreken ze stuk voor stuk met je.

Minder afval produceren
Eind oktober pakten we dit onderwerp, nadat het heel lang had stilgelegen, weer op. Op de één of andere manier vonden we het nooit zo’n interessant of uitdagend onderwerp om ons mee bezig te houden. Gelukkig zijn we er inmiddels achter dat deze aanname geheel onterecht was, want afval is wel degelijk interessant. Nou ja, afval zelf misschien niet zo, maar wel het vraagstuk: hoe ga ik zorgen voor minder afval? Want dat we met z’n allen op jaarbasis nog veel te veel weggooien, dat weten we allemaal. Verhalen over zeeën vol met plastic klinken ons inmiddels zo bekend in de oren dat we er niet eens meer van opkijken. En dan hebben we het nog niet over die vijftig kilo voedsel die we per jaar, per persoon weggooien. We weten het allemaal, maar wat gaan we eraan doen?

Wij besloten de koe bij de spreekwoordelijke horens te vatten (laten we het vegan houden), en gewoon aan de slag te gaan. We doken bijvoorbeeld in de wereld van verpakkingsvrij winkelen en ontdekten dat er nog heel veel te leren valt, alleen al op dit gebied. Het komende jaar zal het hele ‘minder afval’ onderwerp steeds belangrijker worden, omdat we denken dat er echt nog te weinig over wordt gesproken en geschreven. We denken dat er nog veel eer te behalen valt op het gebied van verpakkingsvrij koken, om maar een voorbeeld te noemen. Verder hopen we heel veel te gaan leren over de hele wereld achter ons afval. Waar gaat het naartoe? Wat gebeurt ermee? Hoe kunnen we die zeeën vol plastic voorkomen en hoe zorgen we ervoor dat de aarde weer schoner wordt? Het zijn allemaal vragen waarmee we in 2016 aan de slag willen.

Steeds meer kiezen voor biologisch en lokaal
Uiteraard blijven wij ook in 2016 veganistisch eten en zullen dus ook alle recepten op ons blog vegan zijn. Als het aan ons ligt (en het ligt aan ons) dan blijft dat voor altijd zo. Maar ook op het gebied van voeding kunnen wij nog veel leren en verbeteren. Zo willen we steeds beter kijken naar seizoensgebonden eten en onze boodschappen zo lokaal mogelijk doen. Dat geldt vooral voor groenten en fruit. We kunnen er niet altijd omheen om toch voor iets te kiezen dat absoluut niet uit de buurt komt. Denk aan bananen of chocolade – maar dan kiezen we voor de biologisch en fairtrade variant. Doordat we een abonnement op een groente- en fruitpakket hebben, wordt het ons al wel een heel stuk makkelijker gemaakt om meer lokale groenten en fruit te gebruiken. Ideaal!

Het ontbreekt ons aan de tijd om álles zelf te maken. Neem het pak hazelnotendrink van Provamel. Natuurlijk kun je zelf hazelnotendrink maken en dat doen we ook wel eens, als we er wél tijd voor hebben. Maar voor drukke dagen (en weken) blijven we het toch heel erg handig vinden om dit soort producten kant-en-klaar te gebruiken. Uiteraard maken we in dit soort gevallen altijd de meest duurzame keuze en gaan we voor een biologisch product van Provamel.

Los van het feit dat de producten van Provamel biologisch zijn, worden ze ook CO2-neutraal geproduceerd. Sinds 2010 werkt het merk CO2-neutraal door te besparen op energie, uitsluitend gebruik te maken van groene energie en door te investeren in externe projecten om CO2-uitstoot te verminderen. Ook het transporteren van de producten gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk. Om een voorbeeld te noemen: de sojabonen die worden gebruikt bij het maken van de Provamel producten, worden per schip, trein of vrachtwagen vervoerd, in plaats van per vliegtuig.

Naast dat we producten van Provamel al jaren met veel plezier gebruiken, zijn we dit soort argumenten steeds belangrijker gaan vinden om een merk trouw te blijven. We zijn dan ook heel trots om te mogen vertellen dat we ook in 2016 weer een mooie samenwerking met Provamel aan zullen gaan!

Groen reizen
Nu we het toch hebben over transport, dan rollen we zo door naar het onderwerp ‘groen reizen’. Dit jaar hadden we het voorrecht om ongeveer twaalf geweldige reisjes te mogen maken. Van heel dichtbij (Antwerpen, Gent en de Veluwe) tot ver weg (New York) en alles was even leuk. Maar… er is een maar. We hebben wel gewoon te vaak in het vliegtuig gezeten dit jaar. Het was dan ook voor het eerst in ons leven, dat we zó vaak op pad zijn geweest. Het hoort natuurlijk een beetje bij het werk dat we nu doen. En dan te bedenken dat we nog wel zeker tien reisjes hebben afgewezen dit jaar, omdat ze niet in ons groene straatje pasten.

Het is, om eerlijk te zijn, best wel lastig. Stel je voor dat je wordt uitgenodigd om naar de andere kant van de wereld te vliegen, gratis, om daar te verblijven in een prachtig hotel, gratis, en om daar allerlei toffe dingen te gaan doen – jep, ook gratis. Zeg daar maar eens nee tegen. Toch doen we het regelmatig, omdat we alleen willen schrijven over reizen die écht bij ons blog passen. Zoals bijvoorbeeld Duitse steden, waar we vegan hotspots kunnen bezoeken, of een vegan kookvakantie in Italië, een eco-hotel in Portugal en ga zo maar door. Maar dat vliegtuig, daar kun je niet altijd omheen. En we willen er ook niet per se altijd omheen. We willen onszelf niet opleggen dat we nooit meer mogen vliegen. Zo waren we dit jaar naar New York en weten we zeker dat we nog eens terug willen, omdat het gewoon zo’n geweldige ervaring was. Groene Meisjes en Jongens zijn ook maar mensen. ;) Toch weten we wel dat we dit jaar niet zo vaak als in 2015 in het vliegtuig willen zitten, want het is ons gaan tegenstaan. You live, you learn – zullen we maar zeggen.

Betekent dat dan dat we minder willen reizen in het nieuwe jaar? Nou, nee! We houden namelijk enorm veel van nieuwe plekken en steden ontdekken. Maar we hopen dat dit voornamelijk met de trein, bus, boot of auto kan in 2016. En natuurlijk, als het een keertje écht nodig is, dan zullen we onze gevlogen kilometers compenseren, maar liever niet, natuurlijk.

Eerlijke mode
Tot slot: eerlijke mode. Ook daarmee zijn we natuurlijk al langer bezig, maar het is zeker een onderwerp waar we nog meer aandacht aan mogen besteden. Inmiddels maken we plannen voor een tof project dat we gaan uitvoeren met Naomi en Aline. We zitten nog middenin de voorbereidende fase, maar we kunnen alvast zeggen dat we bezig zijn met een reeks van artikelen én een mini-docu, om het onderwerp mooi in beeld te brengen.

We hebben het idee dat veel mensen eerlijke mode een lastig onderwerp vinden. En dat snappen we wel, want toen wij ons er nog maar net in verdiepten, hadden we ook het idee dat het allemaal heel moeilijk en ingewikkeld zou zijn. En vooral ook heel erg duur. Inmiddels weten we dat er tíg manieren zijn om je garderobe te verduurzamen en dat het allemaal niet zo ingewikkeld of duur hoeft te zijn. We hopen dit in 2016 op een leuke manier over te mogen brengen!

Bovenal hopen we van 2016 een nóg groener en leuker jaar voor De Groene Meisjes, en dus voor jullie, te maken. We hopen dat jullie ook in 2016 iedere dag met plezier onze blogposts zullen lezen. Wij gaan ons best voor jullie doen!

Bron: De Groene Meisjes


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het leven begint pas echt als je vrij bent van angst.

Napoleon Hill, Amerikaans journalistBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.